2 CELLOS: Počeli smo odmah s vrha

Posebna prilika je bila imati razgovor s 2 CELLOS uoči zagrebačkog koncerta, toliko posebna da smo uspjeli i organizirati ekskluzivni fotosession. Uživajte u riječi i slici.

2 CELLOS (Foto: Nino Šolić)

Nikada do sada nismo imali pop zvijezde svjetskog kalibra i slave sve dok dvojica mladih i agilnih čelista nisu početkom travnja ove godine na Youtube podigli svoju verziju pjesme „Smooth Criminal“ Michaela Jacksona. Među prvih milijun gledatelja instant viralnog videa bio je i Elton John, a sve nakon toga je spiralna turbulencija koja je Luku Šulića i Stjepana Hausera vinula ka vrhu, ili možda bolje rečeno ka jet set načinu života kad avion postane drugi dom. A tada je teško čvrsto biti s obje noge na zemlji…

No Luki i Stjepanu to ipak polazi za rukom. Prije ovog intervjua tijekom neobaveznog razgovora s glazbenicima prije nego je započeo fotosession Luka je izjavio kako još uvijek nisu svjesni što im se događa dok je Stjepan pospano bauljao po studiju. „Pokušavamo biti fokusirani što više na glazbu“, kazao je kao da želi prešutjeti razgovor o silinim obavezama koje ih je snašle. A tijekom tog neformalnog druženja započela je i priča o tome zašto momci (bar za sada) ne žele progovoriti i kompletno autorski u svom radu. U medijskom smislu su imali „rasprodane“ minute tijekom nekoliko dana koliko traje njihov boravak u matičnoj zemlji koji će 21. prosinca biti okrunjen koncertom u dvorani Vatroslav Lisinski koji je odavno rasprodan. Što samo dokazuje da su oni trenutno dva najtraženija čovjeka u zemlji, u pozitivnom smislu dakako.

2 CELLOS su netom prije dolaska u Hrvatsku imali i glumački angažman za jednu epizodu nove sezonu popularne američke serije „Glee“ u kojoj su glumili „dvojicu frikova“ koji na čelima sviraju „Smooth Criminal“ Michaela Jacksona, dakle ušli su i u Hollywood glumeći de faco sebe. S druge strane, mi kao mali medij ne želimo skrivati ponos što od početka rada ovog portala pratimo 2 CELLOS te smo za ovaj drugi po redu intervju s njima željeli organizirati i vrhunski fotosession na koji su Stjepan i Luka pristali i uspjeli ga „uglaviti“ u svoj prebukirani raspored zbog toga jer su prve tekstove o sebi pronašli upravo na ovoj adresi. A također svaka im čast što su izdržali skoro sat i pol pozirajući pred objektivom našeg fotografa Nine Šolića.

Možete li pobliže objasniti vaš stav: bolje kvalitetno svirati postojeće pjesme nego stvarati loše originale?

Stjepan Hauser: Puno njih stalno ponavlja: dajte nešto novo, dajte nešto novo… A onda kad se to napravi, ispadne loše. Zašto ne raditi nešto što je već dobro i potruditi se da ispadne još bolje? Zašto bih se sada trebao folirati kad nisam ni Mozart, ni Beethoven? Odličan sam čelist i želim to iskoristiti. Mi smo prije svega izvođači i trenirani smo da budemo izvrsni. Mi smo reproduktivni umjetnici. Nismo išli u školu za skladatelje, ali čak radimo i aranžmane, a to je velik korak za nas.

Luka Šulić: Ljudi misle da je jednostavno to što mi radimo – da odsviramo melodiju neke stvari i da je to to.

Stjepan Hauser: Mi moramo postojeće aranžmane koje izvodi bend prearanžirati za dva čela. To je gotovo nemoguća misija. Luka na jednom čelu svira ritam sekciju, dakle bubanj i bas dok ja sviram glavnu melodiju, ali se i tu stalno tijekom izvođenja pjesme izmjenjujemo. Iznimno puno posla ima oko toga kako nešto prilagoditi instrumentima koji su netipični za modernu glazbu i da to zvuči jednako snažno i uzbudljivo.

Za predstojeći zagrebački koncert u Lisinskom ćete biti pojačani s bubnjarem?

Stjepan Hauser: Da, angažirali smo ga da na kraju koncerta još više pripomogne podizanju atmosfere kad ćemo izvoditi AC/DC.

Kako funkcioniraju dva čela i bubanj?

Luka Šulić: Super. Baš je dobro sjela ta kombinacija u pjesmi AC/DC-ja.

Jeste li ikada razmišljali od tome dau cijelosti obradite album nekog od omiljenih vam izvođača ili albuma koji su odavno klasici i čija važnost stalno dobiva na vrijednosti?

Luka Šulić: To ne bi. Nemamo nikoga tko nas tako jako zanima da bi to učinili. Bar za sada.

Stjepan Hauser: Svatko ima nešto što možemo „pokupiti“. Od Michael Jacksona je bio „Smoot Criminal“. Druge pjesme ne bi baš mogle ići na taj način. Isto tako da recimo uzmemo neki album od AC/DC sve bi zvučalo isto.

Luka Šulić: Nemaju ni ti veliki bendovi samo odlične pjesme. Ima tu i puno smeća (smijeh).

Stjepan Hauser (Foto: Nino Šolić)

Uspjeh koji ste postigli dogodio se munjevito, a angažman po cijelom svijetu uzima svoj danak. Kako je Luka prije intervjua naveo u jet lagu ste već šest mjeseci. Kako se nosite s time?

