Chuck Prophet u Kinu Grič – prorok americane u punom sjaju

Chuck Prophet je vagabundo. Chuck Prophet je karakter s čizmama koji poželite posjedovati zajedno s Camarrom, suncem Arizone i dugim, avetinjskim praznim cestama srednjeg Zapada. Upravo dok se jebete s vjetrom i slušate bluegrass. Upravo tada. Ne znam je li je itko primjetio, ali Prophet i hoda u jungle bop ritmu, on je bog u panteonu americane, a njegov posljednji album, ‘Temple Beautiful’ najljepša oda jednom gradu još otkako je Lou Reed šmekerski odradio ‘New York’.

Chuck Prophet u Kinu Grič (Foto: Zoran Stajčić)

Prophetova karijera započela je sredinom 80-ih kada se priključuje Green On Redu, bendu koji je bio zadojen psihodeličnim popom, na L.A. sceni koja je bila zadojena psihodeličnim popom. Onda je negdje početkom novog desetljeća, kada se tradicionalno revidira historija i grijesi minule dekade, postalo popularno triput zanijekati psihodelični pop, a kako revizionisti nisu htjeli odjebati, američka javnost suptilno je iziskivala više punokrvnih, masnih, nacionalnih bendova koji žele i mogu svirati „late night rock’n ‘roll“. Na tom je nacionalnom talasu svoj komadić neba ukrao i Chuck Prophet, kako mu tepaju, pionir americane.

Tko americanu sluša zimi taj je bipolaran ili akutno nostalgičan. Ja, primjerice, nisam ju ni taknuo od rujna iako mi se „Decade“ Neila Younga intimno smije s radnog stola. Nisam bio ni na Calexicu poslije šest godina, stoga je sunce u aprilu ‘mjesto snijega u maju važilo kao dovoljan argument da vidim Propheta u Kinu Grič dok je Žedno Uho još uvijek pod ključem. Večer je popravilo i to što se Škugor sjetio ingeniozne opcije koju, eto, predvidi većina koncertnih organizatora, a to je da ulazak u koncertni prostor kao i ugodan boravak u istome predmnijeva i mogućnost izlaska, odlaska po pivu i na puš’ pauzu bez straha da će takve pučke želje biti okarakterizirane diskvalifikacijom samo zato jer se nitko nije sjetio ponijeti jebeni pečat, pa se shodno situaciji koja se u Jedinstvu zbila prošli tjedan, pola ekipe, nakon zapaljene baklje, podavilo u želji da Perkele poslušaju do kraja.

Chuck Prophet & The Mission Express u Kinu Grič (Foto: Zoran Stajčić)

No, kakogod, na Prophetovu svirku poduže se i čekalo, ponajviše jer se čovjek sjetio u 9 navečer odraditi tonsku s bubnjarom. Užasno mi je žao što se koncert zbog prirodne akustike podruma u Klovićevim dvorima nije mogao održati upravo u Žednom Uhu. Ovako smo dobili vizualno sjajan, ali objektivno, zvučno i ne tako sjajan aranžman. Ipak, i ono što nam je dano dovoljno je da uljepša večer, sutradan, pa i još nekoliko dana nakon.

Chuck Prophet & The Mission Express nisu samo zbroj svojih članova – konačna suma znatno je velebnija, ljepša, ovisnička, pomalo kurčevita. Prophet smatra da može dijeliti lekcije i uistinu može! Njegova americana ima punk agresije, ona je puna Blondijevog punk doowopa, njegovi su aranžmani nenametljivi, idejno ispravni, a tehnički prkosno nabacani. On kaže : „Ovo je White Night, Big City“! Ovo je za Harveya Milka!“, a onda kontradiktorno, gotovo posprdno, pun noir mačizma pogleda svoju ženu koja griješi na klavijaturama i koju u život vraća sjajna ritam sekcija. Nema ništa ljepšeg na kugli zemaljskoj od jebene, fenomenalne i uvježbane ritam sekcije, a upravo smo takvoj svjedočili u Griču. Kevin White na basu, i ti si ukrao show!

Chuck Prophet (Foto: Zoran Stajčić)

Šteta što je Prophet limitiran stilskim zakonima žanra. Da je rođen, recimo, u 80-ima i da ima Twitter, mogao se mirne duše prozvati crossoverom, zgrtati masnu lovu i puniti dvorane. Ovako svira za radnički trliš i šaku riže. Ali kao da je to ikada bilo bitno.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X