Cyrille Aimée Duo u Kerempuhu – glas u službi instrumenta

Nakon što smo prošlog tjedna u sklopu 14. Zagreb Jazz Festivala imali priliku poslušati sjajnu Lakeciu Benjamin i Idu Nielsen kako dominiraju svojim instrumentima – saksofonom, odnosno bas gitarom, u utorak nas je dočekalo something completely different.

Cyrille Aimee u Kerempuhu (Foto: Vedran Metelko)

Naime, zatvaranje svojevrsnog prvog (listopadskog) festivalskog bloka pripalo je francuskoj vokalistici Cyrille Aimée u pratnji mladog Mathisa Picarda na klaviru. Ukoliko sa jazzom niste na „ti“, ovogodišnji program Zagreb Jazz Festivala svakako vas može potaknuti da proširite horizonte, i to slušajući glazbenike koji (dominantnom) žanrovskom predznaku unatoč u svojim izvedbama koketiraju sa nizom glazbenih pravaca i tako uspješno pomiču granice konvencionalnog jazza.

Cyrille Aimee u Kerempuhu (Foto: Vedran Metelko)

Gospođa (ili gospođica?) Cyrille Aimée tu granicu pomiče, dakako, svojim specifičnim vokalom. Iako ju struka u tom smislu pretežno uspoređuje sa čitavim nizom suvremenih jazz i pop izvođača, njezina me boja glasa iz nekog razloga gotovo odmah asocirala na rane albume sunarodnjakinje joj Isabelle Geffroy (aka Zaz), no činjenica da dijele istu zemlju porijekla s time ima ponajmanje veze. Već u uvodnoj “For The Love Of You” The Isley Brothersa, Aimée svoj glas zaista koristi u službi instrumenta sa nizom šarmantnih vokalnih improvizacija kojima primarno daje “živi” ritam pjesmama i zahvaljujući kojima na trenutke imate osjećaj da se na pozornici s njom i Mathisom nalazi i pokoji pridruženi glazbenik.

Cyrille Aimee u Kerempuhu (Foto: Vedran Metelko)

Iako iza sebe ima niz uspješnih autorskih albuma, gotovo polovicu setliste u Kerempuhu činile su ipak obrade poznatih autora – našlo se tu svega, od sjajne “Lately” Stevieja Wondera pa do “Is This Love” Boba Marleya što je publika (ako je sudeći po skupnom pjevanju) zdušno i prihvatila. Dakle – za svakoga ponešto, pa čak i uz ispunjavanje glazbenih želja sretnicima iz publike s “La Vie En Rose” na bisu. Ipak, zanimljivije od hitova bilo je promotriti kako Aimée svoj šarolik životni put od Francuske preko New Orelansa, Kostarike i Dominikanske Republike uspješno oživljava u vlastitim skladbama a to pritom i obogaćuje nizom popratnih anegdota upućenih publici.

Obzirom da joj je ovo bio (tek) prvi nastup u Hrvatskoj, nadam se novoj prilici da Cyrille Aimée poslušamo ponovno, ali možda s nešto više vlastitih pjesama i s ponešto manje komercijalnog repertoara. Usprkos tome, koncert u Kerempuhu je ljupko zaokružio prvo poglavlje 14. Zagreb Jazz Festivala čiji nas nastavak očekuje u studenom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X