Damir Avdić u ljubljanskom klubu Božidar – krenuli ‘Radikalno šik’ koncerti

Pred bogato ispunjenim klubom Božidar, 11. prosinca Damir Avdić održao je ljubljansku koncertnu promociju svog aktualnog albuma ‘Radikalno Šik’.

Damir Avdić u ljubljanskom klubu Božidar (Foto: Sunčan Stone)

Damira Avdića sam imao prilike uživo vidjeti dvaput prije ljubljanskog koncerta, oba puta u Puli – na Art & Music festivalu 2015., kada je uletio kao zamjena za Letu Štuke i u unutarnjem dvorištu Rojca – na ljeto 2018. Iz sinoćnjeg koncerta dalo se zaključiti da Avdić iz godine u godinu sve oštrije konkretizira aktualne društvene probleme, a upravo taj „bez-dlake-na-jeziku“ hardocre punk potpis daje mu dovoljnu količinu kreativnog prostora za špotanje bez puno filozofiranja.

„Radikalno Šik“ donosi deset novih pjesama, a singl „Kolone“ zvučno je predstavio u kakvom će smjeru ići album. „Diplomatz“, odnosno „Bosanski Psiho“ uvijek ostaje vjeran svom stilu, svojim riječima i uvijek čvrsto stoji iza izrečenog – što se osjeti u njegovim nastupima uživo. „Vidiš kako je Avdić to super isfurao, totalno je odjebao bend i samostalno se bacio u razaranje ove kule od karata i govana koju smo stvorili…“ – rekla mi je prijateljica uoči kaotične Božidarske srijede.

Kada govorimo o Damiru Avdiću, bitno je spomenuti da na ovim prostorima još ne postoji njegov ekvivalent, kao ni netko tko bi bio sposoban dorasti njegovoj beskompromisnoj spoken word poeziji, a ni njegovoj prisutnosti na stageu. Riječ je o čovjeku koji to nije, Che Guevari s gitarom u ruci, Rockyju Balboi bez boksačkih rukavica i Scottu Pilgrimu koji je sedam zlih bivših zamijenio za neoliberalne političke aktere i lažne intelektualce.

Damir Avdić u ljubljanskom klubu Božidar

Glavni Avdićev adut jest upravo izostanak bilo kakve glazbene forme, što tekst stavlja u prvi plan. Njegovi koncerti nalikuju na vlak na koji zaista želite ući, ali ako niste na vrijeme na peronu, vrlo lako je moguće da ćete propustiti tu ludu, energičnu vožnju. Damir s publikom komunicira putem žestokih riffova, psihopatskih pogleda i zastrašujućeg izraza lica, što ukazuje na to da je on sam svjestan svog statusa i zadatka u današnjem društvu. Pjesnik kao što je Avdić predstavlja esencijalni alat u borbi protiv načina života kojeg nam je nametnuo kapitalizam, postaje svojevrstan putokaz koji nam pomaže u izbavljenju iz okova koje utjelovljuje tradicija, vjera, novac, konzumerizam i naposljetku – mržnja.

Ljubljanska publika Damiru očigledno leži, što uopće nije čudno – s obzirom na to da se radi o njegovoj lokalnoj publici. Njegovi izleti među ljude česta su pojava na koncertima „Bosanskog Psiha“, a to samo pokazuje koliko je voljan svima dati do znanja da između njega i običnog čovjeka ne postoji nikakva razlika, i da je svatko i više nego sposoban iskazati svoje nezadovoljstvo trenutnim društvenim poretkom. Kantautor je to, koji naprosto živi svoje riječi, i to je primaran razlog njegovog direktnog ubadanja u srž problematike koja krasi pore njegove poetičnosti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X