Đorđe Balašević pokopan u Novom Sadu, grad proglasio Dan žalosti

Danas je legenda jugoslavenske glazbene scene Đorđe Balašević sahranjen na Gradskom groblju u rodnom Novom Sadu. Ispraćaj je bio u krugu najuže obitelji, dok su u pogrebnoj povorci, uz članove Balaševićeve obitelji bili su samo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Đorđe Balašević u Areni Zagreb (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Grad Novi Sad proglasio je nedjelju Danom žalosti povodom smrti Đorđa Balaševića koji je preminuo u petak, 19. veljače u Kliničkom centru Vojvodine od posljedica upale pluća izazvane koronavirusom.

Kako izvješćuju srpski mediji Đorđe Balašević je ispraćen uz tamburaše koji su svirali pjesmu “Olivera”, posvećenu njegovoj supruzi.

“Ugasili smo svjetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu s obitelji. Ovo je težak momenat za obitelj Balašević, ali i za cijeli grad, državu i regiju. Novi Sad neće biti više isti poslije njegove smrti”, napisao je danas na Twitteru novosadski gradonačelnik Miloš Vučević.

Inače cijeli vikend se brojni obožavatelji na cijelom teritoriju i u gradovima bivše Jugoslavije opraštaju od karizmatičnog barda, upaljeno je mnoštvo svijeća, dok su se neumorno pjevale njegove pjesme na mjestima spontanog okupljanja brojnih građana.

U Zagrebu je tako po prvi put nakon trideset godina (a možda i više) osvanuo ćirilični natpis “Bećararac” po uzoru na pjesmu “Stih na asfaltu” s albuma “Devedesete”, kao što je i željeznička stanica u Puli, iz sličnog razloga, bila mjesto prisjećanja na Balaševića. Treba podsjetiti da je u petak na HRT-u bio pušten u cijelosti Balaševićev koncert, što će dakako ući u anale kao prvi takav potez nacionalne televizijske kuće kad je riječ o bilo kojem srpskom glazbeniku od vremena rata.

Saznajte više: In memoriam: Đorđe Balašević (1953 – 2021)

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X