Barret / Shalvey / Bellaire ‘Surovi grad’ – Opake irske ulice

Scenarist stripa Declan Shalvey navodi da mu je jedna od glavnih inspiracija za strip bila slavna američka TV serija ‘Žica’.

Barret / Shalvey / Bellaire ‘Surovi grad’

Radnja crtanog romana „Surovi grad“ (Savage Town) smještana je irski grad Limerick na početku ovog tisućljeća. Doba je to kad se Irskoj zbog ekonomskog buma tepalo da je „keltski tigar“. Takvi periodi naglih ekonomskih skokova su uvijek plodno tlo i za razne oblike sive ekonomije. Ispod sjajne nove fasade bujaju kriminalne aktivnosti i s njima povezano nasilje. Takva turbulentna vremena redovno služe kao inspiracija za tvrdokuhane priče poput one u „Surovom gradu“.

Strip je inspiriran stvarnim događajima, međutim uzmite to sa rezervom. Stvarne okolnosti su poslužile da se postavi okvir stripa, dok su likovi u njemu i radnja potpuno fikcijski. Pratimo Jimmyja Savagea, sitnog gangstera koji se sa svojom malom bandom nastoji uspeti na kriminalnoj sceni Limericka koja je podijeljena između dvije veće obitelji/bande. Jimmy je opljačkao jednu od njih, no to još nitko ne zna. Između dvije bande uskoro izbija otvoreni rat, a Jimmy odluči u tom ratu sa kartama koje ima na raspolaganju odigrati partiju pokera visokih uloga, punu blefova.

Barret / Shalvey / Bellaire ‘Surovi grad’

Scenarist stripa Declan Shalvey navodi da mu je jedna od glavnih inspiracija za strip bila slavna američka TV serija „Žica“. Utjecaj „Žice“ je u prvom redu vidljiv u tome kako strip nastoji svojim protagonistima – koji su svi odreda probisvjeti, kriminalci i nasilnici – dati dozu ljudskosti koja im je oduzeta u javnoj slici o njima. U mainstream medijima takve se ljude nastoji dehumanizirati, predstavljaju se kao izopćenici od društva, čime se izbjegava priznati društvena odgovornost za njihovo postojanje, jer mnogi od njih su od rođenja živjeli u okruženju koje ih bez prestanka guralo u smjeru u kojem su završili. To su ljudi koji su, kako Shalvey kaže, „odgojeni na nasilju“. Istovremeno, strip ih ne želi glorificirat ni mistificirati. Jimmy Savage je nasilan, vulgaran tip, koji je sposoban pokazati nježnost jedino svojoj ljubimici, kobili kojoj je dao ime Majka Tereza. No, zato što nije dehumaniziran, mi ipak osjećamo određene simpatije prema njemu.

Mogu se primijetiti i drugi utjecaji osim „Žice“. U Jimmyju ima malo i od Tonyja Soprana, pogotovo u tome kako je prikazan kao odgovoran otac i muž. Način na koji se kreće radnja i (crni) humor stripa podsjećaju pak na film „Pusher“ Nicolasa Winding Refna. Ono što pokreće radnju je serija zajeba, slučajnosti i zabuna. Gangsteri u ovom stripu su idioti, poput onih u filmovima braće Coen. Jimmy nije puno drugačiji ni bolji od njih, ali je ipak lukaviji, te će njihovu glupost iskoristiti u svoju korist.

Barret / Shalvey / Bellaire ‘Surovi grad’

Važna tema stripa je i rasizam. Jimmyjeva desna ruka je crnac zvan naravno Blackie. Njegova boja kože je povod stalnim sitnim provokacijama u pubovima, no on zbog toga ipak nema pravih problema. Puno veću netrpeljivost lokalci gaje prema nomadskom plemenu tzv. Travellersa, odnosno Cigana koji žive izvan grada. Iz njihovog plemena je i Jimmy Savage no on svoje podrijetlo taji. Specifična je to vrsta rasizma i puno bliža nama na ovim područjima od one iz američkih filmova i serija.

Mjesto radnje ima snažnu prisutnost u stripu. Limerick sa svojim ulicama, pubovima i igralištima je praktički jedan od protagonista. U izvorniku je posebna pozornost posvećena autentičnosti govora, što stripu daje dodatnu uvjerljivost. U hrvatskom prijevodu dio toga je naravno morao biti izgubljen, no na sreću se nije išlo na jedan od onih forsiranih pokušaja zamjene sa nekim od domaćih slengova. Prijevod Ivana Sršena je dobro pogođen, premda je izgubljena specifičnost, zadržana je oštrina originala. Crtež Philipa Barretta vjerno dočarava tipično otočke njuške.

Barret / Shalvey / Bellaire ‘Surovi grad’

Mora se priznati da scenarij na trenutke gubi kontrolu nad svim nitima radnje. Puno je likova, a neki od njih tijekom stripa mijenjaju imena (ili nadimke). Brzo se prolazi kod radnju, nema puno vremena za zaustavljanje na pojedinim scenama i puno toga se preskače i ostavlja čitatelju da sam popuni. Pojavljuju se situacije poput one kad lik koji na prethodnoj stranici nije imao šljivu na oku najednom je ima bez da je objašnjeno kako ju je zaradio. Sve to na momente stvara konfuziju i čitatelj ponekad nije siguran je li se neki lik koji je odigrao ključnu epizodu u radnji već ranije pojavljivao ili je riječ o novom liku.

Kao da je tu bilo ideja za razvoj stripa u dužu seriju, no kraju se sve srezalo u one-shot (jednopuc) crtani roman. Shalvey je naveo da se utjecaj „Žice“ osjeti i u strukturi stripa, no rekao bih da se to osjeti tek u tragovima, te da je šteta što „Surovi grad“ nije još više išao u tom smjeru, kao što je to naprimjer u serijalu „Skalpirani“ napravio Jason Aaron, sa čijim stilom „Surovi grad“ ima određenih sličnosti po pitanju kombiniranja kriminalističkog pulp izričaja i sociološkog naglaska na stvarno mjesto radnje i njegovu povijest. Glavna radnja u spomenutom stripu je cijelo vrijeme u fokusu dok paralelno s njom pojedini likovi dobivaju vlastite epizode u kojima ih se pozornije obradi. „Surovi grad“ ima mnoštvo interesantnih likova, među kojima su naročito intrigantni Jimmyjeva supruga, majka, Blackie i lokalni policajac, no njihova zanimljivost se tek sugerira, ne stignemo ih detaljnije istražiti. Ostavlja to želju za nastavkom gdje bi se veća pozornost posvetila smjerovima prema kojima je „Surovi grad“ zasad samo provirio.

Spomenutim manama unatoč, „Surovi grad“ zaslužuje da ga se preporuči svim ljubiteljima kriminalističkog žanra.

(Sandorf, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X