Zvuk dvadesetih: Gabriels – ljubav i mržnja u drukčijim vremenima

Dvadesete su se pokazale plodnima i za jedan gospel sastav na vintage soul sceni.

Gabriels (Foto: promo)

Od ranog djetinjstva Jacob Lusk pjeva gospel. Počeo je u apostolskoj crkvi u Comptonu, nastavio u školskom zboru u Long Beachu, a poslije se uključio u kratkotrajni gospel sastav InNate Praise koji je pokrenuo reper Nate Dogg.

Kad je obišao crkve u okrugu Los Angeles poželio je napraviti nešto više pa se prijavio za American Idol. Jacob je 2011. završio natjecanje na petom mjestu, uz neke laskave usporedbe s pokojnim soul velikanom Lutherom Vandrossom, ali bez konkretne ponude za nastavak karijere. Kao da nitko od modernih R&B hitmakera nije imao ideju što bi se dalo napraviti s prvoklasnim mladim interpretatorom klasičnog gospela.

Vratio se u svoju crkvu i postao zborovođa, dok je naokolo odrađivao sve gaže koje su se nudile, od nastupa na korporativnim zabavama do snimanja pratećih vokala za Becka, St Vincent i Dianu Ross. Producenti filmske glazbe Ari Balouzian i Ryan Hope došli su do njega sasvim slučajno, kad su 2016. počeli raditi na soundtracku za koji su tražili gospel zbor.

Balouizian je u Los Angelesu taman postavljao nu disco/dream pop bend Midnight Sister s pjevačicom Julianom Giraffe, međutim Jacobov raskošan glas zvučao je kao poticaj za puno ambiciozniji projekt s kojim će izaći na globalnu vintage soul scenu. Balouzian, Hope i Lusk udružili su se u trio Gabriels, a prvi rezultat suradnje zabilježen je potkraj 2018. na Bandcamp singlu „Loyalty“.

Drugi singl „In Loving Memory“ nesretno je upao u lanjski proljetni lockdown, ali zato je zimski EP „Love and Hate in a Different Time“ bio pun pogodak s briljantnom naslovnom pjesmom koja nigdje nije mogla proći nezapaženo. Umjesto video spota u YouTube rotaciju ubačen je kratki film Ryana Hopea o povijesti dancefloora, pa se nije odmah moglo vidjeti tko su face iza tako moćne pjesme koja zvuči kao suvremena inačica Al Greenovog R&B klasika „Take Me to the River“.

Vinil je brzo razgrabljen, „Love and Hate in a Different Time“ zavrtio se na BBC-u kod Gillesa Petersona, dok je stari Elton John preko Instagrama poručio da mu je to jedna od najjačih stvari u posljednjih deset godina. Za lipanjsku televizijsku premijeru kod Joolsa Holanda studijski trio je preformatiran u veliki sastav s gudačima i ženskom vokalnom pratnjom, a nastup je snimljen u Los Angelesu.

Gabriels je u hipu preskočio s Bandcampa na major label Parlophone i objavio prošireno reizdanje EP-ja „Love and Hate in a Different Time“. Spektakularan izlazak pred američki TV auditorij kod Jimmya Kimmela na ABC-u osigurao je dodatni publicitet za drugi EP „Bloodlines“ objavljen početkom prosinca. U međuvremenu je aktiviran i koncertni pogon Gabrielsa s trijumfalnim solo gigovima u Londonu i gostovanjem na Pitchfork Festivalu u Parizu. A raspored koncerata dogovorenih za proljeće i ljeto 2020 već je toliko zgusnut da će Jacobova crkva u Comptonu morati potražiti novog zborovođu.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Kolumna

Idi na Vrh
X