Teatar.hr Nagrade Publike – četvrti put

Što se domaćoj kazališnoj publici najviše, a što najmanje svidjelo u protekloj kazališnoj sezoni? Koji su to događaji i koje osobe obilježile domaći kazališni život? Odgovor na ta i brojna druga pitanja, nude Teatar.hr Nagrade Publike, godišnje nagrade za postignuća u izvedbenim umjetnostima koje slijedom izbora čitatelja dodjeljuje redakcija portala Teatar.hr.

Teatar.hr Nagrade Publike 2014./2015.
Teatar.hr Nagrade Publike 2014./2015.

Prvi krug glasanja za laurete Teatar.hr Nagrada Publike započeo je danas, 1. listopada točno u 12 sati 1. listopada na adresi http://nagrada.teatar.hr, a dobitnici će biti poznati na koncu najuzbudljivijeg kazališnog tjedna godine, 19. studenoga.

Taj najstariji neovisni portal u kulturi na hrvatskom jeziku, već je 15 godina ‘on-line’ dom kako domaćeg glumišta tako i njegove publike, stoga njegove nagrade iznimno cijeni i struka i široka javnost. Ovogodišnji odabir njihovih laureata započinje 1. listopada u 12 sati, takozvanim prednominacijskim razdobljem, odnosno prvim krugom glasanja.

Za nagradu konkuriraju predstave premijerno izvedene u razdoblju od 1. rujna prethodne do 31. kolovoza tekuće godine, kojima je producent, ili jedan od koproducenta, samostalni umjetnik ili pravni subjekt upisan u Očevidnik kazališta Ministarstva kulture, osim u slučajevima kad je riječ o plesnim skupinama i festivalima, koji u skladu sa ZOK-om ne moraju biti upisani u očevidnik.

U prvom krugu glasanja, a koji traje do 19. listopada, gledatelji predlažu nominacije u deset kategorija:
– predstava godine
– izvođač godine
– izvođačica godine
– redatelj / koreograf godine
– najbolji novi tekst
– nezavisno kazalište godine
– festival godine
– osoba godine
– događaj godine
– razočaranje godine

Dvije potonje kategorije novost su ovogodišnjeg izbora, umjesto dosad postojećih ‘skandala godine’ i ‘najprecjenjenije predstave godine’. Kako je na on-line konferenciji za medije objasnila urednica portala Teatar.hr, Nora Krstulović, za izmjene u kategorijama odlučili su se zbog ‘krajnje ponižavajućeg tretmana izvedbenih umjetnosti u domaćem medijskom prostoru, ali i dobrobiti same kazališne scene’.

“Naime, kad je gotovo jedini način da kazalište dobije prostor u tzv. mainstreim medijima onaj da proizvede neki skandal, posve je besmisleno to još i nagrađivati. S druge pak strane, nakon što je jednim od skandala godine lani proglašeno samo resorno ministarstvo, teško da bismo više mogli pronaći kandidata koji će taj doseg nadmašiti”, rekla je Krstulović.

No, to nisu jedine izmjene u ovogodišnjem izboru. Naime, Teatar.hr će u partnerstvu s agencijom FAKAT u tjednu dodjele nagrada organizirati i niz posebnih programa, ali i izvedbe nominiranih predstava, sve ne bi li ga doista učinio ‘najkazališnijim tjednom u godini’.

Pridržavajući se pravila Nagrade, svaki posjetitelj portala Teatar.hr može predložiti do 3 kandidata u svakoj od navedenih kategorija.

Za sudjelovanje u prednominacijskom razdoblju glasači ne moraju biti registrirani korisnici portala Teatar.hr niti njegovi pretplatnici. Jednostavnije rečeno – glasati mogu – svi. No, samo jednom. Sustav glasanja registrira samo prvi unos prijedloga nominacija s jedne IP adrese, bez obzira na broj unosa koji potom uslijede.

20. listopada točno u 12 sati na stranicama Teatra.hr bit će objavljen popis od po pet najbolje plasiranih prijedloga u svakoj od kategorija nagrade, koji ujedno čine i nominacije za Teatar.hr Nagrade publike.

Od tog trenutka, pa sve do 18. studenoga u 12 sati, čitatelji mogu glasati za ponuđene kandidate u svakoj od kategorija. Svaki glasač može u svakoj kategoriji glasati samo za jednu od pet ponuđenih opcija. Sustav glasanja registrira samo prvi unos prijedloga nominacija s jedne IP adrese, bez obzira na broj unosa koji potom uslijede.

Sama dodjela nagrada, 19. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, bit će vrhunac u nizu događanja što ih u sklopu najuzbudljivijeg kazališnog tjedna u godini organiziraju Teatar.hr i FAKAT.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X