Sasvim obična djevojka protiv besmisla futurističkog svijeta

“Balada o Halo Jones” je jedan od rijetkih SF epova koji imaju smisleni početak, sredinu i kraj. To je strip u kojem gotovo ništa nije nedorečeno i gotovo sve ima svoj smisao.

Balada o Halo Jones

Ona je mlada djevojka koja živi u 50. stoljeću. Ona je obična djevojka zapela u slijepoj ulici postojanja koja želi očajnički pobjeći iz uništavajućeg okruženja u kojem je zaglavila. Ona nije posebno pametna (mada nije ni glupa), ona nema super moći, ona nije heroina u tajicama koja trči, skače, leti, te iznova i opet iznova spašava čovječanstvo. Ona je obična, ona je djevojka s kojom smo možda išli u školu, susretali se na koncertima, mimoilazili se na ulici, zaljubili se u nju – ona je jedna od nas. Baš u toj činjenici leži sva snaga i sva ljepota ove priče velikog Alana Moorea, jer baš ona, imenom i prezimenom, Halo Jones, predstavlja personifikaciju svakodnevnih iskustava nas većine, običnih malih ljudi.

Halo živi u svojevrsnoj komuni s još tri djevojke i kibernetičkim psom (pa se vi sad mislite!) u stanu koji se nalazi u Krugu, futurističkom ostatku Manhattana, na metalnom obruču na pučini veličine i sa sadržajima povećeg grada, ukljućujući i pristanište za svemirske brodove na površini oceana u središtu obruča. Cijela se golema, nekoliko katova visoka konstrukcija, dva puta dnevno rastvara da propusti plimni val, što određuje i vremenski ograničava sve aktivnosti na obruču. Priča počinje banalnim odlaskom u šoping na drugi kraj obruča, a dalje… Hm, dalje se dogodi tragedija koja će konačno prodrmati Halo.

U svojoj želji da ode, da se trgne, te da iz temelja promijeni svoj život koji u trenutku donošenja te odluke nije vrijedio ni prebijene pare, Halo prihvaća sve poslove koje joj se nude, od onih najponiznijih (u drugom poglavlju ona krstari galaksijom na luksuznom kruzeru služeći bogatoj klijenteli), do onih najopasnijih (u trećem, najdojmljivijem djelu, Halo se pridružuje vojsci moćnog i okrutnog generala Kanibala, tamošnjeg gospodara života i smrti). Shvaća da je bitno jedino sačuvati živu glavu, imati pun trbuh i, siguran krov nad glavom. No, kad shvati da je sa vremenom postala sve ono čega se grozila na početku, bilo je već kasno.

“Balada o Halo Jones” je izvorno objavljena daleke 1984. u britanskoj reviji “2000 AD”, a sad kod nas izašla u integralnoj verziji posredstvom izdavačke kuće Fibra,  predstavlja vizionarsko djelo Alana Moorea, umjetnika i  pisca za kojeg možemo mirne duše reći da je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, uz Franka Millera, Neila Gaimana i braću Hernandez, udahnuvši mu novu dušu, spasio strip iz škripca u kojem je ovaj zapeo. Vizionarsko ne samo u kontekstu kvalitete  i žanrovski sličnih njegovih budućih radova , već prvenstveno zbog Mooreove nezasitne potrebe da se bori s autoritetima i nametnutim društvenim vrijednostima. On ih prvo dovodi u pitanje, zatim ih demistificira, a na koncu ih pretvara u prah i pepeo. To radi i ovdje. “Balada o Halo Jones” zasigurno spada u sam vrh Mooreovog opusa, a ujedno je i jedna od najljepših, najmračnijih, ali svakako najljudskijih priča koje sam ikad čitao u stripu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X