Ona i on – bend

Parovi mogu biti silno dosadni u svojoj samodostatnosti. S druge strane, mirko forme glazbenih sastava mogu biti nevjerojatno zanimljivi u potjeri za svojom glazbenom samodostatnošću.

Moon Duo (Foto: Earbuddy.net)

Moon Duo

Simboliku dvostruke strane mjeseca (poznato je da kako se god okreću planete, sa Zemlje je vidljiva smo jedna strana Mjeseca) za ime svog dua iskoristili su gitarist Ripley Jonson i klavijaturistica Sanae Yamada koji su 2009. oformili Moon Duo te pripadaju sceni San Francisca. Dogodilo se da smo propustili njihov nastup u Zagrebu prošle godine, duo je do prošlog tjedna ponovo bio na Europskoj turneji: između druge polovice listopada i prve polovice studenog odsvirali 22 koncerta od kojih je najbliži Balkanu bio onaj u Milanu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YVSMDw5OOIs[/youtube]

Ripley Jonson koji pripada i psihodeličnom i space rock bendu Wooden Ships uz Sanae je pronašao nešto drugačiji zvuk, bliži Dub i Trance izrazima, naravno nezaobilazno psihodeličan. Nakon dva EP-a proizveli su dva albuma, “Mazes”, 2010. i “Circles” 2012. godine. Oba su miksana u Berlinu, a drugi je za razliku od Mazes koji je sniman u San Franciscu proizvod duge zime i izolacije u Coloradu. Rocky Mountains bile su plodna inspiracija s obzirom da su prvi album Mazes, objavili ponovno, remiksiran, povodom ovogodišnjeg Dana prodavaonica ploča. Circles su inspiriani istoimenim esejem Ralpha Waldoa Emersona iz 1841. godine koji počinje riječima:

“The eye is the first circle; the horizon which it forms is the second; and throughout nature this primary figure is repeated without end.”

Tamaryn

Tamaryn je njeno jedino ime i ujedno naziv dua pjevačice i producenta/muzičara Rexa Johna Shelvertona. Tamaryn je s 13 otputovala s rodnog Novog Zelanda i do susreta s Rexom prošle godine putovala, odrastala i na kraju pjevala u New Yorku u besperspektivnim bendovima. Sada to definitivno nije više slučaj nakon što je duo prošli mjesec otkrio i predstavio široj publici američki Vogue, a pjevačica sada živi između LA-a, New Yorka i po potrebi San Francisca. Tražila je nekoga tko će prepoznati njen ukus za mračan i maglovit zvuk koji joj se motao po glavi. “Istog trena kad smo se sreli on je stvorio atmosferu o kojoj sam sanjala” izjavila je povodom predstavljanja albuma “Tender New Sings”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2C3YNBKSzgo[/youtube]

Liquid Arhitecture

Nakon što je osmislio i pokrenuo projekt pariškog galerijskog prostora Palais de Tokio (sjajna platforma za interaktivnu i multimedijalnu suvremenu umjetnost) Jérôme Sans je 2005. godine krenuo u glazbene vode oformivši glazbeni kolektiv imena Liquid Arhitecture koji funkcionira kao duo uz prateće muzičare za potrebe nastupa. Pjevačica Audrey Mascina otela je pariškoj umjetničkoj sceni jednog od njenih miljenika i povela ga na put oko svijeta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ITfKfzzNnN8[/youtube]

Do sada su izdali  EP “Love to Love” koji je izašao 2011. i album “Revolution is Over” iz 2006. godine. Dodir s modom i umjetnošću prisutna je i kroz model naočala koji nosi njihovo ime “The Liquid 2”, a dizajnirao ih je Tierry Lasry. Svoje doduše skromne glasovne mogućnosti Audrey lako nadomješta snažnim stavom. Njihov opus često se okreće obradama pomno odabranih hitova ili zanemarenih mračnih uradaka koji zvuk osamdesetih sofisticirano filtriraju u današnji trenutak.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X