Pocket Music ‘The Rise of Androids’ – prvi album skladan i snimljen na Androidu

Bojan Krhlanko, slovenski bubnjar improvizirane glazbe koji se s autorskim modern jazz bendom Cromatik 5 nedavno vratio iz Kine i Macaa u sklopu trotjedne turneje, objavio je prvi album u svijetu u potpunosti skladan i snimljen na Androidu.

  •  
  •  
Pocket Music 'The Rise of Androids'

Na slovenskoj klupskoj sceni o kojoj izdašno izvješćujemo i putem ovog portala, pojavio se i album elektronske avangardne glazbe, „The Rise of Androids“ koji će zacijelo zaintrigirati slušatelje u cijelom svijetu. Njegov je autor član i vođa malih sastava i ansambala The Stroj, Litošt, Bug, Free Willys i MiniMe, diplomant Konzervatorija u Klagenfurtu, na kojem su studirali i mnogi hrvatski glabenici, dugogodišnje Bojanove kolege i suradnici. „Mobitel ga legitimira i kao glazbenog entuzijasta, istraživača, te snimatelja zvuka. Mobilna glazba je postala izvorni koncept, ne tek u funkciji izvođenja glazbe, već si je ovime zajamčila vlastitu platformu. Mobilnost nije ograničena prethodnim konceptima glazbe emitirane s klasičnih nosača zvuka“, reći će u popratnom slovu albuma Rok Deželak.

Kad ga već pokušavamo stilski mapirati, koliko je ludički, toliko je i istraživački, što bi nazivnik ‘eksperimentale’ trebao i biti. Autor je bubnjar, podjednako doma i u pop-glazbi i tradicionalnom jazzu, kao i fusionu i u free-jazzu, te industrialu i rootsu, svestran izvođač koji se široj javnosti sad predstavlja i kao skladatelj. Gosti na albumu su saksofonist Boštjan Simon, kolega iz Litošt, na tracku „Saxobeat“, te gitarist Domen Gnezda, na „Erratic Drummer“, a obojica su snimljeni na kompjuter te kasnije posemplani. Album je Krhlanko počeo skladati vozeći se vlakom, prilikom odlaska na nastupe i koncerte te je u manje od dva mjeseca komponirao sve skladbe za ovaj stilski šarolik album iz domene IDM-a…

Uvodna i naslovna kompozicija je komad breakbeata u kombinaciji s glitchem, koja koristi teksture sempliranog vokala i instrumenata, stvarajući zagušeni sempladelički piece kakvog se ne bi postidio niti John Oswald. Samo što za razliku od Oswaldovih kolaža konceptualne dekonstrukcije Pocket Music ima flow. Skladba „Virtual Ans Echo Vox“ svoje je ime dobila po aplikaciji softvera za modularni sintisajzer ANS kojim je skladatelj Edvard Artemijev skladao glazbu za film „Solaris“. „Pevci“ je modulacija frekvencijskih točaka mješovitog pjevačkog zbora u psihodelični doživljaj. Puls je spor, glazba je bez veće dinamike i predstavlja narkolepsijski moment ploče, koji obogaćuje cjelokupni dojam, a time i profil autorove umjetničke vizije. Novinu u odnosu na dosadašnju izvođačku praksu autoru predstavlja i to da svoje skladbe zasad ne može izvoditi u javnosti. Barem ne samostalno. Pri tom se prisjetimo skladbe „Dialtones: A Telesymphony“ Golana Levinea i Grega Shakara, izvedene na Ars Electronici 2001. godine, koja je povezala čak 60 mobitela.

Ukratko, na svoje će ovim albumom zacijelo doći ljubitelji elektronske glazbe, pogotovo oni zahtjevniji. U skladbama koje se nalaze prema kraju albuma, poput „Trancepassing“, koketira s technom, u „Sleep Tight“, s ambientom, dok krajnje domete ovog rada teško da možemo naslutiti, jer slijedi zov estetike otvorenog koda. Albumi ovakvog stilskog bogatstva ne pojavljuju se, definitivno, baš svakog dana.

Ocjena: 9/10

(Samizdat/Bandcamp, 2014.)

Vid Jeraj urednik je i voditelj emisije slusna obmana koja se svake nedjelje od 22 sata emitira u Radija 808.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X