Predstavljeno ‘Žarište’ – novi koncertni program suvremene autorske glazbe

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture i Zagrebačko gradsko Kazalište Komedija predstavljaju program koji je novi puls za autorske glazbenike u samom srcu Zagreba

Žarište – novi koncertni program suvremene autorske glazbe

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture u suradnji sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija pokreće Žarište – novi koncertni program suvremene autorske glazbe. Smješten u Klubu Kazališta Komedija – Kontesa, Žarište predstavlja značajan korak prema profesionalizaciji uvjeta rada za autore i autorice te korak prema obogaćivanju kulturne ponude grada Zagreba. Cilj programa je pružanje umjetničke platforme za izvedbu autorske glazbe te osiguravanje novog mjesta za otkrivanje glazbenih izvođača. Žarište će biti mjesto susreta, inovacije i kreativnog izražaja u samom srcu Zagreba.

Prvi najavljeni izvođači koji će nastupati u sklopu programa su Doringo (petak, 3. svibnja), Pseća Plaža (petak, 10. svibnja) i Kozmodrum (petak, 17. svibnja).

Doringo (Foto: promo)

“Ideja za program nastala je nakon iskazane potrebe glazbene scene za osiguravanjem prostora s profesionalnim uvjetima za izvedbe manjeg kapaciteta. Svjesni smo privremenog ili stalnog zatvaranja niza prostora u centru Zagreba za ovakav tip programa te ćemo na ovaj način pokušati popuniti tu prazninu”, komentirao je Hrvoje Laurenta, privremeni ravnatelj Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture.

Program sufinancira Grad Zagreb i predstavlja dio širih nastojanja za podršku kulturnom i društvenom razvoju grada. Budući planovi organizatora uključuju osiguravanje stalnog prostora za ovakav tip programa uz brojne dodatne aktivnosti usmjerene na razvoj i promociju autorske glazbe.

Kozmodrum (Foto: promo)

“Ideja je da ne stanemo samo na programu, već da idemo i korak dalje. Želja nam je u skorijoj budućnosti u stalnom prostoru organizirati niz aktivnosti poput masterclassova, predavanja i radionica o glazbenoj produkciji, dizajnu zvuka i rasvjete, menadžmentu glazbenih programa i festivala, prilagođenih glazbenih programa za tinejdžere, djecu, osobe starije životne dobi te osoba s invaliditetom, promocija, knjiga, glazbenih predstava i sličnih događaja” zaključuje Laurenta.

Za prepoznatljivi vizualni identitet zaslužan je DISKO kolektiv, a inspiracija je došla spajanjem elemenata kabarea i art decoa s elementima povezanim uz autorsku glazbu.

Pseća Plaža (Foto: promo)

„Žarište je ovakav vizualni identitet dobilo jer će se odvijati u prostoru Kontese koja je već dugo poznata po kabareu. Vizualni identitet je varijabilan, a sastoji se od tri plana koja će se izmjenjivati ovisno o karakteru pojedinog izvođača. Što se tiče tipografije, birana je tipografija Ergon – domaća tipografija Hrvoja Živčića“, poručuju članice DISKO kolektiva.

Centar za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture gradska je ustanova osnovana 2023. godine na principima participativnosti, decentralizacije i raznolikosti kulturne ponude. Upravlja postojećim i osigurava nove prostore za kulturu diljem Zagreba te samostalno i u suradnji s raznim akterima organizira raznovrsne umjetničke programe u zajednici i za zajednicu. Pruža vrhunske produkcijske i realizacijske uvjete rada, osnažuje razvoj kulturnog života, približava kulturu i umjetnost svima te ih čini dostupnima u svim zagrebačkim kvartovima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X