RHCP 360° live stream: Jesmo li gledali koncertnu budućnost?

Projekt ‘Telekom Street Gigs’ jučer je ponudio prijenos koncerta Red Hot Chili Peppersa iz Berlina s novom 360° tehnologijom.

Red Hot Chili Peppers – 360 stupnjeva (Screenshot)

Nismo sigurni u odgovor na naslovno pitanje, jer sinoć nismo bili u potpunosti opremljeni za “glazbenu revoluciju” iz Berlina. Bez opreme za virtualnu stvarnost, nečeg što se zove cardboard ili VR gear, ne možemo znati kakav je puni doživljaj 360° Live Streama, kojeg je Deutche Telekom ponudio jučer svijetu. No i bez toga Red Hot Chili Peppers sinoć su bili na bini, a mi smo mogli rotirati sliku na ekranu za, jel’te, 360 stupnjeva.

“Novo koncertno iskustvo, koje proširuje vidike”, “Peppersi kakve još niste vidjeli”, “kao da ste s njima na stageu”. Fora. Prvih pet minuta. Provjerite sve instrumente na pozornici, napravite krug po publici, razgledate strop dvorane i zidove. I onda umirite sliku i gledate koncert. Jer vam se zavrti u glavi, a pretraživanje dvorane odvlači pažnju od samog koncerta.

Postoji, dakako, i opcija s isključenim 360° efektom. No, tu je distrakcija još i veća. Zabuljite se, naime, u chat sa strane, na kojem fanovi plaču za Fruscianteom, pljuju po Klinghofferu, uspoređuju Fleu s Billyjem Idolom, daju svoja rješenja za set-listu, rugaju se njemačkoj publici… I tako “Can’t Stop”, “Dark Necessities” i “Otherside” prođu, a da na ih niste ni primijetili. Koncert budućnosti? Možda, ali ne daj bože.

Nikakav potez mišem po ekranu, nažalost, ne može od RHCP-a učiniti uzbudljiv koncertni bend. Oni to, iz nekog razloga, nisu barem zadnjih dvadeset godina. Vrtili se vi ukrug po toj bini, imali instalaciju za virtualnu stvarnost na glavi ili stajali u prvom redu u toj nekakvoj postindustrijskoj dvorani u Berlinu, pred vama je uvijek grupa koja dobro zvuči doma u zvučniku, dok uživo ne razočara, ali i ne osvoji. I koja, kao i jučer u Berlinu, bis odsvira nakon samo sat i petnaest minuta svirke. „Revolucionarnu“ tehnologiju promovirati bendom koji je zadnji put zvučao revolucionarno ’91., i nije bila baš neka odluka. No muzika je, u ovom slučaju, ipak bila u drugom planu. Svjedoči tome i poprilično loš zvuk prijenosa, a po porukama s chata znamo da nije bilo do naše internetske veze ili slabih zvučnika, većina je imala taj problem.

Red Hot Chili Peppers 360° live stream možda jednom bude prepoznat kao pionirski projekt nekog novog glazbeno-tehnološkog doba. Dok se to ne dogodi, preporučamo da se pravite kao da ništa nije bilo, a inženjerima Deutsche Telekoma savjetujemo da isprobaju 360° efekt na pornografiji, najuži kolegij RDD-a pretpostavlja da bi ova inovacija tu imala najbolji učinak.

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X