‘The Last of Us’ – ovo će biti dobro

Sinoć je u Cinestarovom Kaptol Botique Cinema na svečanoj projekciji premijerno prikazana prva epizoda serije ‘The Last of Us’, adaptacije istoimene videoigre o postapokaliptičnoj odiseji muškarca i tinejdžerke koje glume sjajni Pedro Pascal i Bella Ramsey.

The Last of Us (foto: HBO)

Za početak, neka odmah bude jasno da ovo piše čovjek koji zna izrazito malo o videoigrama. Uz sve svoje popkulturne opsesije glazbom, filmom i knjigama ne ostaje mi dovoljno vremena za druge stvari. Ne mogu reći da za igru “The Last of Us” nisam čuo, ali ne bih vam znao reći mnogo o njoj prije nego što je najavljeno da HBO radi na njezinoj ekranizaciji. Dosad su tranzicije s računala na platno (ili televiziju) na spektru kvalitete obično sezale između “poražavajuće” i “prilično loše”, ali prve kritike koje su počele kapati na internet gotovo jednoglasno su naglašavale da je serija “The Last of Us” nadmašila očekivanja te je čak u nekoliko izvora proglašena najboljom adaptacijom neke igre u povijesti.

Ekranizacije videoigara ne mogu se dosad, dakle, pohvaliti vrhunskim rezultatima, no slično se može reći i za drugu struju kojoj “The Last of Us” načelno pripada, a to je podžanr horora koji uključuje bilo kakvu vrstu zombija. George Romero davno je postavio okvire žanra s “Night of the Living Dead” iz 1968. i njegovim izvedenicama koje će uslijediti i malo što se u tim okvirima promijenilo do danas. Uz pokoju – vrlo rijetku – osvježavajuću iznimku poput crne komedije “Shaun of the Dead” Edgara Wrighta iz 2004., bili to “28 Days Later”, “World War Z” ili “Zombieland”, počelo nam se činiti kao uvijek iznova gledamo isti film s istim tropama i istim zaboravljivim “uzbuđenjima”. U jednom trenutku došlo je do toga da si čak i netko poput mene tko inače guta sav filmski sadržaj bez diskriminacije postavi pitanje koliko uopće ima smisla ustrajati na praćenju filmova o zombijima.

AMC-jeva serija “The Walking Dead” u svojim je početnim sezonama na početku prošlog desetljeća postigla priličan uspjeh i privukla brojnu publiku; nje čak toliko da je pokrenula i cijeli niz spin-off projekata, ali njezino nasilno produživanje na nezamislivih jedanaest sezona s posljednjom epizodom koja je emitirana prije svega nekoliko mjeseci, dovelo je do ozbiljnog pada kvalitete već prije polovice emitiranja, a i neki od velikih fanova s početka serije odustali su od njezinog praćenja puno prije nego što je završila.

Ako je suditi po prvoj epizodi, “The Last of Us” će s lakoćom nadigrati i najbolja izdanja “The Walking Dead” franšize. S budžetom od između deset i petnaest milijuna dolara po epizodi, autori Neil Druckmann (koji je napisao i režirao originalnu igru) i tvorac megahvaljene miniserije “Chernobyl” Craig Mazin imaju dovoljno novca i znanja da svoju viziju pretoče u njezinu najbolju moguću verziju. Recenzenti koji su pogledali više epizoda, ili cijelu sezonu, već je proglašavaju jednom od serija godine iako još nismo prošli ni polovicu njezinog prvog mjeseca. I zbilja, već prva epizoda donosi cijeli niz fanstastičnih vizualnih uzbuđenja (posebno se izdvaja scena s padom zrakoplova), ali postavlja i odličnu atmosferu u svom postapokaliptičnom univerzumu.

Ono što se iz prve epizode može tek naslutiti, ali je jasno da će postati okosncom cijele drame jest odnos između dvoje protagonista, okorjelog Joela i otrovne Ellie. Igra ih par glumaca koji je zabljesnuo u ranijem HBO-ovom megahitu “Game of Thrones” gdje su tumačili favorite fanova Oberyna Martella, odnosno mladu neustrašivu plemkinju Lyannu Mormont. Pascal je u međuvremenu već nanizao sijaset televizijskih i filmskih uloga, a u “Mandalorianu”, izdanku Star Wars franšize, pretvorio se u pravu akcijsku zvijezdu, premda mu je lice uglavnom prekriveno maskom. U “The Last of Us” on nastavlja karijeru u akcijskoj tradiciji “Mandaloriana”, a osim toga neki su već primijetili i sličnosti u premisi ovih serija – Pascal štiti slabašno biće koje vodi kroz okrutne svjetove. Ipak, Ellie je puno zanimljiviji suputnik od Grogua (poznatijeg kao Baby Yoda). Ramsey još jednom pokazuje svoju neupitnu karizmu i sasvim je sigurno da su pred njom velike stvari.

The Last of Us (foto: HBO)

Premda smo “The Last of Us” načelno ugurali u žanr zombi horora, treba napomenuti da zaraženi u seriji (i igri) nisu zombiji u smislu živih mrtvaca, već ljudi u čija se tijela naseljava opasna vrsta gljive koja preuzima kontrolu nad njihovim živčanim sustavom. Ovo je objašnjeno u efektnom cold-openu u kojem u televizijskoj emisiji znanstvenik kojeg tumači John Hannah zamišlja taj scenarij koji će se u budućnosti ostvariti. Točnije, apokalipsa započinje na Joelov 36. rođendan, u rujnu 2003., a ostatak radnje odvija se dvadeset godina kasnije. Pascal tako u prvoj epizodi glumi lika koji je u prvoj polovici deset godina mlađi, a u drugoj deset godina stariji od glumčeve prave dobi. U obje stvari je teško povjerovati, ali Pedro u ulogu daje mnogo više od fizičkog aspekta. Na njegovom licu osjećamo umor od života u oštrim uvjetima njegovoga svijeta u bostonskoj karenteni i apsolutno je uvjerljiv kao apokaliptična verzija revolveraša iz vesterna.

Ako je suditi po prvom poglavlju, “The Last of Us” ima sve predispozicije da postane jednim od većih hitova iz produkcije HBO-a. Nastavi li serija istom snagom u narednim epizodama, a nema razloga očekivati suprotno, može se reći da smo pronašli prvu televizijsku opsesiju 2023. godine. Ili, kako se čulo u prolazu u gotovo svakom razgovoru između posjetitelja: “Ovo će biti dobro.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X