28. Muzički bijenale Zagreb, 18-25. travnja – veselje za velike, a mlade

Muzički bijenale Zagrebu, festival koji se održavao od 18. do 25. travnja, i ove je godine šarolikom ponudom međunarodnih akademskih i vaninstitucionalnih umjetnika u Zagreb donio dašak novatorskih glazbenih praksi.

(Foto: 28. Muzički bijenale Zagreb)
(Foto: 28. Muzički bijenale Zagreb)

Produkcija je na mišiće odradila velik posao upravo u trenutku kad su započele seizmičke promjene u Ministarstvu kulture, ministrica gospođa Zlatar su dali ostavku, a dugogodišnji dobri duh Bijenala Berislav Šipuš nadaje se kao njezin zamjenik.

Unatoč svom imidžu periferijske manifestacije, koja već godinama nikako da u Zagreb dovede važnijeg gosta, sistemski kuloari dodatno su uzburkani nakon dodjele sredstava Ureda za kulturu grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Odluka je polučila ujedinjenu akciju klupskih promotora ‘Rock je kultura’, krenule su se potpisivati peticije, a klupska sezona je upogonila koncertnu centrifugu, nizom sjajnih koncerata duž Save, Savske i Martinovke.

Za razliku od uobičajene prakse koja je na Bijenale u pretposljednjim izdanjima dovodila ponajbolje i najzanimljivije predstavnike elektronske glazbe, čime je barem za dio publike opravdana tenzija dolaska eminentnih predstavnika suvremene scene, čitava tâ Noćna scena je netragom nestala. Međutim, u KIC su zato dospjeli mnogi izvođači za neuobičajen instrumentarij koje terminologijom alternative volimo zvati ‘kućni projekti’. Od 11 sati, kroz tjedan su nastupali Dani Bošnjak na flauti i elektronici, Terezija Cukrov na dječjem klaviru, gudački trio PST, te solisti Martin Draušnik, violinist, Kaja Farsky, marimba, te Mihovil Karuza, čelist… U kasno prijepodne petka pravu je senzaciju izazvao nastup riječkog dueta JMZM, poznatih po primijenjenoj kazališnoj i scenskoj glazbi, te onoj eksperimentalno-filmskoj, za kojima se ‘u prikolici’ dokoturao i kontingent riječke publike.

(Foto: 28. Muzički bijenale Zagreb)
(Foto: 28. Muzički bijenale Zagreb)

Skladatelji Zoran Medved i Josip Maršić (Regoč, Very Expensive Porno Movie, Dying Sun Ensemble) već su i generacijski sudionici scene elektronske glazbe koja je kroz više desetljeća evoluirala s klupskih decibela na računalne algoritme, iako su uloge podijeljene na digitalne (Medved) i analogne (Maršić) izvore zvuka. Surađuju od 1993. godine na predstavi “Pir malograđana” Bertolta Brechta, produkcije u riječkom HKD Teatru, a na svojoj bandcamp stranici postavili su čak 13 albuma kao rezultat dosadašnjeg rada.

Nastup se vinuo silovitim dronom generiranom iz računala i razglasne kutije, brzo uspostavljajući puls u sinusoidi od nekih 110 bpm-a, komplimentiran transom dinamički pomaknutih triola u binarnoj mjeri na citri lupkanoj metlicama, koji se gradira sljedeći logiku dominantnog šuma i prelazi u šesnaestinke s četvrtinkama uz dodavanje tekstura s crash-činele i elektronskih klavijatura. Kroz oko 40 minuta nastupa, prolazimo kroz tri etape generiranja buke, tišine i šumova, pojačanim naposljetku i uzorkom intervjua s maestrom Jakovom Gotovcem o budućnosti elektronske glazbe. Na kraju nastupa, sljedi onaj pljesak koji je zid zvuka za sebe i na kojem izvođačima obično nije jasno tko tu koga i zašto, ali i to je Bijenale. Veselje za velike, a mlade.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izdvojeno

Idi na Vrh
X