‘Tyrannosaur’ – iznimno realistično filmsko ostvarenje

Još samo nekoliko dana u zagrebačkom kinu Europa prikazuje se film ‘Tyrannosaur’, debitantski uradak Paddya Considinea, publici vjerojatno najpoznatijeg po svojim ulogama u filmovima ’24 Hour Party People’ Michaela Winterbottoma, te ‘In America’ Jima Sheridana, koji je svojevremeno bio nominiran za tri Oscara.

'Tyannosaur'

2007. godine Paddy Considine je napisao scenarij i režirao kratki, šestominutni film “Dog Altogether”, u kojem su glavne uloge tumačili Peter Mullan i Olivia Colman. Četiri godine kasnije, sa istim dvojcem, svoje prošireno izdanje priča je doživjela upravo filmom “Tyrannosaur”, kojeg je redatelj posvetio svojoj majci i koji u sebi nosi i neke autobiografske elemente. Intimistički pristup temi i pažnja s kojom ju obrađuje teško će promaknuti oku gledatelja.

Film je između ostalog osvojio nekoliko važnijih nagrada na prošlogodišnjem Sundanceu, onu za najbolje debitantsko ostvarenje britanskog redatelja/scenarista/producenta na nedavno održanim BAFTA nagradama, a na prošlogodišnjem, 9. Zagreb film festivalu, osvojio je nagradu publike za najbolji film i to je zapravo jedan prilično zanimljiv podatak za ovakav film – vjerojatno jedan od najtužnijih koje sam ikad pogledao i generalno gledano prilično mračan, depresivan i mučan film. No ispod svih slojeva tuge i boli koje glavni protagonisti nose sa sobom i s kojima se kroz život susreću, na neki sebi svojstven način je katarzičan i ostavlja tračak optimizma i nade i u tome je njegova neobična dopadljivost i privlačnost.

Joseph (Peter Mullan) je izgubljena duša, udovac koji besciljno luta svijetom sa svojim frustracijama. Bijesan je na sebe i na sve oko sebe i prijetnja je svakome tko mu se nađe u blizini. Ne mari za tuđe emocije, vođen je životinjskim nagonima i jedini trenuci gdje je imalo svjestan svog ponašanja su, iako sekundarno, upravo u uvidu u štetu koju je prouzročio. Žao mu je. Do sljedeće prilike, gdje se vrti u začaranom krugu svog bijesa, bijesa zbog svog bijesa i opet onog početnog bijesa. Njegovi jedini stvarni kontakti sa svijetom su dječak iz susjedstva koji ne samo da iz njega uspijeva izvući ono najbolje, nego u njemu kao da pronalazi jedinu povezanost sa svojim emocijama i svojom ljudskošću; pokoji poznanici iz bara i prijatelj na samrti. Već u prvoj sceni koja je prilično brutalna i potresna, iziritiran nekom situacijom, u naletu bijesa šutne svog psa i pas ugine. Neugodan je osjećaj svjedočiti takvom nasilju na filmu, no situacija je potpuno u funkciji oslikavanja glavnog lika i njegovog trenutnog stanja. Nedugo nakon toga, u bijegu, nađe se u dućanu nepoznate, vidno zbunjene gospođe koja, uočivši njegovu rastrojenost i ljutnju, počne moliti za njegovu dušu, dok joj on, skriven iza štanda s odjećom, ništa ne odgovara. Njegovo lice pak govori sve.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4GxFHpnSECY[/youtube]

Hannah (Olivia Colman), ljupka i naočigled stabilna žena koja prihvati Josepha u svoj život i započne s njim neobičan odnos, ima svoje probleme. Zlostavljana od supruga s ozbiljnim psihičkim problemima, utjehu pronalazi u molitvi. Joseph u početku pokazuje otpor prema Oliviji, ismijava ju i omalovažava, no Olivia uzvraća toplinom, utjehom i osmijehom. Ne reagira na Josephovo verbalne ispade; u konačnici, gorem ponašanju svjedoči u svom domu. Joseph ju treba u svom životu i uz nju se osjeća bolje – tu je, na nju se može osloniti i svjestan je da je na svojevrstan način i on potreban njoj, što njemu samome daje osjećaj muškosti i važnosti. Problem međutim nastane kad shvati da su njeni problemi možda i veći od njegovih i da on nije taj koji ju može spasiti. Uloge tada postaju obrnute – njegov spasitelj sada treba spasitelja. Joseph i Hannah upravo kao da su dvije najusamljenije osobe na svijetu. Ne traže jedno od drugog velike stvari, ljubav najmanje. U njima nema dovoljno ljubavi ni za sebe. No u svom napuštenom svijetu, gdje su izgubili svaki dodir s nečim toplim i ljudskim, jedno drugome postaju ono zadnje za što se hvataju prije nego se uguše od svoje nemoći i samodestruktivnosti.

“Tyrannosaur” je zahtjevan i težak film i u scenarističkom smislu možda je mogao biti malo čvršći. Considine ne štedi gledatelja teških scena i kroz film ih se protegne cijeli niz upravo takvih koje vas stegnu u prsima, protresu i uznemire. Brutalnost prema životinjama, psovke, fizičko nasilje, prisilan seks. U jednom trenutku to forsiranje šokantnih scena može djelovati kao puko gomilanje tragedije na tragediju, stavljajući sav teret na izvedbe glavnih likova i njihovu sposobnost da nose cijeli film, no radi se o iznimno realističnom ostvarenju, koje unatoč svemu spomenutom kao i činjenici da ćemo vrlo vjerojatno pamtiti odlične uloge prije nego odličan film, priča o teškom životu kojemu nije lako svjedočiti, no koji se svakodnevno dešava oko nas i koji zaista je i može biti upravo tako mučan. Peter Mullan i Olivia Colman izvanredni su u svojim ulogama, zapravo toliko snažni i uvjerljivi u izvedbi, da je na trenutke bilo teško gledati ih u toj patnji. Njihov rad zasluženo je dobio nekoliko priznanja u Velikoj Britaniji – British Independent Film Award za Colman i nominacija za Mullana; isti rezultat i na Evening Standard British Film Awards, te London Critics Circle Film Awards, no pored agresivno promoviranih artificijelnih i površnih američkih naslova, teško se boriti s razvikanim holivudskim imenima na većim dodjelama nagrada. Rooney Mara?!

Ocjena: 9/10

(Warp X, Inflammable Films, Film4, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X