Dave Douglas New Sanctuary u bečkom glubu Porgy & Bess – Kad note ostanu u zraku, a da ga ne podivljaju…

Tijekom čitave prošle godine trubač Dave Douglas, sa svog je portala Greenleef Records jednom mjesečno dio po dio predstavljao 12-stavačnu suitu, koju je u klubu Porgy & Bess upravo predstavio u sklopu zimske turneje Europom.

Dave Douglas, Susie Ibarra i Marc Ribot - New Sanctuary
Dave Douglas, Susie Ibarra i Marc Ribot – New Sanctuary

U uvodnoj je riječi programski menadžer Christoph Huber, podsjetio kako je Douglasova atrakcija Tiny Bell Trio podrumsku prijestolnicu jazz-kulture posjetila dok se još ‘inauguriravala’…

Sanctuary je objavljen 1997. godine, kao dvostruki kvartet u kojem je bilo još trublji, poput one Wadade Lea Smitha i Cuong Vua. Bile su tamo i persone gitarista Marca Ribota (prateći bendovi Elvisa Costella, Loua Reeda, Toma Waitsa), kao i bubnjarke Susie Ibarra. Trio New Sanctury, pak, nastaje kao suita posvećena talijanskom dizajnu, a već po instrumentariju – bez basa! – sjena je svoje vrste Tiny Bella. Ribot na distorziranom Fenderu s rock-zvukom, uz Ibarru, bubnjarku filipinskog porijekla, u ‘leđima’ pozornice…

Dave Douglas New Sanctuary u bečkom glubu Porgy & Bess
Dave Douglas New Sanctuary u bečkom glubu Porgy & Bess

Tih je devedesetih, osim s Tiny Bell, Douglas zaigrao kao punopravni član Masade, jednog od stožernih sastava skladatelja i dekana scene Johna Zorna, koji je urodio i srodnim eksploatacijskim bendovima – Bar Kokhba, Električna Masada i drugi… Lokalne je kontroverze Douglas zaljuljao s anti-NATO-ovskim albumom „Witness“ iz 2001. godine. Sjetimo se samo Waitsove naracije na jednoj od udarnih kompozicija.

Douglas je uredno prisutan u cehovskim mjerilima kvalitete, neupitno diskografski potkovan, na glasu kao trubački tehničar. Dobar je bend okupio u što nema sumnje – Ribot zvuči autentično makar svirao po dječjim rođendanima. I bop i straightahead i pointilizam i komorni improv, aranžmani u kojima je svima ostavljeno da sviraju sve ionako su u skladu sa slobodoumnom filozofijom koja može ići i na uštrb forme.

No, najveći je problem zapravo sam lider, čiji su sound i tehnika klasa, iako ne čine razliku. Akademski profiliran stilist ovjenčan komforom nije od onih koji svakom notom otvaraju univerzume, za razliku recimo od ‘svog’ strunaša, srebrnog letača nove glazbe. A i siječanj je osjetljiv za produkciju, Bečani su pohrlili u gorice i nema ih. Odlična svirka, ali ništa više. Svetište bez svijeće, bez plama da se njiše.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X