Raskol u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika

Zbog dugogodišnjeg nezadovoljstva radom i upravom Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU), kao i zbog neslaganja s recentnim pozicijama Društva, pedesetak glumaca članova HDDU-a istupilo je u ponedjeljak iz članstva te udruge, javlja Hina.

HDDU
HDDU

Posljedica je to pisma iz HDDU-a od 29. siječnja, sljedećeg sadržaja; “Svako ekstremno svjetonazorsko i političko istupanje u javnosti čine isključivo u svoje ime i na svoju osobnu odgovornost. HDDU poštuje legitimno izabranu Vladu RH koja je potvrđena 22. siječnja 2016.g. u Saboru RH, najvišem zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske. Tijekom 25-godišnjeg postojanja samostalne Republike Hrvatske, HDDU nikada nije osporavalo niti je izražavalo svoj stav o izabranom/oj ministru/ici kulture RH. HDDU je strukovna udruga – umjetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija.”

Time je bilo očito kako HDDU nema namjeru stati iza glumice Nine Violić koja je oštro na svom Facebook profilu kritizirala novu vladu i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, nakon čega je postala meta za anonimne prijeteće poruke njoj i njenom djetetu. To je izazvalo bunt kod određenog broja dramskih umjetnika koji su 31. siječnja poslali zahtjeve za ispisivanjem iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Posljednja izjava HDDU-a je čini se bila samo kap koja je prelila čašu jer glumci koji su tražili ispisnicu navode dugogodišnje nezadovoljstvo radom vlastita društva.

Listi ispisanih je navodno iz trenutka u trenutak sve veća, a kako javlja Teatar.hr grupa nezadovoljnih pokušava preko društvenih mreža širiti pozive kako bi došlo do sazivanja izvanredne Skupštine po statutu HDDU-a, iako je po svemu sudeći stanje dovoljno alarmantno da se to napravi što prije.

Do sada su istupili: Milivoj Beader, Mia Biondić, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Barbara Đurović, Petar Leventić, Edvin Liverić, Leon Lučev, Danijel Ljuboja, Frano Mašković, Sreten Mokrović, Ksenija Marinković, Damir Markovina, Iva Mihalić, Filip Nola, Nadežda Perišić Radović, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Rakan Rushaidat, Urša Raukar, Anđela Ramljak, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Lucija Šerbedžija, Kristijan Ugrina, Marica Vidušić, Nina Violić, Vedran Živolić, Maja Katić, Dora Lipovčan, Milica Manojlović, Iva Visković Križan, Jure Radnić, Krešimir Mikić i Lada Bonacci.

U međuvremenu se oglasio i Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Slavko Juraga te izjavio danas kako žali zbog odluke nekih članova o istupanju iz članstva toga društva, ustvrdivši kako je došlo do nesporazuma te da će sa svakim pojedinim članom koji je najavio svoj odlazak iz HDDU-a pokušati osobno porazgovarati, prenosi Hina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X