Takeši Kitano ‘Nasilje’ – Nedovoljno originalan gangsterski realizam

Film popularnog japanskog redatelja o četiri klana jakuza otvorio je Fantastic Zagreb film festival.

Takeši Kitano - Nasilje

Na kraju kulturne sezone, kad se već svi kulturni djelatnici spremaju na (ne)zaslužene odmore po jadranskim obalama i otocima, u Zagrebu se pojavio još jedan filmski festival. Na svu sreću, nije riječ o festivalu koji prikazuje filmove s tematikom neljudskog ponašanja prema činčilama u Indoneziji, već je riječ o festivalu koji preostaloj zagrebačkoj publici donosi najnovija svjetska ostvarenja iz područja filmske fantastike, horora i eksploatacije. Fantastic Zagreb film festival u svojih će sedam dana prikazati filmove sa svih strana zemaljske kugle, a posebna će pozornost biti posvećena azijskom filmu, japanskom eksploatacijskom filmu i retrospektivi jugoslavenske fantastike.

Premda kino-distributeri i domaći producenti svake godine redovito kukaju o slaboj posjećenosti kino-projekcija i nezainteresiranosti publike za domaći film, festivalske projekcije, pogotovo one zagrebačke uglavnom ih demantiraju. Naravno, većina zagrebačkih filmskih festivala tematski je omeđena angažiranim temama koje same po sebi privlače gomile hipstera koje daleko više ‘zanima’ što se događa s transseksualcima u Somaliji ili jehovinim svjedocima u Burundiju nego što ih zanima film po sebi. Iz nekog, samo višim silama poznatog razloga, angažirani festivali su ‘in’ – ovi drugi, e to ostaje da se vidi.

Fantastic Zagreb film festival namijenjen je iskrenim ljubiteljima filma koji neće prevrtati očima na stilizirana kasapljenja ljudskih tjelesa koja se, umjesto u dokumentarističkoj, nalaze u funkciji priče. Iz tog je razloga na neki način „Fantastic Zagreb film festival“ subverzivniji od „Subversive film festivala“ i „Human rights film festivala“ zajedno. Rubni žanrovi poput horora i eksploatacije, koji su unatoč tome što su daleko napredovali od slashera i splattera iz osamdesetih i Universalovih filmova o čudovištima iz prve polovice dvadesetog stoljeća, još uvijek su trn u oku i predmet zgražanja mnogima, premda već dugo vremena ti filmovi nisu tek puka eskapistička igrarija. No, činjenica  da se filmovi s programa Fantastic Zagreb film festivala ne oslanjaju na ikakvo političko i svjetonazorsko uvjerenje zbog čega se pak ne mogu apriorno svrstati u niše lijevog i desnog, čini od njih subverzivni materijal par excellance. Umjesto ‘ozbiljnog’ angažiranog filma desnice i ‘ozbilnog’ angažiranog filma ljevice, Fantastic Zagreb film festival je odabrao treći, ništa manje angažiran, klaunovski put. Put koji svojim pristalicama dopušta da se ponekad i nasmiju.

Najbolji vodič kroz ono što možete očekivati na Fantastic Zagreb film festivalu pronaći ćete u nizu knjiga Velimira Grgića („Žuti titl“ i „Povratak žutog titla“ – u suradnji s Markom Mihalinecom, „Lignje, katane i bradavice“, „Seks, jegulje i bukkake“) koji već dugi niz godina upoznaje hrvatsku publiku s filmovima koje domaći distributeri uporno zaobilaze. Dakle, ako ste željni slikovitog, ne posve ozbiljnog i ‘nekonvencionalnog’ filma, Zagreb Fantastic film festival pravo je mjesto za vas. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X