‘Ukroćena goropadnica’ u Komediji – bez terora političke korektnosti

Feministicama na zubu otkako je feminizma, ‘Ukroćena goropadnica’ Williama Shakespearea (1564-1616) današnjim je pojmovnikom izazovno, čak bezobrazno politički nekorektan komad koji lukom glavne linije zbivanja i jednim podugačkim monologom nedvosmisleno proklamira žensku skrušenost i poniznost prema muškome, ponajprije prema svome suprugu kojem se supruga dužna bespogovorno pokoravati i u tome pronaći zadovoljstvo. Savršen brak je onaj u kojem muž zapovijeda, a žena sluša i – u tome uživa.

Ukroćena goropadnica u Komediji (Foto: Ines Novković)
Ukroćena goropadnica u Komediji (Foto: Ines Novković)

Ili je, hm, tom naizglednom neskrivenošću poruke prikrivena duboka ironija. Ili se, pak, Shakespeare nije ni zamarao ideološkim značenjem, koje svojedobno i nije burkalo duhove – siže o oštrokonđi što postaje krotka u rukama strogog muža postoji u to vrijeme kao folklorna predaja u većem dijelu Europe – nego je jednostavno slušao stvaralačko nadahnuće i ne strepeći pred raljama tad nepostojeće političke korektnosti zaigrano ispisao što mu je palo na um, jer mu se to učinilo zgodno. Lijep i bogat jezik, dobar ritam, duhovit stih, pronicljiva zapažanja, oštroumni portreti, živi likovi i opća filozofičnost, međutim, odlike su kojima bard osvaja u svakome komadu – sve u nas uspješno preneseno u gotovo svakome prijevodu – bio on od kasnijih procjenitelja smatran igrarijom ili mudrolijom.

Komediju nastalu između 1590. i 1594., smještenu u talijansku Padovu i okolicu Verone, veliki hit, vele, Shakespeareova kazališta Globe, redateljica je Nina Kleflin odlučila postaviti kao vedru, zabavnu, šaljivu igru u čast čaroliji kazališta kao mjestu gdje se do istine dolazi prerušavanjem, pretvaranjem i preuzimanjem tuđih identiteta, posredno, baš kao i Shakespeare, sugerirajući da je i stvarni život pozornica na kojoj nerijetko, hotimice i nehotice, svjesno ili inercijom društvenog diktata preuzimamo očekivane uloge i u težnji za ostvarenjem cilja kreiramo (samo)obmanjivački samoreprezentacijski profil.

Dobar novi prijevod Andyja Jelčića (dva prethodna, standardna, Milana Bogdanovića i Mate Marasa, kazališno su nedovoljno prohodna za današnjeg gledatelja, pojašnjava Jelčić u napomeni programske knjižice), neopterećen, no s primjerenim poštovanjem ostvaren pristup piščevu domišljatom i melodičnom stihovanju u rimi i izvan nje te stvaranje ugođaja žustrine i radosti neka su od izraženijih obilježja ove „Ukroćene goropadnice“ koja će završnim monologom naslovne, svježe udane Kate (Ana Kraljević) ponekog nasmijati, ponekog zgroziti, ponekog zbuniti, u ponekoga izazvati odobravanje…

Uz određenu dozu pučkopredstavljačke nonšalancije u ritmu i preciznosti, jednostavnu i efektnu scenografiju Osmana Arslanagića čiji je temelj pet pomičnih tobože drvenih okvira, portala i nenametljiva, no djelotvorna svjetlosna rješenja, također Arslanagićeva, ubacivanje jedne reperske točke (napose je smiješan plesni okušaj starčića Gremia u izvedbi Dražena Čučeka) i nekoliko isječaka klasika baštine rocka („Yesterday“ Beatlesa, „Ring of Fire“ Johnnyja Casha…), šarolike kostime Marije Šarić Ban, nenametljivu, anakronu glazbu Tomislava Babića i ponešto gustiozno ponesenih glumačkih izvedbi, otprilike dvoipolsatna Komedijina „Ukoroćena goropadnica“ (premijerno izvedena 20. rujna 2013) površinski čilo razonođuje, s pravom vjerujući da umnost utkana u tekst iz njega jednostavno ne može izvjetriti.

(ZGK Komedija, Zagreb, 11. travnja 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X