HGU imala rekordnu zaradu u pandemijskoj 2020. godini

Hrvatska glazbena unija ostvarila je najveću zaradu u godini najveće katastrofe u kojoj je glazbenike snašla nemogućnost ostvarivanja prihoda od nastupa zbog pandemije koronavirusa, a one zagrebačke potom i potres koji je mnogima načinio i dodatnu materijalnu štetu.

Ilustracija (krivulja ne prikazuje stvarne podatke)

Prema javno dostupnim financijskim izvješćima, gledano unazad od 2012. godine, za Hrvatsku glazbenu uniju (HGU) po pitanju akumuliranja zarade nije bilo bolje godine od 2020. koju je zatvorila s viškom od 2.292.727,00 kuna.

Prisjetimo se kakva je bila financijska 2020. godina za glazbene kreativce.

Na polju autorskog rada to je razvidno iz “Globalnog izvješća o ostvarenim naknadama od autorskih prava u 2020. godini” CISAC-a, tj. međunarodne konfederacije autora i skladatelja. Iz izvješća 228 društava iz 120 zemalja vidljivo je da su globalni prihodi autora glazbe, audiovizualnih, kazališnih i književnih umjetnosti u 2020. godini pali za 9,9%, te da su financijski gubici iznosili preko 1 milijardu eura u odnosu na prethodnu 2019. godinu.

U Hrvatskoj je travanj 2020. donio pad prihoda od 72% za hrvatske autore po riječima Nenada Marčeca, glavnog direktora HDS ZAMP-a još u svibnju 2020. godine.

Na polju izvođačkog rada bilo je daleko gore obzirom da se najvećim dijelom te godine nije mogla glazba javno izvoditi, kao što je općepoznato da su autorska i izvođačka prava od snimljenih djela u uzročno posljednično vezani kao fizikalni zakon spojenih posuda – ako manje zarađuju nositelji autorskih prava, manje zarađuju i nositelji izvođačkih prava.

Hrvatska glazbena unija je dobrovoljna, neprofitna strukovna udruga u kulturi, u koju se učlanjuju glazbenici-izvođači i drugi glazbeni i glazbeno-scenski djelatnici koji u djelovanju HGU-a nalaze svoj interes – dakle ona okuplja sve spomenute.

“U Hrvatskoj glazbenoj uniji postoji Fond za pomoć glazbenicima – članovima HGU-a, socijalno nezbrinutima i teže bolesnima zvan Fond solidarnosti. Sredstva Fonda namijenjena su isključivo za pomoć glazbenicima – članovima HGU-a, prema odluci Glavnog odbora HGU-a”, stoji na službenoj internetskoj stranici Unije, kao i to da se Fondu solidarnosti može pridonijeti dobrovoljnim donacijama na žiro-račun HGU-a.

HGU je tijekom 2020. iz tog Fonda isplatila ukupno 1.585.000,00 kuna pomoći svojim članovima u dvije kategorije (5.000,00 i 10.000,00 kuna jednokratne pomoći) i o tome izvijestila na svojim stranicama.

No iste godine je iz Državne riznice HGU-u isplaćeno 6.886.000,00 kuna ponajviše za raspodjelu sredstava kroz natječaj “Jer svirati se mora”, iza kojeg se pokazalo dosta nepravilnosti kao što je kršenje pravila natječaja, dok je najveća kontroverza proizašla iz toga što po podacima Ministarstva financija ta sredstva pripadaju europskom REACT – EU fondu (dakle novac iz EU), dok Ministarstvo kulture i medija to opovrgava. Uz sve navedeno, nije opravdano na što je utrošeno 231.000,00 kuna iz tih sredstava.

Portal Teatar.hr je prvi počeo pisati o nepravilnosti dva natječaja “Jer svirati se mora”, a potom i tjednik Nacional. Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a je u obraćanju medijima govorio da je sve bilo po zakonu, no u izjavi za Dnevnik Nove TV je priznao nepridržavanje pravila natječaja rekavši da će za jedan od spornih nastupa on osobno izdvojiti svojih 10.000 kuna da se taj koncert održi.

Teatar.hr je prije dva dana objavio rezultate istraživanja po javno dostupnim financijskim izvješćima HGU-a i kroz jasne infografike došao do zaključka da je pandemijska 2020. godina ujedno bila rekordna po zaradi za tu dobrovoljnu, neprofitnu strukovnu udrugu u kulturi. Akumulirani višak poslovanja HGU-a iz 2020. tako nadmašuje akumulirani višak poslovanja iz prethodnu 2019. (koja je, usput rečeno, za glazbenu industriju bila rekordna godina). Po predočenim dostupnim podacima (počevši od 2012. godine) HGU je do 2020. najveći akumulirani višak poslovanja ostvario 2015. godine, ali ga isti iz prve pandemijske godine premašuje za 12,7%.

Kako je HGU poslovala u 2021. godini trebalo bi se saznati početkom ožujka kad će biti dostupno financijsko izvješće.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X