Earth, Don Mc Greevy i Black Spirituals u Močvari – kad predgrupa ukrade show…

Kult kojeg je proto-drone-metal bend Earth stvorio u Hrvatskoj povodom svog inicijalnog nastupa kao support dvojcu Sunn na već legendarnom koncertu iz 2006. godine u dvorani Pauk, prošle je godine nastavljen monumentalnim koncertom na festivalu Super Uho koji nas je uputio da su svoj zvuk ‘pustinjom na Lorsidalu’ – znatno pročistili.

Earth u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)
Earth u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)

Na svom je posljednjem albumu „Primitive and Deadly“ bend Earth ugostio mnoge poetički bliske im autore, kao što su Mark Lanegan, Brett Netson (ex Built to Spill), Rabia Shaheen Qazi (ex Rose Windows), te Joddie Cox (ex Narrows). Vođa benda Dylan Carlson za većinu svijeta nosi breme čovjeka čijom se sačmaricom ubio Kurt Cobain, ta u to su vrijeme bili cimeri. Mit o heroinskom isposništvu koji obgrljava repetitivne gitarske valcere u goloj formi električne gitare, basa Billa Herzoga upotpunjen je dramatičnom i masivnom pojavom bubnjarke Adrienne Davies čiji je učinak u izvedbi potpuno suprotan od onog što set predstavlja u povijesti rocka.

Earth u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)
Earth u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)

Umjesto figurativnog traktora ili lokomotive, bubanj je u ulozi otpuštenog sidra ili čak – prikolice. U živoj svirci inače koriste razne druge glasove kako bi malo oživili svoj soundtrack reciklaže Led Zepellina, Mikea Oldfielda i J.S. Bacha, instrumentima kao što su električne orgulje, violončelo i trombon, što je ovom prilikom izostalo. Set-lista koncerta predstavila je posljednji album skoro u cijelosti, a bend je uz svoj hipnotizirajući pedigre pružio dojam i usporavajuće atrakcije, bez iole ikakve dinamičke razlike u odnosu na prijašnje nastupe.

Don Mc Greevy u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)
Don Mc Greevy u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)

Večer je započeo kantautor Don Mc Greevy, a nastavili su momci iz sjevernokalifornijskog benda Black Spirituals. Oba su izvođača pripadnici afroameričkog undergrounda, psihodeličnijeg zvuka. Iako je McGreevyjev materijal s albuma „Aichmophobia“ solistički, na koncertu je bio pojačan bubnjarem Rogier Smalom… Aktivni glitch feedbacka koji jede malu djecu provučen iz analogne klavijature podboltan je reduciranim bubnjarskim setom za kojim glazbenik svira trans na jednom prijelazu svirajući patterne iz zapadnoafričkih roots tradicija.

Black Spirituals u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)
Black Spirituals u Močvari (Foto: Joža Bolonić/SubSite.hr)

Upečatljivi dojam kakvog su Black Spirituals, odnosno Zachary James Watkins na elektronici i žičanim instrumentima, te Marshall Trammell na perkusijama, uspostavili s publikom od prve minute nastupa tek s malobrojnim modulacijama u zvuku, a samo uz trans, trans, trans, postavio je visok standard na pozornicu prije nego li su na nju zakoračili Earth. No, eto desi se to i legendama, da im je predgrupa ukrala show.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X