Publisher Neila Younga i Toma Pettyja tuži Spotify za 1,6 milijardu dolara

Wixen Music Publishing optužuje poznati streaming servis da nije dobio licence za glazbene kompozicije.

Wixen Music Publishing između ostalih posjeduje i pjesme Neila Younga i Toma Pettyja (Foto: Wikipedia)

Wixen Music Publishing, koji između ostalih posjeduje radove Toma Pettay, Neila Younga, grupa Weezer i The Doors, tužio je streaming servis Spotify zbog korištenja na tisuće pjesama navodno bez dozvole i naknade, prema The Hollywood Reporteru. Tvrtka Wixen, kako tvrdi spomenuti izvor, traži naknadu štete u iznosu od najmanje 1,6 milijardi američkih dolara.

Wixenova tužba slijedi nekoliko tužbi koje su se usredotočile na Spotifyov navodni neuspjeh u plaćanju naknade za glazbene kompozicije. Snimljene pjesme imaju dva odvojena autorska prava: zvučni zapis, koji je uobičajeno u vlasništvu izdavačke kuće, te glazbena kompozicija (također poznat kao “mehanička prava”), u vlasništvu tekstopisca i izdavača tj. publishera.

Dio Wixenove tužbe glasi: “Prije pokretanja u Sjedinjenim Državama, Spotify je pokušao licencirati zvučne snimke radeći s diskografima, no, u utrci da prvi put dođe na tržište, učinio je nedovoljne napore kako bi prikupio potrebne informacije o kompeozicijama, nije uspio u mnogim slučajevima licencirati kompozicije koje su sadržane u svakoj snimci ili su u skladu sa zahtjevima iz Odjeljka 115 Zakona o autorskim pravima u SAD-u. ”

Nadležni iz Spotifyja odbili su dati bilo kakav komentar američkim medijima, između ostalih i Rolling Stoneu.

Prošlog svibnja, Spotify se složio s 43 milijuna dolara teškom nagodbom u sličnom slučaju, kada su servis tužili kompozitori i tekstopisci David Lowery i Melissa Ferrick (sudac još uvijek treba odobriti nagodbu). Neki, međutim, nisu bili zadovoljni nagodbom, uključujući Boba Gaudija – jednog od osnivača Frankie Valli and the Four Seasons, koji je podnio tužbu u srpnju, a slijedo ga je i Wixen.

U svojoj tužbi Wixen optužuje Spotify da nije uspio dobiti izravnu licencu ili obveznu licencu za korištenje pjesama u svom katalogu. Iz Wixena također tvrde da je Spotify za taj zadatak outsourcao tj. ovlastio službi za licenciranje i naknade Harry Fox Agency, koja je bila “loše opremljena za dobivanje svih potrebnih mehaničkih prava”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X