AKC Medika se bori za opstanak

Tijekom četiri godine djelovanja AKC Medika okupio je niz udruga, nezavisnih kolektiva, umjetničkih organizacija, nezavisnih umjetnika/ca,aktivista/ca,organizatora/ca kulturnih programa (popis u nastavku) koji su zajednički te u skladu s različitim aktivnostima i programom uredili prostore i prilagodili ih svojim potrebama, no priča za sada nema sretni epilog.

AKC Medika - osmrtnica

Povodom promjene cijene najma prostora od strane gradskih vlasti, AKC Medika je izdala priopćenje koje donosimo u cijelosti:

2. svibnja, 2012. godine na adresu AKC Medike dolazi obavijest Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu grada o povećanju najma prostora sa 5 kn/m2 na 15 kn/m2, i to bez predhodnih obavijesti o promjenama u ugovoru potpisanim s Gradom. Dotadašnji iznos dogovorenog najma potpisivanjem ugovora  iznosio je  4.200,00 kn. Ovom odlukom o poskupljenju iznos najama trostruko se povećava na 12.300,00 uz zatezne kamate. Naime, Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu grada je odluku o poskupljenju donio 1.veljače, 2012. bez ikakve obavijesti te pored  računa s novim iznosom najma za svibanj ujedno smo zaprimili i račune na isti iznos za veljaču, ožujak i travanj iako je najamnina za te mjesece redovno podmirena na iznos dogovoren po ugovoru o najmu prostora.Odlukom gradskog ureda za imovinu na taj način saznajemo da smo u dugovanju prema gradu za više od 35.000,00 kn uz tekuće komunalne izdatke koji u prosjeku iznose 16. 000, 00 kn mjesečno. Važno je napomenuti da usprkos mnogim zahtjevima nadležnim institucijama za prekvalifikaciju, ovaj neprofitni prostor i dalje plaća struju i vodu  po industrijskim tarifama koje su ovom prostor veliki teret s obzirom na njegovu funkciju i sadržaj. Dakle, ukupni mjesečni izdatak za prostor i komunalije AKC Medike je sada 28.000,00kn, što na godišnjoj bazi iznosi 336,000.00 kn. Mi stojimo pri ugovorenom iznosu od 4.200,00 kn te ne namjeravamo plaćati razliku uzrokovanu nečijom nesposobnosti da razlikuje komercijalne od nekomercijalnih prostora.

Tijekom proteklih par godina svjedoci/kinje smo vođenja neodgovorne kulturne politike Grada Zagreba  prema svemu što u predznaku nosi naziv nezavisno i urbano. S jedne strane imamo  konstantno smanjenje financijske podrške nezavisnih produkcija, a s druge, primjenjena je nova taktika u udaru na neprofitni sektor, nezavisne, odnosno na one kojima u gradskim foteljama ne sjedi nitko – povećavanje najamnina. Vrijedi i naglasiti da je prije svega mjesec dana Grad Zagreb i njegov Ured za kulturu izgubio 11.000.000,00 kn(!)  iz proračuna javnih potreba u kuturi. Vjerojatno se na ovaj način i krpaju takvi neodgovorni propusti.  Ovakvim vođenjem gradske kulturne politike dovodi se u pitanje opstanak ovakve vrste kulturnog stvaralaštva koje ja vrlo značajno za Grad Zagreb ukoliko grad želi pratiti Europske trendove.  Ovakve centre, kakav je u Hrvatskoj  jedino AKC Medika, ima i podržava svaka Europska metropola i naš centar svrstava Zagreb na kartu Europske nezavisne kulturne scene. S obzirom da se unuar AKC Medike organizira dobar dio alternatinog/nezavisnog kulturnog programa Grada Zagreba, smatramo da je plaćanje tolikog iznosa najma neosnovano jer program koji mi osmišljavamo i stvaramo neprofitnog je karaktera, a u isto vijeme izuzetno kvalitetan i originalan. Grad Zagreb ima pregršt institucionalnih kuturnih centara koji se programski međusobno puno ne razlikuju, dok je program AKC-u Medika jedinstven i kao takav Gradu neophodan. Povećavanjem najamnine, time i mjesečnih izdataka, vrši se pritisak na promjenu čitave strukture korisnika/ca i njihovog programa, sukladno nas Grad Zagreb prisiljava na komercijalizaciju, a samim time i gubljenjem umjetničkog integriteta u službi profita.

Tijekom četiri godine djelovanja AKC Medika okupio je niz udruga, nezavisnih kolektiva, umjetničkih organizacija, nezavisnih umjetnika/ca,aktivista/ca,organizatora/ca kulturnih programa (popis u nastavku) koji su zajednički te u skladu s različitim aktivnostima i programom uredili prostore i prilagodili ih svojim potrebama.  Prostor koji je zatečen bio je u iznimno  derutnom stanju te je obnovljen  osobnim sredstvima koja prelaze sumu od 100.000,00 kn, bez imalo finacijske pomoći od strane Grada te uz puno entuzijazma i volonterskog rada svih korisnika/ca. Te prostore redovito dnevno koristi više od 100 korisnika/ca članova/ca dvadestetak organizacija i nezavisnih kolektiva . U protekle 3 godine AKC Medika je postao jedno od najzačajnijih mjesta za programe mladih i nezavisne kulture u Zagrebu, značajna posjećenost bilježi se vikendima kada  broj posjetitelja/ca iznosi nekoliko tisuća mjesečno.  U prostoru AKC Medike su nastupali, izlagali ili su prostor za svoj rad koristili i neka značajnija imena hrvatske umjetničke i glazbene scene kao što su: Edo Maajka, Stillnes, Chicks on Speed, Vili Matula, Vještice, Darko Rundek, Damir Bartol Indoš, Slaven Tolj, Mladen Labrović, Antenat, FOB, Vibronics. Snimali su se brojni nezavisni filmovi, ali i video spotovi poznatih imena Hrvatske glazbene scene: Svadbas,Elemental, Bolesna  Braća, Natali Dizdar…Ugostili smo brojne festivale poput Queer Zagreb, Perforacije,Vox feminae. Upravo zbog navedene prirode prostora dolazi do unakrštavanja starijih i mlađih generacija, znanih i neznanih aktera  kulturne scene te time i neminovna razmjena informacija, znanja i vještina poglavito korisna za interdisciplinarno djelovanje.  U AKC-u Medika redovno se održavaju brojni programi kulturno-edukativnog i zabavnog sadržaja: radionice, edukacije, tribine, festivali, produkcije filmova, predstava, performansi, izložbe, te koncerti u kojima sudjeluju sve generacijske skupine.

Ako uzmemo u obzir sve gore navedene činjenice, naš zahtjev za povrat stare tarife za najam prostora je više no legitiman te smatramo da ukoliko Grad nije spreman revidirati naš status biti ćemo prisiljeni u potpunosti otkazati ugovor te ugasiti djelovanje. Time sve udruge, pojedinci i suradnici će izgubiti prostor djelovanja,  kulturnog i društvenog angažmana,  gosti mjesto druženja, zabave i edukacije,  a  Grad Zagreb će opet biti pod pritiskom pronalaženja riješenja za sve nas. Da li im se to zaista isplati?

–        AKC Medika

>>Dalje

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X