U prodaji hrvatsko izdanje ‘Ledenog zmaja’ Georgea R. R. Martina

U promotivnom intervjuu za Penguin Random House George R. R. Martin najavio je animiranu filmsku prilagodbu Ledenog zmaja u produkciji Warner Bros Animationa i prema scenariju Davida Anthonyja Durhama.

‘Ledeni zmaj’

Fantastičnu je novelu “Ledeni zmaj” George R. R. Martin objavio 1980. godine i ponajprije je namijenio djeci i mladima, no danas znamo da je tim nevelikim romanom zapravo najavio veličanstveni serijal “Pjesma Leda i Vatre” prema kojem je snimljena HBO-ova popularna serija “Igra prijestolja”. Ako volite prizore sa zmajevima, primjerice kad Drogon i družina lete po nebeskom svodu nad Zmajkamenom, onda je “Ledeni zmaj” u novom, bogato ilustriranom izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa prava literatura za vas. Knjiga se može nabaviti u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.

U Zapadnim je Zemljama ledeni zmaj bio legendarno i strašno biće. Kamo god poletio, za sobom je ostavljao pustu smrznutu zemlju. Nikad ga nitko nije ukrotio. Ledeni je zmaj svojim dahom širio smrt, tišinu i hladnoću. Djevojčica Adara vidjela ga je na nebu tisuću puta. No nije se bojala: bila je zimsko dijete, rođeno u najvećoj mrzlini od pamtivijeka. Prvi ga je put dotaknula kad je imala četiri godine, s pet ga je prvi put zajahala. Ledeni zmaj bio je njezina tajna. Ali u njezinoj sedmoj godini, plameni zmajevi sa Sjevera obruše se na njezin dom i Adari postane jasno da samo ona i ledeni zmaj koji je voli mogu spasiti svijet od uništenja.

Bajkovite ledene slike i teme tog djela pomalo podsjećaju na Andersonovu Ledenu kraljicu, no priča je posve Martinova – u toj zemlji bez imena jahači zmajeva ratuju za kralja, i na svojim letjelicama vode ogorčene plamene bitke. Međutim, mlada junakinja Adara i njezina obitelj na početku su daleko od rata i plamena. Vode miran seoski život, kojim upravljaju zemljoradnja i godišnja doba. Dok se njezina druželjubiva starija braća i sestre raduju toplim ljetnim mjesecima, Adara je čudno, hladno, povučeno dijete. Majka joj je umrla na porođaju, tijekom „najveće mrzline od pamtivijeka”. Ona strastveno voli samo zimu, kao i velikog ledenog zmaja koji tada posjećuje jedino nju. Zbog svoje tajanstvene unutarnje mrzline Adara se ne može zbližiti s ocem, pa nalazi utjehu u zmaju – ali rat dolazi i do njezina mirna sela, i ona mora izabrati hoće li pobjeći s ledenim čudovištem koje oduvijek voli ili ostati sa svojom toplom, ranjivom, ljudskom obitelji.

„Priča je dirljiva i uzbudljiva sama po sebi, a k tome nudi zanimljive uvide u neka opća mjesta iz Martinova kasnijeg serijala Pjesma Leda i Vatre. Na primjer, Adarina majka umire na porođaju, pa se djevojčica nađe u istom položaju kao likovi iz Igre prijestolja Tyrion, Jon Snow i Daenerys. Međutim, za razliku od Tywina Lannistera, koji otvoreno prezire sina Tyriona, Adarin otac silno voli svoju kćer i tuguje zato što se ne može zbližiti s njom”, napominje urednica knjige Miroslava Vučić.

Znakovita je i uloga leda i vatre u priči, dodaje Lumenova urednica. „U ‘Ledenom zmaju’, koji je objavljen šesnaest godina prije Martinove ‘Igre prijestolja’, ni jedan ni drugi element nije posve dobar. Adara nalazi spas u mraznom prijatelju, ali kad bi zauvijek ostala s njim, kako nagoviješta knjiga, izgubila bi svoju ljudskost. S druge strane, zmajska vatra prži i ubija, ali blaža toplina spašava život. Te dvije suprotstavljene sile jednako leže u srcu Martinovih romana iz ‘Pjesma Leda i Vatre’, a uz to daju naslov cijelom serijalu.”

U promotivnom intervjuu za Penguin Random House George R. R. Martin najavio je animiranu filmsku prilagodbu Ledenog zmaja. Warner Bros Animation kupio je prava na priču, a scenarist je David Anthony Durham. Martin je napomenuo da je to „ponajprije priča za djecu” i da se nadaju kako će animirani film biti prikazivan u kinima.

George R. R. Martin autor je s vrha najčitanijih djela ljestvica New York Timesa, jedan je od vodećih suvremenih autora u žanru fantasy – „američki Tolkien”, kako ga je nazvao časopis Time. Njegov bogati opus uključuje romane iz serijala “Pjesma Leda i Vatre” – “Igra prijestolja”, “Sraz kraljeva”, “Oluja mačeva”, “Gozba vrana” i “Ples zmajeva” – te “Vatra i krv”, “Uspon Zmaja”, kao i mnoga druga djela.

Knjigu je ilustrirao Luis Royo, španjolski umjetnik bogata opusa koji je najpoznatiji po raskošnim ilustracijama u žanru fantasyja. Objavljeno je više od trideset zbirki njegovih djela, a radovi su mu izlagani u Barceloni, Madridu, Milanu, New Yorku, Seattleu i Sankt Peterburgu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X