AKC Medika se bori za opstanak

Tijekom četiri godine djelovanja AKC Medika okupio je niz udruga, nezavisnih kolektiva, umjetničkih organizacija, nezavisnih umjetnika/ca,aktivista/ca,organizatora/ca kulturnih programa (popis u nastavku) koji su zajednički te u skladu s različitim aktivnostima i programom uredili prostore i prilagodili ih svojim potrebama, no priča za sada nema sretni epilog.

AKC Medika - osmrtnica

Popis i kratki opis djelatnosti po prostorima:

Galerija Jogurt – koordinirana projektom Antibiotik  provodi program mjesečnih izložbi, organizira artist-in-residence, te nudi prostore za rad i stvaralaštvo putem raznih radionica poput Permamedike te umjetničkih ateliera .

Dvorana za izvedbene umjetnosti – koriste ju različite udruge i nezavisni kolektivi za vježbanje, produkciju i radionice: cirkuskog, akrobatskog, plesnog i žonglerskog karaktera.

Klub Attack – je prostor za prezentaciju različitih audio-vizualnih programa, mladih i neafirmiranih glazbenika/ca, kao i onih već značajnih na određenim underground scenama.

Galerija “Siva” – izlažu umjetnici/ce koji/e nisu nužno akademski obrazovani, čiji je umjetnički izričaj usko povezan s uličnom umjetnošću ili s umjetničkim pravcima koji nisu striktno priznati u mainstreamu. Osim umjetnika/ca ovih izražajnih stilova cilj je dati prostor svim onima koji/e ne žele ili ne mogu izlagati u institucionalnim galerijama i onima koji/e ne pripadaju mainstream kulturi

Chakka’s Room – prostor „dnevnog boravka“ namijenjen je akustičnim izvedbama, projekcijama, večerima poezije, performansima i tematskim večerima.

Infoshop Pippilotta je knjižnica i čitaonica, kulturno-društveni centar za razmjenu informacija, poticanje rasprava na aktualne ili zapostavljene teme te razvoj kritičko-promišljajuće svijesti – koordinator.

Hacklab01— je mjesto društvenog eksperimenta i susreta mladih tehničkih “uradi sam” znalaca te društveno angažiranih aktivista/ica koji su zajednički opremili prostor kompjuterskom opremom.  U njoj jedni pronalaze potrebnu recikliranu ili izgrađenu tehnologiju, drugi potrebno znanje, a treći društvo koje ih izvlači iz socijalne izolacije. Prostor služi kao predavaonica, cyber-caffe, igraonica, čitaonica i mjesto za slobodnu razmjenu ideja i njihovu realizaciju. Usluge hacklaba ne naplaćuju se i sve poslove vrše volonteri

5 skupnih ateljea – manji prostori koje koriste umjetnici/ce za svoj rad

Atelje /laboratorij – koristi ga grupa mladih stručnjaka/kinja (programeri/ke, dizajneri/ce, fotografi/kinje, scenografi/kinje)

Filmski studio Medika – koristi ga grupa mladih filmskih umjetnika/ca, redatelja/ca, montažera/ki za snimanja niskobudžetnih filmova, videa, održavanje filmskih radionica, produkciju i montažu filmskih uradaka

Dvije prostorije za vježbanje bendova – neavisni bendovi: Bamwise, I-tal Jam, Dubble, Digitron Sound System

Mala sportska dvorana – nudi korisnicima još jedan oblik kvalitetnog provođenja slobodnog vremena koja pored otvorenih termina nudi i ciljane tečajeve poput onih za samoobranu.

Pride House – prostor Zagreb Pride-a koji se koristi za organizaciju Povorke ponosa i aktivističko-kulturnog programa Pride Week-a te  koji se u cjelosti odvija u AKC-u Medika. Tijekom ostatka godine Zagreb Pride  prostor se koristi za sastanke Queer2Queer grupe vršnjačke samopodrške, te za edukacijske programe namjenjene LGBT zajednici i susrete LGBT roditelja/ica.

Udruge i pojednici koordinatori:

Autonomni kulturni centar – Attack!: Sanja Burlović, Sunčica Remenar, Vanja Ohnec

Atelier Monika: Stipan Tadić, Ivona Jurić, Luka Dundur, Monika Meglić, David Shrem

Chakka’s Room: Romana Šalov i Miroslav Čatalinac

Projekt Antibiotik: Iva Cepanec i Nives Sertić

Triko cirkus teatar: Iva Petar Dragan

Cirkorama: Nikola Mijatović

Razbibriga: Matija Vuletić

Ovo ono: Tanja Topolovec,  Dina Rončević, Ana Kuzmanić, Tea Hatadi i Jerko Macura

Otompotom: Slave Lukarov

Zagreb pride: Matea Popov, Marko Jurčić, Sara Ercegović

Grey Room: Ivan Miletić, Lovro Vudrag

Infaustum: Nenad Malić

Atelier Bezum: Miron Milić

Atelier Focus Group: Iva Kovač i Elvis Krstulović

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X