Sigur Rós u Mariboru, oliti kako zaboraviti brigu i zavoljeti svijet

Negdje u travnju ove godine vijest dana mi je bila da Sigur Rós izdaju novi album i kreću na turneju, kako toobično biva. Na žalost nisam uočio iole neki bliži grad Hrvatskoj, a kamoli unutar nje. No nakon par dana vijest da će nastupati u Ljubljani me nabrijala i već sam se pripremio da tjedan dana jedem paštetu tako da skupim lovu za kartu sebi i svojoj gospođici, te lovu za put, jer eto živim u dalmatinskoj provinciji pa mi nije tek tako lako skoknuti do Ljubljane…

Sigur Ros (Foto: Sigur-ros.co.uk)

Iza te lijepe pjesme su odsvirali „Hoppípollu“ koja je njihova najpopularnija stvar. I ako je prosječni slušatelj, npr. moja susjeda s kata ispod, čuje negdje slučajno, znat će je prepoznati mada u magli. Kad bi pjesma bila pojačana pet puta više, vjerojatno bi se sjetila da je to ona čudna muzika koju sluša onaj debeli majmun kat iznad. „Olsen Olsen“ je kartaška igra na Islandu pa vjerovatno pjesma ima neke veze s njom. Divota. A onda „Festival“. Početak, sredina, kraj – veličanstveno. Ježurci po rukama. Guštah od sreće i tiho je pjevušio. Set lista se nastavila s aktualnim hitom s novog albuma „Varúð”, a ježurci su trajali i dalje. Zaboravih na probleme, svoje, tuđe i cijelog svijeta.Tableta Sigur Rós je djelovala.

S devetominutnom „Hafsól“ završio je službeni dio, te je bend napustio pozornicu. Nije bilo nikakve sumnje da će se vratiti. Minute su prolazile, publika pljeskala, a  ja iz petnih žila vikao da se vrate i da je Jonsi kralj. Malo olakšanje kad su se vratili, ali i spoznaja da će odsvirati samo još tri pjesme, a ja sam naravno htio još. To mi se rijetko dešava, ma koliko volio neki band, dopizdi mi stajati na nogama. A u ovom slučaju sam ja htio još. Sigur groznica na vrhuncu.

„Ekki Múkk“ razbija tišinu koja je uslijedila nakon što su se vratili na pozornicu. Stvar koja otvara album i koja me odmah upozorila da je „Valtari“ sjajan album i da Sigur Rós nije izgubio sjaj. Novi album je mješavina svih albuma. Dragulj njihove diskografije. „Glósóli“ prepoznajem na prvim taktovima. Suzu u oku skrivam od svoje drage jer ipak sam muško. Hipnotiziran kao i većina fanatika koji uživaju u svakom trenutku koncerta. Neopisivo lijepa pjesma čiji prijevod možete naći na internetu pa ćete razumjeti o čemu pišem ako ste iole emotivni.

I za finale koncerta neizbježna „Popplagið”,osma stvar s albuma „Untitled“ ili „()“.To je savršena pjesma za završiti koncert. Kao i većina njihovih skladbi, započinje sjetno i lagano dok u sedmoj minuti pjesma dobiva na dinamici Jonsijevim falsettom i band ubrzava pjesmu stvarajući nervozu u mojim nogama dok želim iskočiti iz svoje kože i negdje oko desete minute bubnjevi počinju borbu za dominaciju s Jonsijem. Totalni kaos, publika luda i tren do eksplozije. 14 minuta priče koja je sretna ljubavna na početku, po sredini zbunjena, a na kraju tragična i suicidalna. Završila je u eksploziji buke i ludila, ruke u zraku ,ovacije, pljesak. Ljudi su htjeli još. I ja s njima.

Ponoć je donijela novi dan i svjesnost što znači engleska riječ „epic“. Maribore hvala ti na ovome. Sigur Rósovci su izašli po treći put i duboko se naklonili zahvalnoj publici. Večer za pamćenje. Bio sam prepun emocija, boja i zvukova.Volim taj Sigur Rós.Možda sam samo to i trebao napisat bez ovog pilanja naširoko, ali kad bi svi slušali, Sigur Rós možda bi svijet bio bolje mjesto za življenje. Tri minute nakon koncerta prolom oblaka. Majka priroda je odgodila svoje djelovanje samo da mi obični smrtnici zasluženo uživamo u svakoj minuti ovog vrhunskog događaja kojeg toplo preporučujem svima ako se ponovo dogodi u bliskoj budućnosti negdje na našim prostorima. Sjedoh u auto ispunjenog srca i zaputih se doma. Takk fyrir Sigur Rós i vidimo se u Reykjaviku jednog dana.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X