Ugledni svjetski intelektualci i nobelovci traže smjenu Zlatka Hasanbegovića

Francuske novine Liberation, koje su osnovali Jean-Paul Sartre i Serge July pokrenule su peticiju za smjenu hrvatskog ministra kulture.

Zlatko Hasanbegović (Foto: Wikipedia)
Zlatko Hasanbegović (Foto: Wikipedia)

Talijanski književnik nobelovac Dario Fo, francuski filozof Alain Finkielkraut, intelektialci Etienne Balibar, Chantal Mouffe, bivša kanadska premijerka Kim Campbell, talijanski marksistički teroretičar Antonio Negri, profesorica na kalifornijskom sveučilištu Berkeley Judith Butler, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos,  francuski lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld, samo su najzvučnija imena intelektualnog svijeta koja zahtijevaju smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i javno su se odazvali peticiji uglednih francuskih novina Liberation koje su 1973. osnovali Jean-Paul Sartre i Serge July.

Hasanbegovića opisuju kao revizionistu povijesti i simpatizera fašističke ustaške NDH.

“Hrvatski ministar diskreditira borbu protiv fašizma, kao što u svojim govorima i publikacijama polemizira oko povijesnih istina, a time i vrijednosnog sustava Europske unije. Nije postavljen na ministarsko mjesto zbog kompetencije, već kako bi otvoreno zastupao fašističku ideologiju”, navodi Liberation.

Novine također navode i njegove poteze gušenja medijskih sloboda od prvog koraka kad je postavljen, a to je bilo ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije, zatim pritisak linčom na neovisno tijelo Vijeća za elektroničke medije što je u konačnici dovelo do smjene Mirjane Rakić na čelu vijeća, te čistke nepodobnih novinara na HRT-u.

“Zbog svega navedenog pozivamo na zajedničku europsku akciju jer u EU i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji koju zastupa Hasanbegović”, poziva Liberation, objašnjavajući kako ovdje nije riječ o političkim slobodama i slobodi mišljenja već o Hasanbegovićevom napadu na temeljne vrijednosti EU.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X