Tko kaže da je nepristojno smijati se invalidima?

Za sada nema straha za uspješno punjenje rubrike ‘Dno Dna’. Estrada je možda najveći rudnik novinarskih bisera, ali ovog puta su uspješno iskopani iz ‘okna’ medicine i radne etike.

(Ilustracija: Danijel Drakulić)

Još prije osnovne škole roditelji uče malu djecu da je nepristojno prstom pokazivati ili nedajbože smijati se paraplegičaru na ulici ili nekome s uočljivim invaliditetom. Ali tko šljivi tamo neki prepotopni bonton u današnje vrijeme brzih medija i predanih istraživačkih novinara.

Humor je zdrav, a uloga medija je također i da nasmiju brigama i problemima opterećene ljude. Shodno tome novinar (ili novinarka) jednog uglednog domaćeg portala našalio se na račun izgleda i za njegove oči neobičnog ponašanja anonimne sredovječne vrijedne britanske hotelske recepcionerke koja i pored svoje mane radne zadatke obavlja pristojno, uredno, uslužno i točno, što je i dotični novinar  uspješno zaključio u samo jednoj rečenici, koliko je ujedno dugačak i cijeli tekst njegove „psihološko-znanstvene opservacije“.

Uz „opservaciju“ je ponuđen i video u kojem recepcionerka nije napravila niti jedan eksces, što je uobičajeni sadržaj forvarduša. Ona samo izgleda drukčije, pa je eto shodno tome i zahvaljujući kamerama opremljenim modernim mobitelima na njenom radnom mjestu može snimati svako „normalan“ kako bi nasmijao veselo društvo online frikova. Još kad takav materijal dospije u novinarsku redakciju, eto prave „senzacije za iskakanje očiju iz glave svih onih koji su popili 25 litara kave“.

Ok, nekome su takve stvari smiješne, no nekome se diže želudac. A kad smo već kod želuca, zašto i pražnjenje istog ne prikazati objektivno i bez cenzure sa svim detaljima koje svekoliku javnost zanima. Treba samo zamisliti novinara koji ujutro dolazi na posao i posvećuje se svom istraživačkom radu time što u tražilicu upisuje „vomit“ i „puke“, odnosno engleske nazive za povraćanje. I onda pronađe „kapitalca“ koji uzburkava sadržaj trbuha i onima koji nisu to jutro popili 25 litara kave.

Prijašnje Dno Dna: Fluorescentne mačke u borbi protiv AIDS-a

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X