Redovito pohađanje koncerata čini nas sretnijima

Novu znanstvenu studiju pod nazivom ‘Ako si sretan, znaš to: glazbeni angažman i subjektivno blagostanje’ proveli su istraživači s Victoria Deakin Universityja.

(Foto: Roberto Pavić)
(Foto: Roberto Pavić)

Studija provedena na uzorku od 1000 ispitanika pokazala je da redovito pohađanje koncerata čini čovjekov život općenito sretnijim. Ljudi koji su angažirani muzikom, bilo plesanjem ili pohađanjem muzičkih događanja osjećaju, kaže studija, veće subjektivno blagostanje od onih koji muziku ne konzumiraju na ovaj način.

Rezultati naglašavaju i važnu ulogu društva u tim trenucima pohađanja koncerata, ističući važnost interpersonalnog svojstva glazbe.

Rezultati dobiveni ovom studijom mogu se koristiti za bolje razumijevanje načina na koji muzika regulira emocije.

U međuvremenu, druga je studija zaključila kako većina kolekcionara vinila pripada skupini sredovječnih introverata u dobi od 45 do 54 godine. Studiju je proveo YouGov koji je proučavao demografske podatke kupaca vinila u 2016. Ista je studija pokazala da mladi od 18 do 24 godine starosti najrjeđe kupuju albume na pločama, premda su prošlogodišnji američki rezultati sličnog istraživanja tvrdili da su im najveći kupci mlađi od 25 godina.

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X