Dubioza kolektiv: Svaka revolucija je naša revolucija

Dubioza kolektiv uskoro će zasvirati u zagrebačkom Domu sportova, a povodom toga porazgovarali smo s Vedranom Mujagićem i Branom Jakubovićem.

Dubioza kolektiv (Foto: Tomislav Rosandić)

Deset godina i šest albuma broji Dubioza Kolektiv – bosansko-hercegovačka košnica što neumorno radi ne samo na regionalnoj, nego i na europskoj karti zbog čega im ime često vidimo na festivalskim plakatima. Prije pet godina u Zagrebu su jedva napunili savski Pauk, prije tri godine već su s lakoćom rasprodali jarunski klub Aquarius dva dana zaredom, otkako su objavili dva studijska albuma, najavili novi, kao i najveći dosadašnji nastup u Hrvatskoj – 26. listopada u Domu sportova. Bit će da je publika narasla s ulaskom Hrvatske u EU, čega su se pomalo i dotaknuli na aktualnom „Apsurdistanu“.

Dubiozine momke ulovili smo još ljetos na EXIT-u kada su nastupali na preplavljenom Fusion stageu, potvrdili regionalnu dominaciju i najavili novitete. Prije dolaska u Zagreb družili smo se s Vedranom i Branom.

Fantje, kada pogledamo line-up regionalnih festivala i događanja, vaše ime je neizbježno. Neki Hrvati kažu da iskačete iz paštete, ali zapravo neumorno radite na svim geografskim koordinatama Europe. Cijelo ste ljeto pohodili festivalsku scenu. Kako se osjećate?

Brano: Ima neke istine u tome. Ove godine imali smo sreće jer su nas zvali neki od najvećih europskih festivala, tako da se krug zainteresiranosti proširio. Dosta je lijepo izgledao taj naš festivalski kalendar za ljeto.

Znači li to da ste jeftin bend pa vas se može lako dobiti?

Brano: Obično kad sviraš te velike pozornice kažu da si skup (smijeh). Ali izašla su nam dva albuma u kratkom vremenu i nekako se to spojilo u ovu sezonu i došlo je do većeg interesa i agencija. Zato moram čestitati našem menadžmentu koji je ove godine jako dobro sve napravio.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FZZJeMKJV3M[/youtube]

Spominješ dva albuma i pri tom vjerojatno misliš i na prethodni „Wild, Wild East“ na engleskom jeziku pa me zanima koliko ste svirali preko bare?

Brano: Svirali smo prije nešto više od mjesec dana u Kolumbiji na festivalu Rock Al Parque u Bogoti koji posjeti 120,000 ljudi i moram reći da sam stvarno iznenađen jer kod njih balkanska muzika, balkanski zvuk tek dolazi. Nekako mi je drago da smo među prvima da to tamo prezentiramo. Oni su nam dosta slični. Gladni su muzike i kod njih postoji divlji duh kao i na Balkanu. Bilo nam je svirati kao i kod kuće, samo što je kod njih ananas boljeg okusa nego ovdje.

Ono što me zanimalo glede aktualnog albuma „Apsurdistan“ jest jeste li vi pjevali o Ivi Sanaderu na albumu?

Brano: Pa jesmo, pjevali smo o Ivi Sanaderu, ali i svim budućim Ivama Sanaderima koji će zagrijati KP Domove ili barem klupe u sudnicama. Nije to samo o Ivi Sanaderu, ali čini mi se da njemu dobro stoji taj tekst i može ga s ponosom nositi.

Vedran: U bosanskim okvirima volimo reći da je to znanstveno-fantastična pjesma jer je to i dalje fikcija. Taj scenarij još uvijek se nije dogodio u bosanskim okvirima. Nijedan naš bosanski političar nije imao sudbinu Ive Sanadera, pa ćemo u naredno vrijeme vidjeti hoće li se proročanstvo ispuniti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FlK8Sfhn9BI[/youtube]

Na toj pjesmi gostovali su Dežulović i Lucić, otrovni jezici i high-kickovi nekadašnjeg Feral Tribunea.

Vedran: Nekako duže vrijeme pokušavamo raditi s njima, otkako su se pojavile Dežulovićeve i Lucićeve melodije Bljeska i Oluje…

Brano: …Ovoga i onoga…

Vedran: Skontali smo da kako su oni tim performerskim projektom napravili korak prema estradnim vodama da bi bilo dobro napraviti nešto zajedno jer su nam priče prilično kompatibilne.

Brano: Njih dvojica tu pjesmu pjevaju već dvadeset godina, tako da ona više njima stoji nego nama.

Vedran: Tako je. Samo smo tražili okvir koji bi bio dobar i kad smo napravili ovu pjesmu, zvali smo ih i pitali sviđa im li se i kako da je realiziramo i jednostavno je ispalo sve na neviđeno za dva dana. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X