Svemirko i Peki Pele u Kinu Šiška – suncobrani, ručnici i Divlje jagode

Na kraju prošlog radnog tjedna Svemirko je nastupio u slovenskoj metropoli, u ljubljanskom Kinu Šiška.

Svemirko u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška)

Ovakvi koncerti, kao što je bio Svemirkov u petak u Kino Šiški, iako barataju zavidnom publikom, postaju djelomično deprimirajući. U jednu ruku, glazbeno (iako je tu malo toga uistinu originalnog) Svemirko stoji solidno. Vidi se i jasno je da netko u izrečeno i odsvirano istinski vjeruje, i na tome bend prima većinu pozitivnih poena, ako ne i sve.

U petak se dalo iz priloženog iščitati da to što Svemirko ciljano privlači jest srednjestrujaška publika koja uglavnom gravitira oko plesnog, ali ispraznog zvuka, besciljnih melodija i nepotrebnog vizualnog “spektakla”, kao da sama glazbena dimenzija nije dovoljna. Dimenziju ikakvog elitizma doista prezirem, ali pozivanje na prostu usmjerenost u ovom kontekstu je sasvim legitimno. U petak sam mogao povući paralelu između ovog koncerta i onog Nipplepeople i Jonathana ljetos u Puli, samo što ovdje Svemirko nije imao predgrupu, niti je ispred nastupio bend takva kalibra kao što je Jonathan, stoga nije bilo nikakvog spasilačkog čamca za kojeg se moglo uloviti.

Svemirko u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška)

Ispred svega stoji vječno pitanje: kako si, dakle, objasniti bendove koji iniciraju plesnjake, dobar provod, žurke bez smisla i supstance? Teško do nikako. Bit će da je vrijeme solidna autorstva (koje se koliko-toliko još uvijek može kretati unutar granica srednje struje) daleko iza nas. Činjenica da srednja struja nije ograničena prostorom nalaže da se snažno autorstvo može negdje i nekad pojaviti, ali ono neće napuniti Kino Šišku, niti će se oslanjati na obrade Divljih Jagoda kao uvertiru u ono što je trebao biti “vrhunac” koncerta.

Svemirko i Peki Pele u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa / Arhiv Kino Šiška)

Autorstvo, ukuse i preference na stranu, ne može se izbjeći činjenica da publika reagira na Svemirka. Ali, kada govorimo o višeslojnom paketu – svirka, scena, estetika, performans – u istu rečenicu i kontekst ne bismo smjeli moći staviti jednu Kliniku Denisa Kataneca, koja ima žicu za stavljanje akcenta na emociju, i neke likove koji ti požele dobrodošlicu na plažu, bace ti par obojanih balona i poprskaju te kakvom napravom za ispaljivanje vode. Worlds apart, ali nešto više rezonira s većim brojem publike od drugog.

Svemirko u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška)

Zanimljivo je, i otužno u isto vrijeme promatrati kako aktovi nalik Svemirku ubijaju ionako krhki, neshvaćeni, užasno apstraktni koncept “scene”, prostora koji bi trebao otvarati oči i širiti vidike, njegovati eklektiku, cijeniti suptilnu metamorfozu diskursa, razbijati tabue i izbacivati ljude iz zone udobnosti. Da bi se taj prostor uopće doživio i da bi se u njemu djelovalo, potrebna je određena količina odgovornosti, one koja podrazumijeva samostalnu, kritičku oštricu u promatranju svega što se oko nas odvija. Svemirko može bez scene – samim time ni odgovornosti nema – a to je gotovo savršena, trenutačna preslika dominantne filozofije današnjeg društva: što manje odgovornosti, a što više plesa. I “Motora”.

Svemirko u Kinu Šiška (Foto: Aleš Rosa / arhiv Kino Šiška)

Tuga je i ta, striktno prouzrokovana personaliziranim željama, da je i Peki Pele, koji se nakratko na stageu pojavio kao specijalni gost, u ovoj kombinaciji izgubio svoj obećavajući šarm, to nešto što ga je, naizgled, odvajalo od svega navedenog.

Ne znam, nisam siguran; možda je i tako bolje. Kao rod, rasa, zajednica, prepuni smo nesigurnosti, nerealnih očekivanja, nadanja koja se svakodnevno ruše iznova, marginalizira nas vlastita egzistencija… Možda je baš happy-go-lucky ples taj lijek, antidote za sve što jest, što bilo je i što tek dolazi. Ali, ako je tako – ljubazno molim da se izbace kojekakve plaže, baloni i Divlje Jagode.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X