‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ – vizualno odvažno osvježenje

Tek dva mjeseca nakon animiranog ‘Spider-Mana’, još jedan crtić na platna kinodvorana donosi vizualni spektakl svojim neurednim stilom tinjajućih šarotina drvenih bojica i izbijajućim žarkim koloritom.

“Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem”

Oh, biti djetetom u ljeto 2023. godine! Otići u kino i gledati ove nove prekrasno animirane filmove poput “Spider Man: Across the Spider-Verse” koji je već prihvaćen kao jedan od vizualno najatraktivnijih crtića u povijesti ili ove nove “Nindža kornjače” sa svojim neurednim stilom tinjajućih šarotina drvenih bojica i izbijajućim žarkim koloritom. Nakon cijelih desetljeća u kojima je animacija težila nekoj vrsti pukog računalnog fotorealizma, sad napokon dobivamo dva naslova zaredom koji dopuštaju crtačima da se raspištolje u svojoj kreativnoj viziji, a rezultat su filmovi u čijim vizualima ćemo se dobrovoljno utopiti i bez obzira na fabulu koja im služi kao temelj.

“Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem” služi kao četvrti službeni filmski reboot popularne franžize o mutantskim kornjačama nazvanim po renesansnim umjetnicima koje tamane pizzu i život provode u njujorškim kanalizacijama boreći se protiv zlikovaca koji teroriziraju grad. Dočim je izvorni serijal s početka devedesetih očuvao kultni status među vječnom djecom te decenije, prvo animirano oživljavanje iz 2007. nije polučio nastavke, a dva od kritike slabo prihvaćena igrana filma iz prošlog desetljeća nisu ni na blagajnama postigli zadovoljavajuće rezultate, pa se morao iznaći svjež način da se od popularnog intelektualnog vlasništva stvori dovoljno profitabilna platforma za bližu budućnost.

Režije nove animirane verzije prihvatio se Jeff Rowe koji je imao iskustva na televiziji sa serijama “Gravity Falls” i “Disenchantment”, a na filmu sa za Oscar nominiranim “The Mitchells vs. the Machines”, no kao glavni mastermind iza ovog reboota naširoko je prikazan slavni komičar Seth Rogen koji je potpisan kao koautor priče i scenarija te producent, a pojavljuje se i u cameo ulozi u kojoj daje glas popularnom liku franšize, bradavičastoj svinji Bebopu. U drugim glasovnim ulogama pojavljuju se mnoga slavna imena, od Jackiea Chana (Splinter) do Ice Cubea kao glavnog antagonista Superflyja, a u popisu epizodnih pojavljivanja tu su još i Giancarlo Esposito, Post Malone, Paul Rudd i John Cena, kao i mnogi drugi.

Kao i svaki početak reboota i “Mutant Mayhem” ima napornu zadaću pozabaviti se sa već svima odavnom poznatom pozadinskom pričom o junacima filma, a taj zadatak izvodi nespretno što pak skreće pozornost s onim dijelom koji mu bolje leži, a to je prikazivanje kornjača kao pravih tinejdžera željnih prihvaćanja u stvarnom svijetu dok su osuđeni maštati o ljudskim idolima, druženju i pohađanju srednje škole provodeći vrijeme u kanalizaciji gdje uglavnom zure u svoje mobitele kao i većina ostalih današnjih klinaca. Autori odlično prenose duh vremena prožet ispraznim dječjim humorom i stvaranjem besmislenog kratkog videosadržaja, a osim spomenute vizualne veličanstvenosti film krasi i vrhunska glazbena podloga, što izvorna koju potpisuju Trent Reznor i Atticus Ross, što pak ona birana – uglavnom s područja hip hopa, uz šašavi dodatak 4 Non Blondes – koja kulminira izvrsnom sekvencom što kao podlogu koristi “No Diggity ” Blackstreeta.

Najveći problemi ovog filma dolaze u njegovoj suviše nabrijanoj završnici koja kao da nam stiže servirana sa stranica scenarija “Godzille”, ali i u samom razrješenju filma koje neću otkriti, ali koje se čini u izravnoj koliziji sa premisom kornjača kao otpadnika. “Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem” tijekom svog stominutnog trajanja šalje poruke o prihvaćanju i ispravnoj motivaciji (u smislu da činiti dobro valja zato što je to dobro, a ne iz neke potencijalne koristi), ali na kraju to sve ostaje dovedeno u pitanje u happy endu koji bi mogao imati posljedice na razvijanje radnje u franšizi u kojoj se već očekuju i nastavna serija “Tales of the Teenage Mutant Ninja Turtles”, kao i sljedeći igrani film. Unatoč tome, Rowe i Rogen isporučuju sasvim solidnu zabava za klince, a animacija, glazba i ponešto smijeha bit će i više nego dovoljni da zadovolje i ono nešto odraslih koji se nađu pred platnom.

Ocjena: 7/10

(Nickelodeon Movies/Paramount Pictures, 2023.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X