Tessa Murray (Still Corners): Stvari se ne mogu dovijeka stavljati na čekanje

Still Corners, britansko-američki duo koji čine Tessa Murray i Greg Hughes, su uz ponešto razvikanije Beach House suvremeni prvaci prekrasnog snolikog žanra kojeg obično nazivamo dream pop. Svoj prvi koncert u nas su održali krajem 2019., par mjeseci prije pandemijskog lockdowna i odlučili su se vratiti prvom prilikom: u ponedjeljak 18. travnja nastupaju u Boogaloo Clubu.

Still Corners (Foto: Bernard Bur)

Čini se je ljubavna priča između Sill Corners i domaće publike rođena. S Tessom smo uoči tog skorašnjeg nastupa razgovarali o tome što im je zaokupljalo vrijeme u pauzi od koncertnih aktivnosti, o kultnim filmskim sondtracima i tome koja je razlika između studijskog i koncertnog zvuka Still Cornersa.

Imali ste koncert u Zagrebu krajem 2019., nedugo prije nego što su sve koncertne aktivnosti, kao i većina ostalih, na neko vrijeme stavljene na pauzu. Tek nedavno su kod nas opet počeli nastupati inozemni bendovi, pa možemo reći da su vaši koncerti omeđili to veliko pandemijsko zamrzavanje koncertnih aktivnosti u Zagrebu. Kako je to zamrzavanje utjecalo na vaš rad i način na koji gledate na njega?

Tessa Murray: Uvijek radimo na novoj glazbi, ali smo imali puno više vremena raditi na stvarima iza kulisa. Greg se fokusirao na gitaru i produkciju. Sami smo svoji menadžeri, pa sam imala više vremena za razmišljanje o poslovnoj strani stvari, a oboje se sve više bavimo i uređivanjem videa. Definitivno smo bili zaokupljeni raznim stvarima, ali stvarno nam je nedostajala osobna povezanost s fanovima koju imate na turnejama pa je sjajno ponovno se vratiti na put!

Mi slušamo filmsku muziku vjerojatno više nego bendove.

Zagrebački koncert prvotno je bila zakazan za 2021., a potom odgođen za nekoliko mjeseci. Drugim riječima, vratili ste se u Zagreb čim ste mogli. Prošli put kada ste bili ovdje je za vas očito bilo ugodno iskustvo?

Tessa Murray: Da apsolutno. Zagreb je tako lijep grad i dobro smo se zabavili na prošlom nastupu, pa smo jedva čekali da se vratimo. Stvarno smo se nadali da bi se koncert u listopadu mogao održati, ali čini se da je bilo prerano. Međutim došli smo do faze u kojoj jednostavno morate učiniti ono što morate. Stvari se ne mogu dovijeka stavljati na čekanje.

Vaš posljednji album “The Last Exit” ostavlja dojam albuma ceste (i ima odgovarajuće ime za to). Radili ste na njemu u pustinji Mojave. Savršen soundtrack za vrijeme izolacije znači. Je li to bilo namjerno? Bi li album zvučao drugačije da je snimljen nekoliko godina ranije?

Tessa Murray: Otišli smo u Mojave da pobjegnemo od svega. Nismo to radili neko vrijeme i htjeli smo promijeniti krajolik i samo uroniti u pustinju. Greg je rođen u pustinji i jako ga je vuklo da joj se vrati, to je bio nekakav dublji magnet iz djetinjstva. Na kraju nam se iskustvo apsolutno svidjelo i bili smo potpuno inspirirani krajolikom i vibrom. Mislim da je okoliš um. Ne samo da okruženje u kojem se nalazite utječe na vas, ono jest vi. Tamo smo osjetili neku drevnu privlačnost.

Vaša glazba ima vrlo filmsku atmosferu. Podsjeća na legendarne soundtracke iz 60-ih i 70-ih. Jeste li ljubitelji filmske glazbe? Možete li navesti neke od svojih favorita?

Tessa Murray: Da, mi slušamo filmsku muziku vjerojatno više nego bendove! „Dobar, loš i zao“, bilo što od Morriconea. Sviđa mi se soundtrack za „Picnic at Hanging Rock“. Tu je i „Pariz, Teksas“. Rad grupe Goblin na glazbi za horor filmove je izvrstan. John Barry „Born Free“. Mogla bih nastaviti unedogled!

Razmišljate li o tome da sami radite na filmskoj glazbi?

Tessa Murray: Cijelo vrijeme, samo čekamo na taj poziv od Jima Jarmuscha.

Je li stvaranje tako atmosferičnog zvuka drugačije uživo na pozornici nego u studiju?

Tessa Murray: Atmosfera nije problem, nego što je energija live nastupa drugačija od albuma. Uvijek sam smatrala da nastup uživo mora rokati prilično snažno. Često zaključimo da je tempo pjesama kako su snimljene na albumu malo spor za pozornicu pa ubrzavamo pjesme, ili neke dijelove izrežemo i skačemo na druge dijelove. Snimamo naše probe i ako se ulovim da sam odlutala na razmišljanje o tome što je za ručak, znam da nešto treba promijeniti.

Still Corners (Foto: promo)

Takav atmosferični, slojevit zvuk često se opisuje terminom ‘dream pop’. Osjećate li se dijelom suvremene dream pop scene s ​​bendovima poput Beach Housea?

Tessa Murray: Ne smeta mi taj izraz, no mislim da radimo svoju stvar koja se uklapa u nekoliko različitih područja glazbe, a dream pop je jedno od njih.

Postoje li umjetnici s kojima biste voljeli raditi?

Tessa Murray: Kate Bush, David Lynch, Arvo Part, Ry Cooder.

Odakle potječu zvuci i teme vaše glazbe? Iz snova ili iz stvarnosti?

Tessa Murray: To je mješavina. Snovi su važni, ali jednako je važno pisati o onome što znaš kako bi bilo stvarno i dolazilo iz nepatvorenog dijela tebe. Nekad sam se osjećala kao da sam sanjala u reverbu, možda smo ga zato u prošlosti toliko koristili! Sada razmišljamo o idejama i zapisujemo sve i svašta. Stvari u prošlosti koje su bile sjajne, stvari u prošlosti koje su boljele, nada u budućnost, ono što mi se sada događa, što želim od života itd.

Što vas čeka nakon „Posljednjeg izlaza“? Radite li na novoj glazbi?

Tessa Murray: Nakon „Posljednjeg izlaza“ sve je nepoznato i to volim. Ne volim ići predaleko ispred sebe, volim ići jedan po jedan dan. Uvijek radimo na novim pjesmama. Izdali smo nekoliko singlova i zabavno je moći izbaciti novu glazbu bez osjećaja da trebate napraviti cijeli album. Vidjet ćemo kuda će nas cesta odvesti.

>> Postanite član Ravno do dna fan kluba i vodimo Vas na koncert Still Corners u Boogaloo!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X