Paul Weller ‘More Modern Classics’ – poput dobro skrojenog odijela

Britanska mod ikona, uzor britpoperima, post-punkerima, rokerima ‘klasičarima’ u svom osebujnom stilu izbacio je na tržište ‘More Modern Clasics’ – kompilacijski album najboljeg po njegovom nimalo skromnom izboru koji na regularnom izdanju uključuje 21 pjesmu, a na deluxe trostukom CD albumu čak njih 41 (zajedno s 12, uglavnom BBC live sessiona).

Paul Weller 'More Modern Classics'

Ruku na srce rijetki su oni koji tako suvereno i samouvjereno misle da imaju četrdesetak pjesama snimljenih u posljednjih 15 godina koje ujedno smatraju modernim klasicima, ali ovaj bivši vođa punk grupe Jam također je jedan od rijetkih kome se tako nešto može progledati kroz prste. Možda nisu svih 41 pjesama klasici, ali Wellerova urođena mimikrija da u kom god se glazbenom pravcu zatekao zvuči kao svoj na svome čvrsta je okosnica tvrdnji da megalomanski ustroj ‘Modernih klasika’ ne donosi zamor materijala.

Njegov baršunasti glas uvijek upečatljivo prenosti emociju bez obzira bio okružen agresivnom distorzijom, funk suhoćom, pejorativnom akustikom ili bluzerskim sporim korakom, dakle svemu gdje se ‘zatekao’ u posljednjih 15 godina karijere. „More Modern Clasics“ dolazi kao nastavak prve Wellerove kompilacije najboljih hitova iz 1998. „Modern Classics: The Greatest Hits“ s tada nešto skromnijim izborom od 16 pjesama. Na kompilaciji se nalaze i dvije nove pjesme među kojima je „Brand New Toy“, koja je po objavljivanju na ovogodišnji Dan prodavaonica ploča tog tjedna dobro kotirala i na britanskim listama.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QOJm9QQzYt0[/youtube]

Paul Weller je u svom jedinstvenom stilu rock ikone koja se trudi zadržati ‘low profile’ nastavak promotivne akcije odradio u svibnju samo s dva londonska koncerta, iako mu općenito ne bi škodilo da u malo većem obimu nastupa izvan matičnog mu otoka, ali mu to izgleda ne dopušta njegov ‘wellerocentrički sustav’, tako da su nažalost za ostatak svijeta njegovi ‘moderni klasici’ klasici iz nekog drugog paralelnog svemira, jer su rijetke radio stanice (posebice kod nas) na kojima se može čuti njegova glazba. No i taj svijet nosi više uzbuđenja, logike i zdravorazumskog spram dosta toga što dolazi iz mainstreama.

„More Modern Classics“ je visokostilizirana lista pjesama, poput Wellerova odijela na naslovnici albuma, kojom se bez problema može kvalitetno ispuniti cijeli dan. Nakon toga mu lako i povjerujete da su sve to dobro skrojeni klasici. Trostruka deluxe verzija je bez pretjerivanja topla preporuka posebice zbog live sessiona gdje uživo sve klapa kao i u studiju.

Ocjena: 8/10

(Virgin/EMI/Universal Music, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X