$uicideboy$ ‘Long Term Effects of SUFFERING’ – škola patnje i agonije

Hip-hop duo $uicideboy$ svoj su drugi album ‘Long Term Effects of SUFFERING’ dali na pladanj sredinom mjeseca i njime prelijevaju osobno u zajedničko, pod isti mikroskop tako stavljajući globalne panike i njihova osobna iskustva sa patnjom u najširem smislu.

$uicideboy$ ‘Long Term Effects of SUFFERING’

$crim i Ruby Da Cherry su bratići rodom iz New Orleansa, dvojac koji se uspinjao uz sam rep SoundCloud rap booma. Ruby dolazi iz lokalnog hardcore punk benda Vapo-Rats, a $crim je, nešto prije idejnog i konceptualnog začeća $uicideboy$a punio američke noćne klubove kao dosta eksponirani hip-hop DJ.

DIY sustav punk turneja, en route prema logističkom paklu – iako stvoren bez pretenzija i tako utanačen da testira volju njegovih praktikanata, jako brzo dovodi do zasićenja. Istina je, većina bendova se raspadne onda kad se završe srednje škole i krene se putem fakulteta, ali nikako nije zanemariv nemali broj solidnih projekata koji naprosto grunu od iscrpljenosti i osjećaja neprekidna vrćenja u krug. Najveća ironija u takvoj mori, kada punk po tko zna koji put sam sebi zabija autogol, jest upravo – neki bi ga takvim nazvali – tragičan kraj Black Flaga, benda koji je postavio temelje za takve rigorozne, kružne, i na kraju, financijski neisplative turneje; raspali su se zasićenja radi, zasićenja od onoga što su sami progurali i postavili kao status quo u svojim i srodnim krugovima, kako za svoje vršnjake tako i za mnoge iduće naraštaje.

Kako ni kasnonoćno vrćenje hitova po znojavim rupama nije baš naznaka glamuroznog života u nastajanju, dvojac se odlučio na istinskom posvećivanju prezentacije vlastite vizije potencijalnog daljnjeg razvoja već dobro postavljenog zvuka iz Memphisa. Očito je da preferiraju sažeta EP izdanja (kojih se u diskografiji može naći zaista bezbroj) – ali ipak, sa „I Want To Die In New Orleans“ (2018.) pokazali su da im je i format albuma dovoljno privlačan, te su iskoristili njegove široke mogućnosti kako bi se bacili u linearni mračni narativ. Imaju i koji mixtape pod pojasom, ali sa isključivo kreativne strane, nisu za usporedbu sa albumima. Dva svemira koja je bolje odvojiti čim prije.

I dalje su u središtu suptilna dobacivanja i poletna ironizacija izlizane priče o „problemima u hoodu“ koje ionako u širokom opsegu obrađuju privilegirani bijelci, i upravo se taj apsurdni uzlazni trend ismijava – a poruka je, svjesni su, jača kad ju ironizira upravo ta ista skupina; sve to sa doziranim pretenzijama u vidu rimovanja da bi se rimovalo, pa se na trenutke album čini kao nekreativni mixtape.

Agonija, neshvaćanje, otuđenost i naravno patnja glavna su tematska okosnica lirike albuma – ništa izvan već poznatog vučenja svih oblika crnila – a ona je zaista bila sveprisutna u oceanu manjih izdanja, kao i na komercijalnom prethodniku.

Punk vizija etabliranih Memphis trap utapanja ovom paru postaje sve jasnija, uz dašak novokomponirane inačice emo izričaja, $uicideboy$ su sa „Long Term Effects of SUFFERING“ ukopali vlastiti zvuk, osnažili ga i iznijeli sebe kao autore u prvi plan. I $crim i Ruby progovaraju prvenstveno o sebi, kroz očale zajedničkih iskustava – a ta iskustva su, kako izgleda, postavila temelj za mračna eksperimentiranja u pravcima gdje sama lirika nadilazi pop formu instrumentala.

Ocjena: 7/10

(G 59 Records, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X