Vedran Meniga: U ovoj državi vrijedi samo ono što je izašlo iz underground scene!

Panker, aktivist, izdavač i promotor. Središnja figura hrvatske nezavisne, alternativne scene. Šibenčanin. Vječni entuzijast koji budućnost čuvenog Outlook festivala već pomalo vidi i u svom rodnom gradu.

Vedran Meniga (Foto: Nino Šolić)

Još od kad je potpisniku ovih redaka prigovorio zbog natpisa „Army“ na majici, a ima tome već i dvadesetak godina, Vedran Meniga uporno ustraje na pacifističkom i antiglobalističkom planu djelovanja. Nekad je to ispoljavao kroz punk, sjedeći za bubnjevima najutjecajnijeg šibenskog benda Nula, kasnije se prebacio na glazbeno izdavaštvo i koncertno promoterstvo, cijelo vrijeme ne izlazeći iz okvira nezavisne scene i hrvatskog undergrounda. Usput je osnovao i pionirski dub-reggae-ska sastav Radikal dub kolektiv, pokrenuo Seasplash festival u Puli, a zadnjih je godina najviše preokupiran organizacijom pulskog Outlook festivala. Meniga živi na relaciji Pula-Zagreb, no mi smo se s njim našli u njegovu rodnom Šibeniku, gdje je ostavio opipljive tragove; imao je svoje prste u vođenju čuvenog kluba „Mjesna zajednice“, gdje je stasala ovdašnja alternativna scena, a i jedan je od pokretača Martinska festa. Povod razgovoru bila je glasina da bi se Outlook festival mogao preseliti u Šibenik. Prevedeno u brojke, to bi značilo dolazak 15 tisuća Engleza u grad, pedesetak tisuća posjetitelja ukupno te zarada od oko 50 milijuna kuna koliko je lani ostalo u pulskoj blagajni.

Dakle, Outlook u Šibeniku, glasina ili činjenica?

Bilo je nekih načelnih razgovora, ali iduće godine festival ipak ostaje u Puli, a za dalje ćemo vidjeti. Nazvao sam Matu Škugora (medijskom površnošću krivo prepoznat kao osoba koja je dovela Terraneo u Šibenik, op.a.) da me pobliže uputi u situaciju u Šibeniku, jer su se u Puli pojavili nekakvi problemi. No, uspjeli smo ih zasad riješiti.

Problemi?

To su realni i uglavnom očekivani problemi koji se pojavljuju u našem siromašnom društvu kada dođe veliki strani kapital. Odjednom se pojavi puno usta koja se žele nahraniti. Na kraju smo postigli nekakve dogovore i završili festival na zadovoljstvo svih. Tako da ćemo dogodine sigurno biti u Puli, a za dalje ćemo još vidjeti.

Za one koji ne znaju – Outloook festival je…

Outlook je najveći europski festival bass glazbe i soundsystem kulture. To znači da pokriva žanrove od stare škole karipskih stilova, poput rocksteadyja i ska-rocka, pa sve do popularnih elektronskih stilova ili digitalne produkcije, od dubstepa, digitalnog duba, junglea, breakbeata, drum’n’bassa itd.

Outlook je u samo nekoliko godina postao međunarodno prepoznat; pohodi ga na tisuće stranaca, a Pula zarađuje milijune. U čemu je tajna?

Stvar je vrlo jednostavna. Englezi su prvo taj festival napravili u Petrčanima, odakle su protjerani zbog buke. Druge godine preselili su se na Zrće, gdje su završili s financijskim gubicima. Ja sam već tada surađivao s njima u nekim tehničkim aspektima organizacije i predložio im da dođu u Pulu, odnosno u sedam kilometara udaljenu tvrđavu Punta Christo u Štinjanu.  Godine 2009. odlučlili su se za tu opciju, jer je, između ostalog, ta lokacija blizu aerodromima u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Mi im nismo prepustili cijelu organizaciju, već smo se aktivno uključili…

Mi?

Tvrtka Pozitivan ritam d.o.o., nastala iz organizacije Seasplash festivala u Puli, koji je počeo prije 12 godina. Seasplash je sadržajno sličan Outlooku, ali je organiziran u kudikamo lošijim financijskim okolnostima. Naše iskustvo i engleski kapital učinili su da posjeta Outlooka svake godine raste za 100 posto. Ove godine bilo je 50 tisuća ljudi, s tim da zadnje dvije godine nakon Outlooka imamo i Dimension festival, tako da smo ovoga ljeta u tih dvadesetak dana u Pulu doveli oko 20 tisuća stranaca.

Čini se da se Outlook, za razliku od Garden festivala, nije distancirao od lokalne publike.

Garden je od samog početka nekakav engleski geto, dok smo mi Outlook festival implementirali izravno u život Pule. Ove godine je to doživjelo kulminaciju, jer smo oba festivala otvorili koncertima u pulskoj Areni, a to se ne može sakriti. Puležani su sastavni dio Outlooka i oni ga doživljavaju kao jednu od najbitnijih stvari u njihovu gradu. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X