RHCP 360° live stream: Jesmo li gledali koncertnu budućnost?

Projekt ‘Telekom Street Gigs’ jučer je ponudio prijenos koncerta Red Hot Chili Peppersa iz Berlina s novom 360° tehnologijom.

Red Hot Chili Peppers – 360 stupnjeva (Screenshot)

Nismo sigurni u odgovor na naslovno pitanje, jer sinoć nismo bili u potpunosti opremljeni za “glazbenu revoluciju” iz Berlina. Bez opreme za virtualnu stvarnost, nečeg što se zove cardboard ili VR gear, ne možemo znati kakav je puni doživljaj 360° Live Streama, kojeg je Deutche Telekom ponudio jučer svijetu. No i bez toga Red Hot Chili Peppers sinoć su bili na bini, a mi smo mogli rotirati sliku na ekranu za, jel’te, 360 stupnjeva.

“Novo koncertno iskustvo, koje proširuje vidike”, “Peppersi kakve još niste vidjeli”, “kao da ste s njima na stageu”. Fora. Prvih pet minuta. Provjerite sve instrumente na pozornici, napravite krug po publici, razgledate strop dvorane i zidove. I onda umirite sliku i gledate koncert. Jer vam se zavrti u glavi, a pretraživanje dvorane odvlači pažnju od samog koncerta.

Postoji, dakako, i opcija s isključenim 360° efektom. No, tu je distrakcija još i veća. Zabuljite se, naime, u chat sa strane, na kojem fanovi plaču za Fruscianteom, pljuju po Klinghofferu, uspoređuju Fleu s Billyjem Idolom, daju svoja rješenja za set-listu, rugaju se njemačkoj publici… I tako “Can’t Stop”, “Dark Necessities” i “Otherside” prođu, a da na ih niste ni primijetili. Koncert budućnosti? Možda, ali ne daj bože.

Nikakav potez mišem po ekranu, nažalost, ne može od RHCP-a učiniti uzbudljiv koncertni bend. Oni to, iz nekog razloga, nisu barem zadnjih dvadeset godina. Vrtili se vi ukrug po toj bini, imali instalaciju za virtualnu stvarnost na glavi ili stajali u prvom redu u toj nekakvoj postindustrijskoj dvorani u Berlinu, pred vama je uvijek grupa koja dobro zvuči doma u zvučniku, dok uživo ne razočara, ali i ne osvoji. I koja, kao i jučer u Berlinu, bis odsvira nakon samo sat i petnaest minuta svirke. „Revolucionarnu“ tehnologiju promovirati bendom koji je zadnji put zvučao revolucionarno ’91., i nije bila baš neka odluka. No muzika je, u ovom slučaju, ipak bila u drugom planu. Svjedoči tome i poprilično loš zvuk prijenosa, a po porukama s chata znamo da nije bilo do naše internetske veze ili slabih zvučnika, većina je imala taj problem.

Red Hot Chili Peppers 360° live stream možda jednom bude prepoznat kao pionirski projekt nekog novog glazbeno-tehnološkog doba. Dok se to ne dogodi, preporučamo da se pravite kao da ništa nije bilo, a inženjerima Deutsche Telekoma savjetujemo da isprobaju 360° efekt na pornografiji, najuži kolegij RDD-a pretpostavlja da bi ova inovacija tu imala najbolji učinak.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X