Tate Romanova ‘Iz razloga’ – solidan debi s dosta prostora za napredak

Splitska petorka Tate Romanova pozornost mi je skrenula svojim imenom, pretpostavljam inspiriranim tragičnom ljubavnom pričom kontroverznog filmskog redatelja Romana Polanskog i najslavnije žrtve ubilačkog pohoda Mansonovog kulta, glumice Sharon Tate. Ubrzo nakon toga stigao je i njihov debitantski album ‘Iz razloga’ na kojem se predstavljaju kao svirački i (posebno) vokalno kompetentni, na trenutke i autorski zreli pop-rock sastav.

Tate Romanova ‘Iz razloga’

Popratni press materijali naglašavaju jedinstven zvuk Tate Romanove, što baš i ne drži vodu uzmemo li u obzir da im je glazbene srodnike vrlo lako detektirati. Domaći ogranak istih tako bi predstavljali Elemental iz kojeg je u cijelosti uklonjeno Shotovo repanje, talentirani i nikad sasvim potvrđeni Pink Studio, pa čak i komercijalniji izdanci kantautorske scene poput Lu Jakelić.

Kada izađu iz tih okvira i okrenu se strancima, postaju bitno zanimljiviji bend koji će povremeno podsjetiti i na Skunk Anansie, rijetke suvisle trenutke Guano Apesa te, nešto manje izraženo, Florence + The Machine. Svemu tome ipak su dali osobni pečat, ponajprije zahvaljući iznimnim glasovnim mogućnostima pjevačice Sare Andrić i klavijaturama Zdeslava Klarića u čijem CV-ju stoji i članstvo u Pipsima, te redovno asistiranje Sari Renar.

I Tate Romanova bi, baš kao što je poslije prvijenca učinila i zadnje spomenuta, svojoj glazbi trebali dopustiti više eksperimentiranja i slobode, kako u skladateljskom smislu, tako i po pitanju malo previše ravne i ispeglane produkcije, što je posebno uočljivo na primjeru gitare Ante Jerončića kojoj ni u jednom trenutku ne dopuštaju da ‘grune’ i izbije u prvi plan. Također, bilo bi interesantno čuti kako bi se snašli u pop strujanjima nešto novijeg datuma, osobito onima plesnije nastrojenima.

Da ne bude zabune, već i sada imaju dosta toga što im ide u prilog – osjećaj za melodiju je izražen i neosporan, pri čemu se najbolje pjesme na albumu (naslovna i „Nakon“) mogu pohvaliti detaljno razrađenim aranžmanima koji kulminiraju žestokim, svirački zahtjevnijim krešendom. Temelj svega toga je siguran i fluidan rad ritam-sekcije, odnosno basistice Lane Beović i bubnjarke Ivane Županović, a nekoliko redaka valjalo bi posvetiti i stihovima koje potpisuje Šime Barbarić, uz gitarista Jerončića ujedno i autor glazbe.

Većinom se radi o manje ili više uspjelim poetskim slikama iz kojih proviruju usamljenost, neshvaćenost i potraga za nekim sretnijim, često unutarnjim svjetovima, uz skretanja u tipično bendovske teme u „Na radiju“ i „Opet radim na beat“, ali i mjestimična tekstualna poskliznuća koja nalikuju lakonotnim hororima s Prokurativa („sretna sam, ljubav mi grije leđa/dobro sam dok sunce mi u srcu je zbog nas“).

Usprkos nedostacima, „Iz razloga“ je solidan početak, prvi korak karijere benda koji će, da bi zauzeo neke bolje pozicije na sceni, trebati manje igrati na sigurno i zakucati barem jedan punokrvni hit, pjesmu dovoljno jaku da sa sobom povuče i sve ostale te ih na taj način približi ili, možda bolje rečeno, otkrije široj publici.

Ocjena: 7/10

(Croatia Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X