Zdenka Kovačiček u Petom kupeu – laissez les bons temps rouler

U klubu u Paromlinskoj Osmi je mart obilježen nastupom ‘žene za sva vremena’ koja je još jednom pokazala da je i danas – jaka.

Zdenka Kovačiček u Petom kupeu (foto: Dancing Bear Promo)

Ove godine obilježavamo 45. obljetnicu famoznog istoimenog solo prvijenca Zdenke Kovačiček snimljenog s big bandom vizionara Igora Savina, a za koji su materijal napisali teškaši kao što su Goran Bregović, Kornelije Kovač, Vanja Lisak i drugi. Od objave tog albuma do danas, Zdenka se kroz desetljeća karijere ustoličila na tronu domaće glazbene scene kao veteranka maestralnog glasa i sinonim za snažnu ženu, izravnu i smionu, figuru koja će popločati put cijelim generacijama onih koje će je slijediti.

Stoga, kad se bira izvođačica s kojom je najbolje obilježiti Dan žena, Zdenka Kovačiček vjerojatno zasjeda na sam vrh svačijeg popisa, a ove je godine koncertni termin ugovoren u zagrebačkom klubu Peti kupe koji se dupkom napunio publikom novog susreta sa “ženom za sva vremena”. Upravo je pjesma tog naslova nekako u novije vrijeme postala Zdenkinim zaštitnim znakom i stoga ne čudi da je izvučena za otvaranje samog koncerta na Osmi mart. Publika je odmah na početku zapjevala svima znani refren i postavljeni su glavni temelji za ugodno dvosatno druženje.

Premda je i u prvom dijelu nastupa bilo naznaka da bi se tijekom večeri moglo uživati u standardima, nakon što je s izrazito raspoloženim Greenhouse Blues Bandom u osmeročlanom sastavu otpjevala “Makin’ Whoopie” i “Georgia on My Mind”, gospođa Kovačiček je ipak odlučila početni dio koncerta posvetiti materijalu s njezinog aktualnog studijskog izdanja “Konstatacija jedne mačke” čiji dobar dio čine dueti s pjevačima (Matija Cvek, Davor Gobac) i pjevačicama (Remi) koji sinoć nisu s njom dijelili pozornicu. No, Greenhouse Blues Band srećom u svojim redovima ima dovoljno kompetentne vokaliste koji su Zdenki pomogli u izvedbi tih dueta, pa smo tako između ostalog mogli čuti i “Tvoje usne” (izvorno s Cvekom) te singl “Jaka” na čijoj je studijskoj verziji pjevao Gobac.

Zdenka Kovačiček u Petom kupeu (foto: Dancing Bear Promo)

Bujicu tog novog materijala činile su i “Nova ja”, zatim naslovna pjesma albuma, a onda i “Adut”, “Kost” i “Stare fore”, prije nego je to poglavlje završeno izvedbom pjesme “Love Love Love” s kojom su se Zdenka i bend natjecali za hrvatski eurovizijski izbor prije par godina kad Eurosong u konačnici nije ni održan. Nakon toga je uslijedio povratak u davnu prošlost i prva dva albuma. S debitantske ploče izvedena je “Mali crni brat”, a s njezine nasljednice “Frka” koja je albumu i dala ime, a koju je recentno reaktualizirao dvojac Nipplepeople najpoznatiji po kantama za otpatke koje nose na glavama dok muziciraju.

Službeni dio koncerta završen je reprizom “Žene”, ovaj put s još jačim sudjelovanjem publike, a zatim je Zdenka uzela kratak odmor dok je bend na pozornici muzicirao bez njezinog sudjelovanja. Može se reći da je s njezinim povratkom na pozornicu koncert potpuno eksplodirao. Prije svega povela je svoj sastav u uzbudljiv rollercoaster izvedbama “Let the Good Times Roll” (ili, si vous préférez en français – Laissez les bons temps rouler) i “Route 66”, no publika je totalno poludjela kad je na tapetu došla Zdenkina duhovna sestra Janis Joplin kojoj je posvećen najupečatljiviji blok na koncertu.

Niz je efektno otvoren s “Piece Of My Heart”, a nastavile su ga briljantna “Me and Bobby McGee” iz pera Krisa Kristoffersona te Gershwinova “Summertime” iz mjuzikla “Porgy and Bess”, ovdje izvedena u aranžmanu u kakvom ju je Joplin pjevala na Woodstocku. Uslijedila je zatim i “Mercedes Benz” na kojoj se Zdenki vokalno pridružio trubač Antonio Geček koji je jednako oduševio svojim scat dionicama koliko i istaknutim muziciranjem tijekom ostatka koncerta.

Zdenka Kovačiček u Petom kupeu (foto: Dancing Bear Promo)

Blok je nastavljen s “To Love Somebody” pjesmom iz pera braće Gibb iz popularnih Bee Geesa koju je u svoj repertoar također uvrštavala i Janis Joplin, a zatim i s “Try (Just A Little Bit Harder)”, nakon koje je ostalo vremena još samo za jedan standard, “Alright, Okay, You Win” s kojom je stavljena točka na “i” sinoćnjeg druženja u kojem su dva sata protekla u trenu.

Zdenka Kovačiček pripada panteonu ženskih vokalistica, onoj generaciji za koju uvijek govorimo da se “takve više ne proizvode” i to s razlogom. Njezina energija i glas i danas su impozantni, a kad je u pratnji glazbenika snažnih poput Greenhouse Blues Banda jasno je da je fešta poput preksinoćenje osmomartovske doslovno zagarantirana.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X