The Sadies ‘Colder Streams’ – Dallasov zadnji psihodelični vestern

U duhu kasnih šezdesetih, ploča djeluje kao soundtrack spaghetti vesterna u kojemu glavne uloge tumače natripani hipiji.

The Sadies “Colder Streams”

Kanadski country rock bend The Sadies koji predvode braća blizanci Dallas i Travis Good aktivan je još od devedesetih godina i iza sebe ima pozamašnu diskografiju, što samostalnu s nizom kritički cijenjenih albuma poput primjerice “Darker Circles” iz 2010., što onih koje su tijekom karijere snimili kao prateći sastav drugim etabliranim glazbenicima iz raznorodnih žanrova. Među takvima se izdvajaju dvije suradnje s pokojnim bluzerom Andreom Williamsom (“Red Dirt” iz 1999. te “Night and Day” iz 2012.), odlična live ploča kanadske kantautorice Neko Case “The Tigers Have Spoken” (2004.), ali i albumi koje su snimili s Jonom Langfordom, Johnom Doeom (iz kalifornijskog punk benda X), pokojnim Gordom Downiejem iz The Tragically Hip i drugima.

No, koliko god njihova diskografija dosad bila vrijedna pozornosti i pohvale, čini se kako su u veoma rijetkim prilikama bili sposobni isporučiti album toliko snažnog materijala i zvuka kao što je njihov posljednji prilog katalogu, “Colder Streams”. Ta procjena zvuči posebno bolno ako znamo da je ujedno riječ o posljednjoj ploči gitarista
i pjevača Dallasa Gooda koji je ove veljače s 48 godina umro od srčane bolesti.

Putovanje kroz “Colder Streams” započinje pjesmom “Stop and Start” koja bi zvukom kužerima i raznim retrašima mogla ispravno sugerirati da će sljedećih pola sata provesti u vodama nalik onima iz kojih je u povijest isplovila slavna kompilacija garažnog i psihodeličnog rocka “Nuggets” iz 1972. koja je pod rukovodstvom Lennyja Kayea, inače prvog pobočnika Patti Smith, na jednom mjestu okupila najveće blago tzv. prve psihodelične ere iz razdoblja između 1965. i 1968. godine. The Sadies u tu mješavinu ubacuju kaubojske pasaže, pa ploča djeluje kao soundtrack spaghetti vesterna u kojemu glavne uloge tumače natripani hipiji.

U cijeli taj miks braća Good ubacit će i ponešto folka začinjenog dobrom dozom demonologije u “Message to Belial” koja se osim naslovnog đavla obraća i Luciferu, ali i nešto manje poznatom paklenom vojvodi Dantalionu. S druge strane, “More Alone” je balada nošena u reverb utopljenim gitarama i stihovima poput: “In this day and age,
rage has become all the rage / And we choose to behave like wolves left to starve in a cage.”

Na drugim mjestima poput “No One’s Listening” bendu se pridružuju slavni gosti poput Jona Spencera, iako bend i dalje zvuči najmoćnije kad se više prikloni zvuku koji je više usidren u country i western obrasce kao na “All the Good”. Ipak, najbolji trenuci albuma doći će u njegovom završnom dijelu s mračnom “Cut Up High and Dry”, a pogotovo s finalnom “End Credits” koja doista zvuči kao odjavna špica nekog filma Sergija Leonea i sasvim sigurno mnogo duguje njegovom glazbenom suradniku, maestru Enniju Morriconeu.

Pokojni Dallas u opisu albuma se šalio da je “Colder Streams” najbolji album koji je itko ikada snimio. Koliko god ta izjava bila pretjerana, ne može se poreći da je vrlo izgledno kako je u pitanju najbolji album koji je on sam snimio u svom nažalost puno prekratkom životu. Velik dio zasluga ovdje pripada producentu Richardu Reedu Parryju iz Arcade Fire koji je bendu pružio zvuk i koncepciju za album kakav su već odavno trebali snimiti, ali nisu uspjeli. No, iznad svega “Colder Streams” ćemo pamtiti kao posljednji pozdrav Dallasa Gooda, nedovoljno prepoznatog kanadskog kauboja čija gitara danas odzvanja psihodeličnom stranom vječnih lovišta.

Ocjena: 8/10

(Yep Roc Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X