Pasi ‘Tko će živjeti bez Pasa?!’ – predzadnje režanje riječkog punk endema

Koncertno i diskografski neaktivni riječki punk endem Pasi svega nekoliko dana prije pete obljetnice gašenja benda izbacili su popratni video materijal za live album ‘Tko će živjeti bez Pasa?!’, snimljen u zagrebačkoj Tvornici Kulture na njihovom predzadnjem službenom koncertu.

Pasi ‘Tko će živjeti bez pasa?!’

Imao sam goruću želju pisati o Pasima otkako sam se udomaćio na ovom portalu. Mislio sam da od toga neće biti ništa, kako se bend formalno ugasio prije pet godina (svega nas nekoliko dana dijeli od pete obljetnice tog predivnog koncerta u pulskom klubu Uljanik, tako da se može i zaokružiti). Međutim, u suradnji sa Dostavom Zvuka, Pasi su svoj predzadnji režanj izbacili kao live album (2017.) s 19 pjesama odsviranih na koncertu u Zagrebu, i ja – jedan od mnogih die hard fanova jednog od najosebujnijih punk bendova začetih na balkanskom poluotoku – napokon imam priliku baciti svoja dva centa u fontanu želja. Uspješno, tko bi rekao.

Pred sam kraj osnovne škole prijatelj mi je na Viber poslao YouTube playlistu koja je sadržavala „Reci mi da li te boli“, sada znamo, zadnji studijski album Pasa. Gotovo odmah po prvom slušanju bilo mi je jasno da ću još dugo ostati na ovom bendu. Nakon danonoćnog, višednevnog istraživanja i preslušavanja cijele diskografije više puta, iskristalizirali su mi se jasni kreativni skokovi i odmaci iz izdanja u izdanje, čemu uvelike doprinosi činjenica da se u zadnjoj postavi benda nije našao nitko iz prve.

„Reci mi da li te boli“ je zbog toga bio malo težak za pratiti, tekstualni sadržaj ploče je malo preveliki zalogaj za četrnaestogodišnjaka. Ipak, osvojili su me, i skovali su puteljke kojima sam navigirao kroz regionalnu scenu.

Osim toga, uz Pase me veže dosta bitnih životnih trenutaka kakve inače čovjek proživljava u formativnim godinama: prvo ispijeno pivo, izlasci za koje ti je u Puli (a vjerujem i drugdje) uvijek trebao dobar soundtrack, a obilježili su mi i tjedan dana malog maturalca u Dalmaciji i Lici (ništa ne pitajte, logistika izleta i putovanja školama kroz koje sam prošao nikad nije bila jača strana).

Pasi su uvijek imali vjernu publiku, a jasno je i zašto: početni diskografski dio koji je uglavnom bio nezreo i fokusirao se na pijane izlaske, razočaranja u ljude, veličinu (ili manjinu?) muškog spolnog organa – lagana je to satirična lirična sfera koja je zapravo u potpunosti bila u koraku sa duhom vremena i prostora – a kasnije, kada je bend sazrio i razgranao se na više strana, te se više usredotočio na „ljudsko iskustvo“, uspio je izbiti iz svih zadanih okvira. „Reci mi da li te boli“ jest upravo magnum opus lajućih životinja.

Vjeran following indirektno je iznjedrio i ovaj najnoviji, posthumni album. U tome je dakako pomogla i želja Pasa za ostavljanjem još dubljeg traga u kolektivnoj svijesti. Kroz sveukupno devetnaest pjesama ponudili su solidan presjek njihovog bogatog opusa. Svirka je, nimalo začudno, prepuna energije – što se vidi i čuje – djelom, vjerujem, i zbog izvanredne situacije zadnje ikad turneje, a djelom zato što su Pasi baš takav ispraćaj zaslužili; pun znoja, deranja, vrištanja, divne ljudske sinergije.

Zauvijek Pasi ostat će zapamćeni kao bend koji je osjećao duboku potrebu za evolucijom, a osobno će stalno, koliko god se nastavio vraćati na njihove svevremenske kancone, evocirati emocije sreće, zadovoljstva, jakog hypea, čak i nestrpljenja sprema neke moguće revolucije – političke ili bilo kakve druge. Na tome, a i pripomoći u naumu da uspješno pregrmim pubertet – beskrajno im hvala.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X