Tko je, dovraga, Kono, a tko Ohnokono?

Ex basist Overflowa, web poduzetnik i electronic dečec Kono a ka Konrad Mulvaj a ka Ohnokono krenuo u samostalni podhvat. Meni se doima da lovi Mobyja za rep, a javnost će prosuditi kad ga čuje…

Ohnokono

Sve je sobni rad. Meni je to najbliži rod Mobyju. Melodična elektronika, briga za groove, indie zaleđe, sve je tu. Imaš drugačije ideje, namjere, vizije….

Kono: Produkcija je sobna, ali proces stvaranja glazbe je isti kao i prije 20 godina. Samo mi je trenutno zabavnije svirati kompjuter nego gitaru. Većina stvari započne kako mumljanje ili sviranje melodije u telefon, pa se kuha u glavi, pa se prisjetiš nečeg na telefonu što si odbrundao prije godinu dana… A onda sobni, noćni rad. Nemam uzore ili ideju ličiti na nekog ili se strpati u neku ladicu. Volim melodiju, vokale, groove. Ne proizvodim trake, nego radim pjesme. Sobna produkcija trenutno producira brda sranja, a klinci koji uspiju spojiti par suvislih taktova misle da su producenti i zagađuju internet svojim “experimentima”. Fali neki filter za sve to. Još sad i kineski fake bandovi. Ipak vjerujem da se “kvalitetna” glazba može probiti kroz svu tu buku od elektronskog maloljetnog smeća i tu vidim priliku za sebe starog, naivnog i punog dobre volje, glazbenika. Sad kad je krenulo, ide dalje. Do kad? Do kad mi opet ne dosadi.

Koje je ideja trajanja zapravo? DJ setovi, one man bend ili nešto treće?

Kono: Volim DJ-ati, ali mi je teško probaviti ovu superstar DJ spiku gdje publika okrenuta prema čovjeku obučenom u miša vrišti jer on pušta „My name is Skrillex“. To je isto k’o dok popularni Jole na ribarskoj fešti u Vodicama piva “Ja sam djevojka sa selaaaa”, a publika svršava. Ajde da miš, panda ili zeko odsviraju cover od Husker Hu jer su ga rajcali ko klinca. Trenutno sam u one man army raspoloženju i pripremam Ohnokono live set. One man band zvuči kao nešto smiješno, ali da. Pushing buttons at high speed.

Engleski te zapravo više pozicionira svijetu nego ovom terenu u kojem se ne mili baš tuzemnim izvođačima koji njeguju engleski kao izražajni jezik…

Kono: Jezik na kojem se pjeva nije bitan. Glas je samo još jedan instrument koji pridonosi atmosferi koja se želi stvoriti glazbom. Za to je dovoljno nekoliko ključnih riječi koje ljudi mogu raspoznati u melodiji, na bilo kojem jeziku, a ako je nekome stvarno bitno što zabavljač poručuje zavijanjem glasa taj nije normalan. “Jaaaakouuuu jeeeeiii teeeiiiškkkoooouuu. Jooouuiiiiii jeeeaah.” Ma zbilja? Više volim copywriterski pristup tekstovima. Kratko, jasno, interesantno, ostaviti prostora za maštu… Meni je super ona stvar koja ide “Boooo hooooo!” od Blura, a raspjevam se na „Yeke Yeke“ Yousuf N’doura. Sve mi je jasno o čemu oni. A nekom je tako milo, a nekom treba Mile.

Osim svojih autorskih komada sudjelovao si i na novom, povratničkom Overflow albumu na hrvatskom. “Proljetna pjesma” od Miškine je razigrana feelgood lepršijana. To je neki zatvoreni krug ili naznaka da će biti suradnji tog tipa još sa strane obzirom da veliš kako godinama prčkaš i da imaš riffova i materijala?

Kono: U projekt Miškina, Overflow su uključili i bivše overflowce i prijatelje s idejom da se napravi što raznolikiji materijal za ploču. Birali smo pjesme iz iste zbirke, a “Proljetna pjesma” mi je prva “sjela”. Radim na još nekima. Veseli me to. Imam brdo melodija, riffova, beatova, skica, jer stalno sviram. Nisam nikad ni prestao, samo što nikad ništa nije dovršeno. Mislim da me je Žika natjerao da konačno nešto “proizvedem” za ozbiljno nakon puno vremena, a nakon toga je bilo lakše završiti i ove Ohnokono pjesme. Mislim da bi i te stare punkere trebalo remiksirati da se konačno može normalno plesati na to. Da ti ne treba Dinko Bogdanić raditi koreografiju za disko dancing zbog tih silnih promjena ritma i raspoloženja u pjesmama. Dovršavam nove stvari, mumljam u telefon, vježbam klavir, sviram padove… Hoću još. Sretan sam dok sviram.

Sutra? Je li ideja ex punkera navučenog na elektro kraj, ili je moguće da je samo jedna od faza na putu prema nekom novom elektrificiranju i drmanju. Ako može Cave raznijeti sve živo Grindermanom dakle za vjerovati je da klinci 21. stoljeća nemaju dosta muda ni znanja delat buku sa smislom…

Kono: Nema kraja. U kolekciji nedovršenih pjesama ima svega i svačega. Od vocal housea i nu disca do garage punka. A plan ne postoji… Zato je sve moguće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X