Sake: I ono malo kvalitetnih bendova ne može doći do izražaja

Sake je punk rock bend iz Pule koji je privukao pažnju Geenger Recordsa za koji će uskoro objaviti album. Iako grupa postoji još od 2001. godine, iza sebe za sada ima samo jedan album objavljen 2011. godine. brzi rifovi, beskompromisni tekstovi i ženski vokal Ivana Martinčić koji ih rešeta…to je privuklo i Ravno do dna za razgovor.

Sake

Pulski bend koji čine pjevačica Ivana Martinčić, gitaristi Semijan Giljanović- Semi i Jadranko Mićanović- Mić, basist Jenisej Vinovrški-Jeni i bubnjar Andrej Barac tijekom ožujka za Geenger Record objavljuje novi album. Iako su bili zapaženi među ostalim domaćim bendovima na sceni, mediji su ih više-manje ignorirali. Mi ćemo donekle pokušati ispraviti tu nepravdu.

Pula je od ranih dana slovila kao izvoznik jakih punk bendova od legendarnih KUD Idijota, preko Antiotpada, Fakofbolana, Tito`s Boysa, Pasmatersa, mnoštva drugih, no dojam je da posljednjih godina utihnula glasnost na 1, 2, 3,4… Da li zbog izostanka onakvog medijskog interesa ili deficita samih bendova?

Mogli bi se i donekle složiti da je jedan od razloga izostanak medijskog interesa za tu vrstu muzike. Bendova ima dosta, ali kvalitetnih malo. A i ono malo kvalitetnih bendova ne mogu doći do izražaja iz već svima poznatih razloga. Zna se.

Sake su snimili novi album prije tri godine, kako to da je toliko prošlo do objavljivanja?

U protekle tri godine u bendu su se dogodile velike kadrovske promjene, a i u tom periodu bili smo aktivni što se tiče i ponude albuma. Međutim u prethodnom pitanju smo indirektno i odgovorili zašto je proteklo toliko vremena do objavljivanja.

U šturim info podacima kaže da ste snimili do sad tri promo albuma? O čemu se radilo i jesu li ti materijali igdje nabavljivi?

Zaista smo do danas snimili tri promo materijala, sve u vlastitoj produkciji. Stilski smo se malo i mjenjali, a sve zbog čestih promjena članova benda. Materijali se mogu nabaviti isključivo kod nas.

Geenger kao jedina ozbiljna indie etiketa na prostoru ex-Yu je logičan izbor. Na koju je foru išao izbor i kontakt s ljudima?

Kao prvo, iskreno se zahvaljujemo Geengersima i Sixu što su po našem mišljenju prepoznali kvalitetu Sakea. Što se tiče izbora, internetom smo pukim slučejem otkrili Geenger Records. Putem našeg dragog prijatelja i suradnika na spotovima Saleta Undertoona, koji je između ostalog surađivao i s bendom koji je već bio pod etiketom, došli smo do kontakta. Dodatno, bili smo zadovoljni odabirom bendova koji su izdali materijale za Geenger Records. Nakon obavljenih telefonskih kontakata i dostava materijala sve je dogovoreno na obostrano zadovoljstvo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Am0ckBPZbQA[/youtube]

A koja je glazbena predprošlost Sakea u smislu bendova u kojima ste svirali i kalili taj ‘1,2,3,4’ bijes?

Neki članovi benda bili su aktivni i u prošlosti. Semi (gitara) bio je član grupe Gola jaja, Mićo (gitara) član grupe The Swindle, a Jeni (bass) član grupe Distorzija.

Bend zasad nismo imali prilike gledati odviše po koncertnim pozornicama, a ni prisutnosti po društvenim mrežama – je li to svjesna odluka i gerila do kosti do vremena kad ne krenete s promocijama albuma ili je nešto drugo uzrok?

Bend je svih ovih godina zaista bio koncertno dosta aktivan, što se tiče samostalnih koncerata i festivala. A zašto nije bio u medijima, opet se nažalost vraćamo na ono jebeno prvo pitanje. Jedan od primjera: svirali smo na HGF-u u Zaboku. Izborom žirija pobijedili smo zajedno s bendom Heroina i time „zaradili“ nastup na prestižnom festivalu Rock Otočec (Slovenija). U našim lokalnim listovima nažalost to uopće nije bilo niti spomenuto. Uz te koncerte, nastupali smo na Heineken music festivalu (BiH), Subotičkom festivalu (Vojvodina), dva puta na RI-Rocku, Orto festu (Slovenija) i da dalje ne nabrajamo na mnogo drugih, što u BiH, Srbiji, Sloveniji. Predstavljali smo čak i Istru na kulturnoj razmjeni Regije Istre i Vojvodine. Eto, nije baš da nismo bili aktivni, ali jebiga zaista smo bili i još smo medijski zakinuti, a zašto, nije nam jasno.

Stilski na našem terenima nije puno punk bendova s frontcurom, vani se zadnje buke dizalo oko Brody Dale i Distillersima. No, tko su najveći glazbeni heroji grupi Sake i izvođači zbog kojih svirate što svirate i zvučite kako zvučite?

Odmah da kažemo da nemamo baš svi u bendu iste uzore i heroje. Naime, stilski smo kao članovi dosta različiti. Mislimo da zato i zvučimo tako kako zvučimo – originalno (kad
nas drugi ne hvale moramo se sami, ha, ha). Neki od uzora su sigurno velikani Punka kao što su Sex Pistols, Clash, Dead Kennedys…

Materijal je sjajan, prši energijom, Ivana je drčna, vjerujem da je uživo gledati Sake prilični kick, pa stoga kada kreću neke veće turneje, vjerujem da osim Zagreba i doma Pule planirate prošarati tih nekoliko klubova po Hrvatskoj ali i okolo, bilo bi šteta jer fali odrešitih, jednostavnih, konkretnih i jasnih bendova ovdje, a više ni engleski ne doživljavaju onoliko maćehinski kao jučer…

Plan je napraviti promociju albuma po klubovima u Hrvatskoj, ali i okolo. Za sada imamo neke dogovore oko koncerata, što u Sloveniji, što u Hrvatskoj, ali nemamo još potvrđene datume, a ujedno čekamo i službeni izlazak albuma pod Geenger etiketom. Jebeno je uopće i dogovoriti bilo kakve nastupe kada sviraš ovakvu vrstu muzike na ovim prostorima, a nisi medijski praćen i poznat bend. Šta je tu je. Idemo dalje, ne posustajemo i dodajemo da smo toliko zagrijani za nastupe, pa se i nadamo da će to netko i prepoznati. Imamo vremena, mladi smo, ha, ha. Da se vratimo na engleski jezik… To nam je stvarno jedan od velikih problema u ovoj državi, ali ne mislimo to promijeniti, bez obzira što su nam i neki od izdavača u prošlosti uvjetovali ugovorom. To je još jedan od razloga već gore spometih tri godine čekanja. Sve ovo što smo pričali odgovarajući na pitanja, ujedno je i konretan odgovor na tvoje prvo postavljeno pitanje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X