‘Smrt čoveka na Balkanu’ – svima nama poznati teatar apsurda

I dok hrvatski filmaši i dalje uporno baziraju humor na stereotipnom i prvoloptaškom ismijavanju ruralnih krajeva i njihovih običaja, kulture i jezika, naši istočni i jugoistočni susjedi svakim novim filmom prave jedan korak naprijed, i dokazuju da su u samom vrhu europske kinematografije, uz bok bogatim Englezima i Francuzima.

Prizor iz filma 'Smrt čoveka na Balkanu'

Ipak, premda je izvanredan film,  nije film bez mana. Prva je što je početnih pola sata prilično sporo, i malo toga se dešava. Uglavnom vidimo jednog ili dva lika, koji su u šoku zbog nemilih događaja, i većinu vremena na ekranu provode u prešetavanju, razgledavanju i dobacivanju tek pokoje riječi. To je dakako, realno koliko može biti, i potrebno da cijela priča ide prirodnim tokom, ali je s obzirom na naredne dvije trećine, ipak znatno nezanimljivije. Druga veća mana je direktno povezana na prethodnu, a odnosi se na improvizaciju likova u tom početnom segmentu filma. Naime, dok svi glumci funkcioniraju fenomenalno kada su u bilo kakvoj interakciji, kada su sami na ekranu,nasilno pokušavaju biti zanimljivi nekim svojim mimikama i gestama. Opet, jasno je da čovjek koji sjedi tri minute na kauču mora raditi nešto kako bi gledatelju bilo zanimljivo, ali u tim trenucima se jasno vidi preglumljavanje i neprirodno guranje zanimljivosti u nezanimljive trenutke. Oni koji su se barem jednom okušali u glumi znaju da je glumljenje ‘ničega’ jedna od najtežih stvari, i realno nije neki veliki nedostatak, ali u globalu takvi trenuci primjetno iskaču od ostatka filma.

prizor iz filma 'Smrt čoveka na Balkanu'

Teško će se u posljednjih nekoliko godina naći bolja komedija od „Smrti čoveka na Balkanu“, kako na našim prostorima, tako i u svijetu. Ovo zasigurno nije film koji se može gledati onako, ‘s pola oka’, već treba određena doza koncentracije i strpljenja da se potpuno shvati cijeli njegov opseg i osebujnost. Posebno bi se mogao svidjeti gledateljima koji su uživali u prijeratnim jugoslavenskim filmovima, ali će zasigurno naći publiku i među fanovima novije balkanske kinematografije. Njegova univerzalnost i omnipotentnost će vas vrlo brzo uvući u cijeli taj maleni svijet koji je, na kraju krajeva (i veliku žalost), jedna potpuno pravilna preslika naših dehumaniziranih života.

Ocjena: 8/10

(3D Video System, Brigada, Media Plus Belgrade; 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X