11 najboljih izdanja 2014. improvizirane, avangardne i eksperimentalne glazbe

Iscurila je i 2014. godina. Vrijeme je godišnjih lista, a niz otvara prvi saksofon Ravno do dna – Vid Jeraj. Jazz je ovog puta u korijenu svega što podrazumijevamo pod improviziranu glazbu, a sve je ovog puta obogaćeno proširenim pojmovima avangardne i eksperimentalne glazbe. Slijedi lista najboljeg iz navedenog.

Pocket Music 'The Rise of Androids'
Pocket Music ‘The Rise of Androids’

5. Pocket Music “The Rise of Androids”

Bojan Krhlanko, slovenski bubnjar improvizirane glazbe objavio je prvi album elektronske avangardne glazbe, “The Rise of Androids” u potpunosti skladan i snimljen na Androidu – u svijetu! Autor je što član, a što lider malih sastava i ansambala Litošt, Bug, Free Willys i MiniMe, kao i The Stroj, diplomant Konzervatorija u Klagenfurtu. Album je Krhlanko počeo skladati vozeći se vlakom, prilikom odlaska na nastupe i koncerte te je u manje od dva mjeseca komponirao sve skladbe za ovaj stilski šarolik album iz domene IDM-a, techna, breakbeata, Morriconea i ambienta… Potpisuje ga pod umjetničkim imenom Pocket Music.

Mikrokolektyw 'Białoszewski do słuchu'
Mikrokolektyw ‘Białoszewski do słuchu’

4. Mikrokolektyw “Białoszewski do słuchu”

Mikrokolektyw iz Wroclawa prvi su poljski bend koji je u vidu CD-a objavljenog za američki Delmark Records još 2010. godine, jedan veliki kulturološki san o izdanju poljskog benda na američkom tlu, ostvario i konkretnim artefaktom. Neki su se poljski nacionalisti, na kraju krajeva, još 1990-ih u predizbornoj kampanji služili krilaticom o ‘Poljskoj kao 53-om državi članici’, toliko o toj neispunjenoj želji koja nije bez osnova. Ove su godine Mikrokolektyw priznati i od službenog poljskog establišmenta, pozivom na suradnju povodom objave snimki iz ostavštine pjesnika Mirona Bialoszewskog nastalih šezdesetih godina, objavljenih u četiri toma od po dva diska. Mikrokolektyw tretiraju i procesiraju snimke vokala svojim metalizirajućim zvukovima. Atmosfera tjeskobe i programirane soc-realističke kulture kojoj se iz okrilja svog stambenog prostora potiho suprotstavlja introvertni pjesnik opijen banalnostima, vjerno je prenesena u medij.

Aki Takase 'La Planete'
Aki Takase ‘La Planete’

3. Aki Takase “La Planete”

Japansko-njemačka pijanistica Aki Takase, s društvom francuskih kolega iz kohorti lyonskog bas-klarinetista Louisa Sclavisa snimila je demoničan paketić europskog komornog improviseda koji se napaja na Novoj bečkoj školi. Posljednjih 10 godina, surađuje s japansko-njemačkom spisateljicom Yoko Tawada, čija je poezija i bila nadahnuće za album “La Planete”. Klavir prepariran in situ progovara u najrazličitijim zvučnim odjecima od bubnjeva do glockenspiela, potpuno u skladu s kasnoromantičarskom tradicijom kakvu pratimo do Weberna.

Fire! Orchestra 'Enter'
Fire! Orchestra ‘Enter’

2. Fire! Orchestra “Enter”

I nakon tri samostalna i dva suradnička albuma, švedsko-austrijski trio fire! koji vodi princ europskog free improviseda Mats Gustaffson je work in progress koji harmonijsku rudimentarnost pop-pjesme liječi šok-terapijskim tretmanom zappinog žanrovskog kaleidoskopa. Ovaj put to je veći ansambl, 20 glazbenika iz Stockholma, naglašenije harmonije i patos, vokali i brass-sekcija. Sofia Jernberg (ex-Seval) definitivno je ukrala show.

A prvo mjesto dijele:

 

Marc Ribot Trio 'Live in Village Vanguard'
Marc Ribot Trio ‘Live in Village Vanguard’

 1. Marc Ribot Trio “Live in Village Vanguard”

Setlista napravljena od standarda koji će to tek postati (Coltrane, Ayler) sinteza je nekolicine projekata iz posljedjih godina Fender-jazzista Marca Ribota, rijetkog sidemena (Tom Waits, Lou Reed) iza kojeg je uspješna stilistička nadogradnja popularnih glazbenih stilova. Trio u kojem sviraju bubnjar Chad Taylor i kontrabasist Henry Grimes i doslovno je umočen u tradiciju, unatoč svim osporavanjima koja krajnje idisinkrono Ribotovo fraziranje provocira.

Dieter Glawischnig & Friends 'Birthday'
Dieter Glawischnig & Friends ‘Birthday’

1. Dieter Glawischnig & Friends “Birthday”

Austrijski pijanist Dieter Glawischnig (trio Neighbours) svojedobno je surađivao i s Braxtonom i Fredom Andersonom, a povodom svojeg 70-og rođendana okuplja all-stars ekipu europskog džeza hladnoratovske ere, članovi su tu Global Unity Orchestra i Ganelin Trija. Osim liderovih, kompozicije potpisuju i Tarasov (s 10-strukog box seta ATTO), Čekasin, Dudek, Bauer i Oberleitner, uz uključenje violine u instrumentarij. Pokazavši nemale skladateljske i dirigentske sposobnosti, ta jasno se čuju crescenda, demarkacijska linija eurojazz identiteta biva nekako vehementno živahna.

Saznajte više:

Najbolji strani albumi 2014. godine

Najbolji domaći i regionalni albumi 2014. godine

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X