Stjepan Hauser: To stvarno ubija čovjeka. U tri dana smo bili na tri kontinenta…

Luka Šulić: Bili smo u Australiji u Perthu, letjeli Perth-Sydney- Los Angeles. U Los Angelesu bili 24 sata i potom doletjeli u Hrvatsku.

Stjepan Hauser: Jedna divna večer! (smijeh)

Kako održavate kondiciju?

Stjepan Hauser: Teško. Nema se vremena, ali morat ćemo ubuduće poraditi na tome.

Luka Šulić: Za sada uspijevamo izdržati tempo zato jer smo mladi.

Luka Šulić (Foto: Nino Šolić)

U Hrvatskoj ste dvije najtraženije osobe. Jeste li imali bar jedan dan odmora u ova 3-4 dana otkada ste tu?

Stjepan Hauser: Ni pet minuta. Samo koncerti, mediji, „Ples sa zvijezdama“…

Kako ste onda uspjeli u ovih šest mjeseci još ugurati u rasporede snimanja albuma s Damirom Urbanom i Oliverom?

Stjepan Hauser: Zato jer sam psihopat. (smijeh) Nije to sve. Ove godine sam snimio sve skupa pet CD-a, a Luka je završio studij u Londonu „uguravši“ dvije godine u jednu i još je pobijedio na dva velika natjecanja.

Luka Šulić: I to dok smo snimali 2 CELLOS album.

Stjepan Hauser: Otišao bih na dugački odmor da mogu, ali tek nas sad čeka posao.

Kako primjerice Elton John izdržava sličan tempo? I na kraju krajeva kakav je kao osoba, vjerujem da ste imali dovoljno vremena za upoznati ga?

Stjepan Hauser: On je imao četiri „Number One“ albuma u godini kad je počeo. On nam je uzor po tom pitanju.

Luka Šulić: On je još veći psihopata od nas,(smijeh) a što je najbolje od svega, on sad pjeva i nastupa više nego ikad prije…

Stjepan Hauser: On je lud! Koliko on pjeva, toliko ne pjeva nitko. Ima valjda više koncerata od svih drugih. Dok je bio mlad  imao je tri puta manje koncerata nego sad. Mi jedva to izdržimo. On je hiperaktivan. Ne može stati. Njemu je dosadno ako pet minuta nešto ne radi. Stalno je u pokretu.

Luka Šulić: Ako je doma onda počinje zvati na telefon sve koje zna. Od ureda do prijatelja. Nevjerojatno je koliko Elton John ima energije.

A kako funkcioniraju ostale stvari vani po pitanju glazbe?

Stjepan Hauser: To je nevjerojatno koliko se puno radi i kakav je to profesionalizam. Ne samo Elton John, već cijeli taj glazbeni krug. Koliko svatko mora raditi to je za naše pojmove nenormalno i naravno zato nema greški. Sve je po dogovoru, sve na vrijeme, nema kašnjenja, sve funkcionira.

Luka Šulić: I to ne samo glazbenici već i cijele organizacije oko njih. Svatko točno zna što radi i to radi besprijekorno. Elton John je rekao da je konačno okupio odličnu ekipu. On ih sve pozna i održava kontakte sa svima. A također je i velikodušan. Organizira večere, zabave, izlete, npr. u Sydneyu tulum i izlet na svojoj jahti za Thanksgiving Day…

2 CELLOS (Foto: Nino Šolić)

Gdje vam je baza u ovome trenutku?

Stjepan Hauser: Nema je. U avionu.

Vi ste se upoznali u Londonu, je li i 2 CELLOS nastao tamo?

Stjepan Hauser: Da, tamo smo studirali i onda su se stvari počele događati…

Je li vam žao?

(Obojica glazbenika se nasmijaše)

Stjepan Hauser: Ne, ali nismo očekivali da će se na temelju jednog videa dogoditi takav kaos. To je moć interneta. Mi smo planirali doći do svega ovoga, ali uz malo dužu gradnju cijele priče. Snimiti drugi i treći video, pa onda očekivati da se javi neki manji menadžment. Rasti dok ne dođemo do velikih. Ispalo je da nam se odmah javio najveći i najjači menadžment i ekspresno nas uključio u najveće showove. Naš prvi službeni nastup uživo dogodio se na iTunes Festivalu! Tamo nastupaju najveći i do tamo se općenito teško dolazi. A nama je to bio prvi nastup. Prvi nastup uopće je bio na Ellen DeGeneres Showu. Tako smo mi počeli: Odmah s vrha.

Luka Šulić: I sad idemo u klubove (smijeh).

Reakcija publike? Na kojem kontinentu je najbolje?

Stjepan Hauser: Sad nedavno u Japanu i Australiji je bilo odlično. U Australiji nas je došlo slušati dosta Hrvata pa je bilo vatreno…

A Japanci? Za njih se priča da su najfanatičnija publika?

Luka Šulić: O da, oni su posebni. Kad cijela dvorana počne složno pljeskati u ritmu nemaš nimalo brige da se možeš izgubiti u pjesmi koliko su precizni.

Stjepan Hauser: Nevjerojatno je koliko japanski fanovi brzo saznaju od tebi neke stvari kojih ni sam nisi svjestan. Skroz idu u detalje. Na aerodromu nas čekaju recimo već u 7 sati ujutro, znaju u kojem hotelu odsjedamo, kad odlazimo. Uopće ne znam kako saznaju sve to, jer mi najčešće ne znamo kad nam je sljedeći let.

Saznajte više:

Trosatni show Eltona Johna i 2 Cellos u Areni Stožice

2 Cellos – virtuozni start ‘rokera’ s gudalima

2 Cellos: Axl Rose je tražio puno para za našu obradu Gunsa

2 Cellos – istinski celebrityji koji zbunjuju domaće medije

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X