Svojat u KSET-u – Ljubavbav na prvu

Slovenski trio u KSET je došao objasniti što njima znači eksperimentiranje – i nisu pogriješili.

Svojat u KSET-u (Foto: Matija Ivošević / Fotosekcija KSET-a)

U petak navečer sam na druženju, između ostalog pustila i Nirvaninu live izvedbu pjesme “Breed” u kazalištu Paramount 1991. – meni jedna od najdražih njihovih kako pjesama, tako i live-ova. Apsolutni kaos, koji se konstantno pretače s pozornice na publiku i obrnuto. Gledajući tako snimku, sjetila sam se kako mi je djed predstavio Nirvanu dok sam bila još vrtićke dobi; “vidiš ove dečke – njih je samo trojica, ali prže kao da ih je minimalno petorica”. Toj rečenici mogu zahvaliti što me glazbeno usmjerila i pratila kroz cijeli život te “upoznala” s mnogim drugim bendovima, od kojih je jedan i slovenski Svojat na čijem sam koncertu uživala u subotu navečer.

Svojat u KSET-u (Foto: Matija Ivošević / Fotosekcija KSET-a)

Za Svojat sam saznala preko KSET-ovog eventa, dok sam istraživala što se sve događa tijekom siječnja u Zagrebu. Pridobili su me već na opisu: “Sastavljen od veterana slovenske underground i post improvizacijske scene, Svojat je trio koji je započeo svoj put kao klasični rock band, ali je brzo divergirao u eksperimentalne vode. Teško je definirati žanr glazbe koji sviraju- njihov zvuk se kreće između avant-rocka, post-punka, no-wavea i slobodne improvizacije.” (preuzeto iz KSET-ovog opisa eventa). Momentalno sam ih počela slušati preko Bandcampa te znala da je to idući koncert koji želim posjetiti.

Svojat u KSET-u (Foto: Matija Ivošević / Fotosekcija KSET-a)

Vjerojatno zato što sam novopečeni fan, nisam imala prevelika očekivanja od njihovog nastupa, iako sam se, naravno, ponadala da će zvučati žestoko kao i na studijskom albumu. Već u prvih par minuta su me uspjeli osvojiti i uživo, a ljubav je samo rasla kako je koncert trajao. Započeli su upravo s pjesmom “Ljubavbav” koja je ujedno i prva pjesma na albumu jednostavnog imena “Svojat”, objavljenog 2020. godine preko izdavačke kuće ZARŠ Records.

U tročlanom bendu nalaze se Andrej Fon, zadužen za gitaru i mikrofon, Vid Drašler na bubnju te Ivo Poderžaj na bass gitari, koji se na nekim pjesmama pridružuje i kao vokalist. Osim s gitarom, Fon nas je počastio i sa saksofonom te tako dao “jazzastu” notu svirci.

Svojat u KSET-u (Foto: Matija Ivošević / Fotosekcija KSET-a)

Na samom početku, prije nego što su se stopili s instrumentima i krenuli sa snažnim nastupom, rekli su nam da nisu ništa pripremili za uvodnu riječ te su nam sličnu stvar ponovili pred kraj koncerta kada su naglasili kako “nisu komunikativni”. Po meni nije bilo potrebe za nekim velikim predstavljanjem ili pričom jer su bili sigurni u ono što su nam zapravo došli predstaviti, a to je jednosatna eksperimentalna poslastica. Tišina između pjesama kao da im je radila uslugu, naglašavajući tako glasnoću i jačinu svake iduće izvedbe, a upravo to što pomoću svojih žica i palica “skaču” po nekoliko žanrova dovoljno spretno, daje im na originalnosti i kvaliteti.

Svojat u KSET-u (Foto: Matija Ivošević / Fotosekcija KSET-a)

Sinoćnji koncert definitivno je bio dobar izbor za početak glazbene sezone 2023., a nadam se da ću Svojat imati priliku opet slušati, još i ove godine. Ono čemu se također nadam je nešto većoj publici, tako da se atmosfera nasuprot benda ipak malo jače zakuha. Ne mora to nužno biti kao u Paramountu 1991., iako, ono što sam jučer čula ima potencijala za napraviti jedan poprilično divlji, znojni, rasplesani show.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Koncertno izvješće

Idi na Vrh
X