‘The Help’ – rasizam na trač partijama

Filmska adaptacija bestsellera ‘The Help’, za koju je redatelj Tate Taylor zbog dugogodišnjeg prijateljstva s autoricom Kathryn Stockett dobio ekskluzivna prava još i prije objave istog, pojavila se prije nekoliko mjeseci u američkim kinima, samozatajno zasjela na drugo mjesto box officea, a nakon toga iznenada poput oluje pomela svu konkurenciju u nadolazećih nekoliko tjedana i postala jedan od najneočkivanijih kino hitova ove godine.

'The Help'

Film je dosad zaradio vrtoglavih 160 milijuna dolara samo u američkim kinima, a u žaru raznoraznih dodjela nagrada u nadolazećoj predoskarovskoj sezoni zasigurno će zgrnuti još pokoji milijun. Prve velike nominacije došle su već ovih dana – na nadolazećim Golden Globe Awards film će se boriti u čak 5 kategorija – najbolji film (u kategoriji drame), najbolja originalna pjesma te čak 3 nominacije za ženske uloge u filmu, jedna za glavnu (Viola Davis) i dvije za sporednu (Jessica Chastain i Octavia Spencer).

Eugenia “Skeeter” Phelan (Emma Stone) je mlada djevojka koja se 1960-ih, nakon diplome, vraća u svoj rodni kraj. Sve njene prijateljice već su udane i imaju djecu, no ne opterećuje ju to ni najmanje. Ona je svoj čovjek i ima frizuru drugačiju od svih svojih prijateljica. Zaposli se kao kolumnistica u lokalnim novinama i piše o domaćinstvima. Aibileen Clark (Viola Davis) je sluškinja koja je cijeli svoj život provela brinući se o tuđim obiteljima i njihovim potrebama, a nedavno je izgubila jedinog sina. S druge strane, dijete koje odgaja privrženije joj je nego vlastitoj majci. Žene se mahom loše odnose prema svojim sluškinjama, a nerijetko ih omalovažavaju i ponižavaju. Skeeter ne zauzima stav okoline. Pri jednom zajedničkom druženju, pogodi ju kako tretiraju Aibileen i zamoli ju da joj pomogne oko njenih kolumni gdje bi prikazala život kućnih pomoćnica. Aibileen je umorna od ponižavanja, a kako prepozna nešto iskreno kod mlade i ambiciozne novinarke, odluči joj otvoriti svoje srce. Pridruži joj se i brbljava Minny Jackson (Octavia Spencer), koja je upravo dobila otkaz kod Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard), a potajno se zaposli kod izbačene iz društva, Celie Foote (Jessica Chastain). Skeeter marljivo skuplja priče, urednica se zainteresira, no traži ih još. U početku, u strahu od gubitka posla i eventualnih drugih posljedica, ostale ne žele ispričati svoje priče, no kako stvari eskaliraju (zahtjev za odvojenim wc-ima, jer “crnci nose razne boleštine” i slično), ohrabre se i…pogađate nastavak priče.

Progovara li film o velikim problemima i teškim zaprekama s kojima su se suočavale sluškinje (crnkinje) tijekom pokreta za ljudska prava u SAD-u i je li u tom smislu značajan i inspirativan? Jest. Je li isto toliko i kvalitetno filmsko ostvarenje? Pa i ne baš. Cijela priča ispričana je poput kakve priče braće Grimm gdje su likovi jasno podijeljeni na zle i dobre. Dobri prolaze kalvariju da bi se na kraju uzdigli iznad svih nedaća i pobijedili zlog neprijatelja, a zli dobiju svoju porciju govana. Doslovce. U jednoj sceni negativka pojede pitu od fekalija.

U cijelom filmu, razvučenom na predugačka 2 i pol sata, jako je teško doprijeti do nekog stvarnog od krvi i mesa, rasizam je tretiran poput priče o nečijoj lošoj frizuri ili haljini, gdje svoju kulminaciju doživljava u trač partijama, a cijela priča uglavnom je prilično nespretno izbalansirana između humora i drame, predvidiva i banalna u svojoj izvedbi. Bjelkinje su redom iritantne i samodopadne kućanice koje ne razmišljaju svojom glavom i društvo im diktira njihove potrebe i želje, i loše odnose prema svojim sluškinjama koje im u širem smislu riječi drže obitelj na okupu. Odgajaju im djecu, svojim kulinarskim umijećima održavaju muškarce (koji se, prema ovom filmu, ne miješaju previše u problem rasizma niti imaju nešto za reći o tome) sretnima, a vrhunskim sposobnostim čišćenja održavaju kuće čistima. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X