Danas je Nacionalni dan albuma

Glazbena industrija u Hrvatskoj slavi 74. rođendan umjetničkog formata glazbenog albuma.

Nacionalni dan albuma

Glazbeni svijet u Hrvatskoj danas obilježava Nacionalni dan albuma – 74. rođendan glazbenog albuma kao formata koji je, unatoč svim trendovima kroz povijest, opstao i predstavio značajan doprinos razvoju glazbene umjetnosti. Povodom današnjeg slavlja, Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti te poziva sve ljubitelje glazbe da danas predahnu od obveza i poslušaju svoj najdraži album.

Peto izdanje Nacionalnog dana albuma slavi kulturno nasljeđe diskografije klasične glazbe, čija tradicija na teritoriju Hrvatske traje više od 100 godina. Izdanja klasične glazbe pokazuju širinu umjetničkog stvaralaštva hrvatskih skladatelja i interpreta domaćih i svjetskih klasičnih djela, a koja pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini.

Posebnu podršku Nacionalnom danu albuma pružili su ovogodišnji ambasadori: violončelistica Ana Rucner, sopranistica Marija Vidović, operna pjevačica Barbara Suhodolčan Vrbički i violončelist Matej Milošev.

“Jako me raduje što je Hrvatska diskografska udruga odlučila ovu godinu Nacionalni dan albuma posvetiti klasičnoj glazbi i iznimna mi je čast biti jedna od ambasadorica tog projekta”, riječi su Marije Vidović, “želja mi je da HDU i naše diskografske kuće i dalje nastave s ovakvim kvalitetnim projektima klasične glazbe koji ujedinjuju i brišu granice, projektima koji bude u ljudima svaki put na novo osjećaj za lijepo i nježno, što nam je u ovom današnjem svijetu prevelikog nasilja i negativnosti itekako potrebno. Želja mi je da mi svi zajedno probudimo interes čim više ljudi za klasičnom glazbom i da osjete koliko ona ispunjava dušu božantvenom ljepotom i može biti neiscrpna inspiracija za svaki drugi posao i svaku profesiju.”

Violončelist Matej Milošev istaknuo je: “Ovaj događaj je sjajna prilika da se publika bolje upozna sa klasičnom glazbom.”

U današnjim vremenima diskografska izdanja slušaju se putem mnogih medija – vinilnih ploča, CD-a i streaming servisa, ovisno o tome radi li se o glazbenom kolekcionarstvu ili blagodatima internetskog konzumiranja glazbe, no album je i dalje ostao u fokusu kao jedna zaokružena glazbena cjelina i priča brojnih kreativaca.

“Kao ovogodišnji ambasador svima vam želim čestitati Nacionalni dan albuma. Izuzetno mi je drago što je Hrvatska diskografska udruga donijela odluku da klasična glazba bude tema i da se stavi u fokus kao nešto vrlo bitno. Pozivam vas da poslušate jedan album klasične glazbe i da obogatite svoju dušu i srce. Ima ih prekrasnih”, kazala je Ana Rucner.

“Sve osjećaje – tuge i sreće – mislim da je glazba nešto što najviše utjelovljuje ljudske osjećaje”, izjavila je Barbara Suhodolčan Vrbički, “ja kao klasičar ponosna sam što sam među svojim divnim kolegama dio ove priče. Pozivam vas sve da poslušate ili kupite CD klasične glazbe. Nećete požaliti, to je jako lijep svijet, to je jako lijepa glazba, uživat ćete u tome i ‘ajmo zajedno to proslaviti.”

Proslavu 74. rođendana glazbenih albuma i ove godine će upriličiti knjiga za bolji doživljaj svake odsvirane note. Knjiga 74 priče o albumima povodom 74 godine od prvog izdanja albuma kao formata, čije je izdanje u pripremi, sadrži presjek najznačajnijih albuma klasične glazbe u hrvatskoj diskografiji. Radi se o petoj knjizi u nizu kojom Hrvatska diskografska udruga baštini izvedbe djela hrvatskih klasičnih skladatelja, kao i umjetničke izvedbe glazbenika klasične glazbe, i njeguje ljepotu koncepta glazbenog albuma.

O Nacionalnom danu albuma u Hrvatskoj:

Godine 2018. obilježilo se 70 godina otkako je objavljeno prvo izdanje formata glazbenog albuma. Tom prigodom, obilježavanju obljetnice pridružili su se i hrvatski diskografi pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge, i proveli niz aktivnosti u suradnji s autorima, izvođačima, glazbenim kritičarima i novinarima. Tijekom protekle četiri godine, sukladno s temom Nacionalnog dana albuma, HDU je objavio knjige s pričama o glazbenim albumima.

U doba kada mnogi izvođači objavljuju singlove u svome glazbenom radu te na taj način promoviraju sebe i svoj glazbeni opus, HDU vraća jednom godišnje u fokus album te slušateljima glazbe omogućuje povratak u svijet izvorišta diskografije i glazbene umjetnosti.
U protekle četiri godine projekt Nacionalnog dana albuma podržali su brojni hrvatski izvođači, koji su bili ambasadori Nacionalnog dana albuma poput Tereze Kesovije, Alke Vuice, J. R. Augusta, Nike Turković, Mije Dimšić, grupe Silente, grupe Daleka obala, Mladena Puljiza, Vojka V, Ivana Dečaka, Tonyja Cetinskog, Tomislava Bralića, Dalibora Pavičića, Kim Verson, Ede Maajke i mnogih drugih.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X