Posljednje godine Stana Leeja bile su turobne, obeshrabrujuće i turbulentne

Problemi su počeli nakon smrti njegove žene Joan, s kojom je bio u braku gotovo sedam desetljeća a koja je, u dobi od 95 godina, 2017., preminula od moždanog udara. Lee je često govorio i napominjao da bez Joan, i njene kontinuirane potpore, nikada ne bi uspio u namjeri da se ostvari kao crtač stripova i da bude tvorac modernih superheroja, naročito tijekom 60-ih, kada je konkurencija za takvim poslom bila nemilosrdna.

Stan Lee (izvor: Wikipedia)

Nakon smrti Joan B. Lee, u Marvelu su započele bespoštedne borbe za prevlast i moć, kompanija se našla na udaru tabloida, a dugogodišnji suradnici počeli su se međusobno napadati za krađe, prijevare i napade.

Tek par dana nakon Joanine smrti počelo se diskutirati o tome tko će se brinuti za Stana Leeja koji je tada, također kao 95-godišnjak, zahtijevao cjelodnevnu skrb s punim radnim vremenom. Prvi koji je tada “preuzeo kontrolu” nad Leejem bio je Jerry Olivarez, cvjećar koji je radio i kao publicist za Leejevu jedinu kćer, J.C. Uloga skrbnika koji provodi najviše vremena s Leejem omogućila je Olivarezu poveći utjecaj na Leejeve medicinske i pravne odluke što je, u konačnici, dovelo do sukoba s još dva ključna izazivača za tu poziciju – dugogodišnjeg “roadieja” Stana Leeja, Maxa Andersona i Keya Morgana, čovjeka koji je unutar Marvel Entertainmenta bio zadužen za prodaju memorabilija. Već do kraja 2017. Olivarez je bio na silasku s pozicije, a skrbničku kontrolu nad Stanom Leejem, na kratko, preuzima Max Anderson. Nakon što su već početkom 2018. procurili razni policijski izvještaji koji su Andersona optuživali za obiteljsko nasilje i seksualno uznemiravanje, Anderson silazi s kontrolne pozicije koju konačno preotima Key Morgan.

Anderson je tada u više navrata objašnjavao za Hollywood Reporter kako iza curenja policijskih izvješća stoji upravo Morgan, koji je i sam stigao na željeni položaj pod hipotekom pravomoćne presude zbog prijetnji smrću. Morgan je sve Andersonove navode s gnušanjem odbijao i odmah po dobitku posla počeo konsolidirati svoje snage. Andersonu je zabranjen ulazak u Leejev dom na Hollywood Hillsu, a J.C., Leejeva kćerka, naumila je sudski preispitati Andersonovu osobnu zbirku različitih Marvelovih memorabilija i darova koje mu je, tijekom mnogih godina, poklanjao Stan Lee. Morganove aktivnosti uključivale su i promjenu Leejovog telefonskog broja, praćenje e-mailova, zamjenu kućanskog osoblja, smanjenje gotovo svakodnevnih posjeta Leejeve izvršne asistentice, zapošljavanje novog računovođe itd.

Nije jasno kako se Lee osjećao oko niza novih izvršnih odluka, no čini se da je svim Morganovim postupcima rukovodila J.C. Lee osobno. Stan Lee je sa svojom 67-godišnjom kćerkom godinama gajio napeti, svađalački odnos i gotovo je desetljećima upravo ona bila epicentar većine njegovih problema. J.C. je, također, optužena za fizički napad na oba svoja roditelja, a u tadašnjoj sudskoj izjavi Stan ju opisuje kao “raspikuću koja obično krene vrištati i urlati ako ne kapitulira pred njenim zahtjevima”.

Morganov utjecaj u trijumviratu J.C.-Morgan-Olivarez kreće opadati početkom svibnja ove godine kada je orkestrirao tužbu protiv POW!-a dugogodišnjeg Marvelovog poslovnog partnera zbog navodne zavjere njegovih rukovodilaca da se Leeju, u svrhu zaključenja jednog poslovnog ugovora, otme identitet. Zahtijevao je milijardu dolara odštete. Tužba je, naravno, odbačena. Već sljedeći mjesec uhićen je zbog više lažnih poziva policiji u kojima je tvrdio da se provaljuje u Leejevu kuću. Do srpnja, novi odvjetnik Stana Leeja, protiv Morgana je podnio trogodišnju zabranu prilaska.

Jedina koja je ostala u sedlu bila je J.C. Prije nekakvih mjesec dana uredovala je intervju svojeg oca za The Daily Beast. “Zaista nije bila takva velika drama oko svega toga”, govorio je Lee, komentirajući svoje kasnoživotne afere i skrbničku bitku koja se odvijala praktički u njegovom dnevnom boravku. “Što se mene tiče, vodimo prekrasne živote. Ja sam poprilično sretan čovjek i volim svoju kćer. Nadam se da i ona voli mene.”

Upitan o tužbi koja J.C. tereti za fizičko nasilje prema njemu i njegovoj preminuloj Joan, Lee se našalio.

“Volio bih da me svi zlostavljaju onako kako J.C. to radi.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X