Toni Starešinić ‘Survival Kit’ – Soundtrack za život

Toni Starešinić, član ili vođa brojnih sastava (Mangroove, At Ease, Chui, Punk Data, Beat Busters, Edo Maajka, Tomislav Goluban, Josipa Lisac…) koji su u proteklih desetak godina odigrali ključnu ulogu u održavanju zanimljivosti i kvalitete domaće scene, lani je objavio prvi album pod vlastitim imenom. Bio je to soundtrack za HRT-ovu dokumentarnu seriju ‘Nesreća’. Ovih dana stigao je njegov novi, prvi ‘pravi’ solo album nazvan ‘Survival Kit’.

Toni Starešinić ‘Survival Kit’

Ime albuma nije teško povezati sa sveprisutnom nemani protiv koje u zadnje dvije godine svi vodimo bitku na ovaj ili onaj način. Glazbenici, koji i materijalno i duhovno žive od svirki sa kolegama i nastupa pred publikom, su jedna od profesija posebno pogođena pandemijom. U takvoj situaciji mnogima je jedini izlaz kreativnost, a Toni je na naslovnici albuma predstavio svoj „paket za preživljavanje“. Naslovnicu krasi slika sintesajzer „kita“ i spisak Tonijeve opreme: Hammond organ, Korg SV1 electric piano, Micro Korg synthesizer, Logan string melody synthesizer, Dave Smith Mopho X 4, Moog Sub 37 i Arturia Drumbrute analog drum synthesizer.

Toni ipak nije na albumu sam sa svojim igračkama sa tipkama, već mu mjestimice asistiraju gitarist Luka Čapeta, klavijaturist Leo Beslać, bubjar Silvio Bočić, te glavni pobočnik iz Chuija Vojkan Jocić na saksofonu. Riječ je naravno o instrumentalnom albumu, no ovog puta malo drugačijem od jazz fusiona Starešinićevih najpoznatijih projekata.

Album otvara njegova uvjerljivo najduža skladba, višedijelna suita „Escape Route“. Skladba započinje kao prog-rock sa orijentalnim melodijskim motivima, da bi se nakon intermezza pretvorila u ambijentalni chillout koji priziva 90te i instrumentale Roberta Milesa. Unutar iste skladbe postiže se tako efektni prijelaz iz uvodne anti-plesne poliritmije u four-on-the-floor dance.

Slijedi „Digital Traffic Jam“ koji zvukom savršeno dočarava svoj naslov. Dok Starešinićevi prsti piče brzi techno punk gotovo da možete vizualizirati svjetlosne impulse kako se sudaraju u optičkim kanalima, te čuti krckanje modema.

Slijedi lagano zatišje pred buru sa „Sanctuary“ koja zvuči kao orgulje u nekoj futurističkoj SF crkvi, a zatim slijedi bura u obliku skladbe „Conqueror Worm“. Nakon što su se na prošlom albumu Chuia našle skladbe „Eternautova tema“ i „Arzachov let“ inspirirane kultnim stripovima Héctora Germána Oesterhelda i Moebiusa, Toni i ovaj put otkriva svoju stripofilsku stranu. „Conqueror Worm“ je nadahnut istoimenom epizodom stripa Hellboy Mikea Mignole (koja je ime posudila od slavne pjesme Edgara Allana Poea). Intro sa potmulim brujanjem nagovještava buđenje mitskog čudovišta, a zatim slijedi prava hard-rock eksplozija u kojoj Starešinić sa orguljama kojih se ne bi posramio niti Jon Lord ukrštava mačeve sa Čapetinom električnom gitarom uz Bočićevo čekićanje u podlozi.

Još jedan slasni highlight albuma je „Fat is Good“ sa masnim, seksi, sintesajzerskim grooveom, kojoj nedostaje samo vokal Davea Gahana, pa da prođe pod Depeche Mode stvar.

„Survival Kit“ bi se s lakoćom mogao zamisliti kao soundtrack za neki kultni SF ili horor film poput onih koje su svojedobno radili Keith Emerson ili Rick Wakeman. Nažalost trenutno svi živimo stvarni horor film, no doći će i njemu kraj jer „Nothing Lasts Forever“, poručuje atmosferična odjavna stvar lišena ritam instrumenata u kojoj Starešinić glavnu riječ prepušta Jocićevom saksofonu.

Snimljen u svega tjedan dana u trajanju od 36 minuta, „Survival Kit“ je uspješno pomirio Starešinićeve eklektične afinitete u smislenu cjelinu koja predstavlja jedan od vrhunaca autorove diskografije u kojoj se već nalazi impresivan broj istih.

Ocjena: 10/10

(Menart, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X